Zakelijke kansen in Zuid-Korea

Laatst gecontroleerd op:
19 oktober 2023
Gepubliceerd op:
9 april 2013

De Zuid-Koreaanse economie is een van de grootste in Azië. Veel Nederlandse ondernemers zijn al succesvol op de Zuid-Koreaanse markt. Door de handelsovereenkomst tussen Zuid-Korea en de EU is de markt nu nog aantrekkelijker. Waar liggen de meeste kansen voor u?

Landbouw en tuinbouw

Zuid-Korea investeert in de ontwikkeling van de land- en tuinbouwsector. Deze loopt nog wat achter vergeleken bij Nederland en andere Koreaanse sectoren. Voor Nederlandse ondernemers liggen vooral kansen op het gebied van slimme, duurzame landbouw en agrifood.

Meer weten over de Zuid-Koreaanse landbouwsector en de Nederlandse LNV-raad? Kijk op Agroberichten Buitenland. De LNV-raad organiseert regelmatig (online) evenementen. Bekijk de agenda.

Maritieme sector

Zuid-korea heeft 60 havens, waarvan 31 handelshavens. De scheepsbouw is een van de belangrijkste sectoren van Korea, nauw verbonden met de scheepvaart en de staalsector. Door innovatieve technologieën en een sterke lokale toeleveringsketen herstelt de maritieme sector zich van een dalende lijn, die in 2015 begon. In 2022 won Korea zodoende 37% van de wereldwijde scheepsorders. Korea is met name zeer sterk op het gebied van hoogwaardige en milieuvriendelijke schepen (waaronder containerschepen en olieschepen), en toonaangevend op de markt voor gastankers.

Koreaanse scheepsbouwers, verladers en havenautoriteiten streven naar het terugdringen van CO2-uitstoot en digitalisering. Dit is in overeenstemming met de doelstellingen van de Internationale Maritieme Organisatie om internationale scheepvaart klimaatvriendelijker te maken. Er wordt geëxperimenteerd met koolstofvrije schepen; schepen die op ammoniak en waterstof varen, schepen op vloeibare waterstof en met hybride elektrische voortstuwing. Korea investeert ook in de ontwikkeling van scheepstechnologie en in slimme havens.

De haven van Busan, de grootste zeehaven van Korea, stond in 2022 op de zevende plaats qua containeroverslag en op de tweede plaats wat betreft overlading.

Water

Zuid-Korea heeft veel dammen. Daarnaast bestaat de watervoorraad uit rivieren en grondwater. De Koreaanse waterindustrie is sterk in het bouwen en exploiteren van dammen en waterkrachtcentrales, en in het vervaardigen van pompen, pijpen, kleppen, debietmeters en meetinstrumenten. 

Overstromingen en droogtes worden steeds extremer, waardoor slim en duurzaam waterbeheer steeds belangrijker wordt. Slimme watermonitoring en slim beheer zorgt voor een groei aan ICT- en softwarebedrijven. 

Het aanpakken van de klimaatcrisis in relatie tot water kan interessant zijn voor Korea en Nederland om samen te werken.

Architectuur

Zuid-Korea is de afgelopen eeuw razendsnel ontwikkeld en verstedelijkt. De Koreaanse bouwsector is nog steeds dynamisch. Er wordt veel nieuw gebouwd, vooral in de miljoenenstad Seoel en omgeving. Ook worden er vaker bestaande gebieden herontwikkeld. Hierbij is steeds meer vraag naar hoogwaardige architectuur, oog voor wensen van gebruikers, aandacht voor aansluiting bij de omgeving, en duurzaamheid. Dit biedt kansen voor Nederlandse architecten en ontwerpers.

Marktrapport architectuur en gebiedsontwikkeling

Het rapport 'Architecture & Urban Design in the Republic of Korea' geeft een overzicht van de Koreaanse markt voor architectuur en gebiedsontwikkeling. Het rapport beschrijft trends en geeft concrete tips voor het betreden van de Koreaanse markt.

Lees de samenvatting of vraag het rapport direct aan

Smart cities

Het ontwikkelen van smart cities (slimme steden) is topprioriteit voor de Zuid-Koreaanse overheid. Koreaanse smart cities zetten in op slimme, duurzame en toekomstbestendige oplossingen. Deels gaat het hier om het vernieuwen van bestaande steden. Ook zijn er plannen voor nieuwe stadsdelen met soepelere regulering. Daardoor kan zo'n gebied worden gebruikt om te experimenteren met nieuwe technologieën. Binnen de smart city-industrie zijn er 3 belangrijke sectoren waar kansen liggen voor u als Nederlandse ondernemer.

  • Mobiliteit: op het gebied van mobiliteit zijn zelfrijdende auto's de toekomst. Nieuwe technologische trends zoals kunstmatige intelligentie en het 5G-netwerk komen hierin samen. In Zuid-Korea wordt intensief getest met deze nieuwe technologieën. En daar liggen kansen voor samenwerking met Nederland.
  • Stedelijke vernieuwing: Zuid-Korea is veel bezig met stedelijke vernieuwing en past op verschillende plaatsen al smart city-technologieën toe.
  • Duurzame technologie: vooral in de Busan City Delta is Zuid-Korea te vergelijken met Nederland. Zee en rivier komen daar samen. Duurzame technologie – zoals warmte-koude-opslag en energiezuinige gebouwen – kan hier voor oplossingen zorgen. Ook is in Busan en in de rest van Zuid-Korea vraag naar watermanagement, een onderwerp waar Nederland veel kennis over heeft.

Hightech

Zuid-Korea loopt voorop in de ontwikkeling en productie van halfgeleiders, beeldschermen en batterijen. Dit zijn onderdelen die cruciaal zijn in de hightechindustrie. Samsung en LG ontwikkelen bijvoorbeeld flexibele schermen en verbeterde accu's. Voor verdere doorontwikkeling van zowel het product als het productieproces, zijn de Koreaanse bedrijven constant op zoek naar technologie en innovatie.

Zowel Samsung als SK Hynix blijven hun halfgeleiderproductiecapaciteit uitbreiden, zowel in Korea als daarbuiten. Beide steken miljarden euro's in het opzetten van nieuwe fabs en R&D-faciliteiten. Samsung wil de concurrentie met TSMC aangaan en hun marktaandeel systeemchips flink vergroten.

Sinds enkele jaren staat een Nederland Paviljoen op de SEDEX (tweede semiconbeurs in Korea) om Nederlandse kennis en kunde te promoten bij de Koreaanse sector.
De Zuid-Koreaanse industrie is constant bezig om verder te moderniseren. Veel van deze ontwikkelingen overlappen met ontwikkelingen in Nederland. Kansen voor samenwerking tussen Zuid-Koreaanse en Nederlandse hightech-specialisten liggen onder andere op het gebied van robotica, optica, 5G-verbinding en artificiële intelligentie.

Waterstof

Zuid-Korea was een van de eerste landen die concrete plannen opstelden voor een waterstofeconomie. Daarmee wilde het land zich richten op de lokale wens voor schonere lucht en op de wereldwijde ambities om CO2-uitstoot terug te dringen. Korea heeft de plannen uitgevoerd. Er zijn 5 waterstofproefsteden aangewezen, waar op kleine schaal wordt getest. Op landelijk niveau wordt infrastructuur toegevoegd of aangepast om het land klaar te maken voor de waterstofeconomie.

Korea is op zoek naar projecten om hun technologie aan te vullen. Er wordt gezocht naar ervaringen van andere toonaangevende landen op het gebied van waterstof. Om Nederlandse organisaties met Koreaanse collega's te verbinden, organiseert de Nederlandse ambassade een Nederlands Paviljoen op Korea's grootste waterstofbeurs, H2 Meet.

Offshore Wind

Korea streeft naar verschillende soorten energie, zodat ze voor de belangrijkste energiebronnen minder afhankelijk zijn van import. Er wordt ook geïnvesteerd in hernieuwbare energie, zoals windenergie.

Korea is sterk in het bouwen van offshore-constructies, het bouwen van diverse schepen en het leveren van onderdelen en uitrusting daarvoor. Maar het land mist technologieën en ervaring op het gebied van engineering, installatie, bediening en onderhoud van grote turbines. Dat is belangrijk om de ontwikkeling van offshore-windenergie in Korea te versnellen. Daar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. 

Innovatie en het IA-Netwerk

Innovatie speelt een belangrijke rol in de groeistrategie van de Koreaanse overheid. Voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er vooral innovatieve mogelijkheden in de volgende sectoren:

  • Infrastructuur
  • Watermanagement
  • Energie
  • Hightech
  • Creatieve industrie

Heeft u interesse in internationale ontwikkelingen en trends op het gebied van innovatie en Research & Development (R&D)? Zoekt u internationale R&D-contacten? Het Innovatie Attaché Netwerk in Korea signaleert kansen voor innovatie en R&D en helpt bij het maken van innovatieve matches tussen Nederland en Korea.

Neem contact op via info@nost-korea.com

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Bekijk internationale aanbestedingen via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Wij helpen u graag uw financiering rond te krijgen.

In onze subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor aanvragen. Geef aan wie u bent en wat u zoekt, en u krijgt een overzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van verschillende Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs denken graag met u mee, ook over financiering buiten RVO. Neem contact op voor persoonlijk advies.

Meer weten?

Alle marktrapporten over Zuid-Korea

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, LNV-raden, NBSO's en het IA-netwerk, publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Zuid-Korea. Hieronder vindt u een selectie van rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen. De volledige lijst van marktrapporten vindt u in onze bibliotheek.

Ook op internationaalondernemen.nl staat regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Ook de Zuid-Koreaanse overheidsorganisatie Invest Korea publiceert uitgebreide marktrapporten over de belangrijkste sectoren binnen de Koreaanse economie. Bekijk het overzicht van deze rapporten op hun website.

Ontdek uw kansen

Waar liggen de grootste kansen voor u? Wij denken graag met u mee. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?