"Met blockchain kunnen we circulair ondernemen garanderen en de wereld verbeteren"

Gepubliceerd op:
16 augustus 2023

Het recyclen van producten hoort bij (internationaal) maatschappelijk verantwoord ondernemen ((I)MVO). Maar, circulair ondernemen kan nog best lastig zijn. Een product bestaat vaak uit verschillende materialen, afkomstig van diverse bronnen. Het Haagse bedrijf Circularise, opgericht door Jordi de Vos en Mesbah Sabur, biedt hier een oplossing voor! Hun blockchain laat precies zien uit welke materialen een product bestaat.

Circularise

Blockchain als IMVO-techniek

U kent blockchain misschien vooral van cryptomunten, maar Circularise zet de techniek in voor IMVO. Jordi de Vos en Mesbah Sabur richtten het bedrijf in 2016 op met als doel om informatie beter over te dragen. De Vos: "Denk aan claims over producten. Dat iets 'groen' en van gerecycled materiaal is bijvoorbeeld. Hoe weet je dat en hoe bewijs je het? Dat doen wij: we bewijzen zo'n claim in het begin van de waardeketen en zorgen dat die tot aan het eindproduct kan worden meegenomen. En soms nog verder, naar een recycler." Zo draagt blockchain zelfs bij aan de circulaire economie.

Cryptografie zorgt voor de juiste antwoorden

Hoe ze dat doen? De Vos vergelijkt het met de leeftijdscheck voor alcohol. "Dan moet je je ID-kaart tonen. Die bevat veel informatie, terwijl het op dat moment alleen om je leeftijd gaat. Stel nu dat je alleen zegt dat je oud genoeg bent. Dat antwoord is dan gebaseerd op je ID en gegarandeerd juist. Zoiets doen wij voor producten en materialen, met cryptografie. Wij zorgen dat je exact die vraag kunt stellen waar je het antwoord op nodig hebt, dat het antwoord gegarandeerd klopt, en dat je geen onnodige informatie krijgt."

Dat is makkelijk en essentieel. Bedrijven zijn immers niet happig op het onnodig prijsgeven van grondstoffen en productieprocessen. De Vos: "Die houden ze liever geheim. Maar iemand verderop in de waardeketen en in een ander land kan wel vragen of je gerecycled plastic gebruikt. Daar kan die persoon door onze blockchain cryptografisch een betrouwbaar antwoord op krijgen, zonder alles te hoeven zien."

"Wij bewijzen de claim dat iets 'groen' en van gerecycled materiaal is in het begin van de waardeketen en zorgen dat die tot aan het eindproduct kan worden meegenomen. En soms nog verder, naar een recycler."

Jordi de Vos
Medeoprichter van Circularise

Hét communicatiekanaal voor due diligence

Als het gaat om IMVO, ziet De Vos Circularise als een schakel: het bedrijf maakt het andere bedrijven mogelijk om bewuster bezig te zijn. Ondernemers weten wat er in hun eigen organisatie omgaat, maar niet wat eerder in de waardeketen is gebeurd. "Ook niet als het gaat om informatie die nodig is voor IMVO. Wij zien onszelf als hét communicatiekanaal dat ondernemers die relevante informatie kan leveren."

RVO juicht het toe dat ondernemingen als Circularise die voortrekkersrol pakken. Circularise krijgt geregeld hulp van RVO bij het verwerven van innovatiefondsen. Volgens Corina Kerkmans, coördinator MVO-kernteam binnen RVO, kan Circularise ook belangrijk zijn voor due diligence, het bewijs van gepaste zorgvuldigheid. Van ondernemers wordt gevraagd dat ze niet alleen kijken naar groeikansen of financiële risico's, maar ook naar mogelijke niet-financiële risico's. En vooral naar hoe ze die kunnen voorkomen.

Betrouwbare informatie helpt

Kerkmans: "Een voorbeeld van zo'n niet-financieel risico is een milieuprobleem. Daar kun je als ondernemer van zeggen: ik houd me aan de minimale eisen en zorg dat ik het probleem niet vererger. Maar je kunt ook zeggen: ik ga verder en help het probleem oplossen. Een proactieve rol dus. Due diligence vereist altijd dat je onderzoek doet en zorgvuldig handelt, om niet-financiële risico's te onderkennen en voorkomen. Betrouwbare informatie helpt daarbij."

Daarnaast kan RVO bedrijven helpen met de OESO-richtlijnen voor IMVO. "Om door de OESO te worden gezien als verantwoord werkende onderneming, moet een bedrijf gepaste zorgvuldigheid toepassen en aan voorwaarden voldoen. Dat is vaak een ver-van-mijn-bedshow. Wij zien bedrijven die supergoed bezig zijn, maar nooit van de OESO-richtlijnen hebben gehoord. Dat zijn werelden die wij als RVO bij elkaar kunnen brengen."

Actief in 20 landen

De Vos hoopt dat de blockchain van Circularise uitgroeit tot de standaard rondom IMVO en due diligence. Daarvoor is groei nodig, omdat het idee pas echt werkt als het breed wordt toegepast. "Je hebt sowieso 2 partijen nodig die zaken met elkaar doen, maar liefst veel meer. Daarom is het opzetten van een netwerk nu onze belangrijkste opgave. Ook internationaal: we zijn actief in meer dan 20 landen, voornamelijk in de Europese Unie, Noord-Amerika en Japan."

De Vos vertelt dat Circularise haar technologie ook ziet als een communicatievorm. Hij noemt e-mail als voorbeeld. "Het maakt niet uit of je Outlook of Gmail kiest. Als je maar de beste keuze voor jezelf maakt en met anderen kunt communiceren. We werken dus ook samen met onze directe concurrenten. Zodat we dezelfde taal spreken en samen de wereld kunnen verbeteren."

Aan de slag met internationaal duurzaam ondernemen

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?