Due diligence in 6 stappen

Laatst gecontroleerd op:
26 februari 2025
Gepubliceerd op:
1 december 2023

Door zaken te doen is er kans op negatieve impact op mens, milieu en klimaat. Met due diligence krijgt u inzicht in en grip op deze mogelijke gevolgen. Op deze pagina vertellen we wat het proces van due diligence inhoudt en hoe u hier in 6 stappen mee aan de slag kunt.

Heeft u als ondernemer te maken met producten en grondstoffen vanuit andere landen? Denk bijvoorbeeld aan gewassen zoals katoen, of halffabricaten zoals stalen buizen. Of heeft u via uw diensten te maken met een keten, zoals vervoer of IT en software? Ondernemen kent verschillende vormen en daardoor verschillende risico’s. Het is essentieel om deze in kaart te brengen. Hiervoor moet u weten waar uw producten precies vandaan komen en onder welke omstandigheden ze worden gemaakt. U kunt hiervoor de volgende vragen stellen: 

  • Uit welke landen komen de producten of grondstoffen?  
  • Welke producenten zijn allemaal betrokken?  
  • Wie maken de producten en onder welke omstandigheden?  

Met de antwoorden op deze vragen beschikt u over kennis waarmee u inzicht krijgt  op risico’s zoals kinderarbeid, (te) lage lonen van arbeiders of milieuvervuiling. Vervolgens zoekt u naar oplossingen om negatieve gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten te stoppen, voorkomen of beperken. Deze acties vallen onder due diligence, in het Nederlands gepaste zorgvuldigheid. Due diligence is een kernproces van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (internationaal MVO). 

Due diligence (gepaste zorgvuldigheid)

Due diligence betekent dat ondernemingen de (potentiële) negatieve gevolgen op mens en milieu van alle activiteiten in hun eigen bedrijfsvoering en hun (internationale) waardeketen in kaart brengen. Het doel is om deze te voorkomen, aan te pakken en hierover te communiceren. Dit geldt voor de hele keten waarin uw onderneming actief is. Dus voor uw eigen bedrijfsactiviteiten, maar ook voor de activiteiten in de toeleveringsketen en van zakelijke partners.

6 stappen van due diligence kort omschreven

Stappenplan voor due diligence 

 Hoe pakt u due diligence als bedrijf aan? Hier zijn richtlijnen voor, ontwikkeld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De OESO-richtlijnen beschrijven stapsgewijs hoe u het due diligence-proces integreert in uw dagelijkse praktijk. 

Het proces van due diligence bestaat uit 6 stappen. Deze stappen volgen elkaar logisch op, maar hoeven niet in dezelfde volgorde te worden uitgevoerd: 

  1. Integreer maatschappelijk verantwoord ondernemen in beleid en bedrijfsvoering; 
  2. Identificeer en beoordeel negatieve gevolgen; 
  3. Stop, voorkom en beperk negatieve gevolgen;
  4. Monitor doeltreffendheid van je acties; 
  5. Communiceer over beleid, acties, risico's en resultaten; 
  6. Herstel schade of werk hieraan mee. 

Due diligence is een doorlopend en flexibel proces dat u blijft herhalen, omdat het nooit klaar is. Het is onderdeel van uw beleid en bedrijfsprocessen.

De 6 stappen in het kort 

Hieronder leggen we de stappen in het kort uit. Heeft u behoefte aan meer informatie in de vorm van een verdieping? Volg dan onze due diligence-training. Hierin krijgt u per stap meer informatie en geven wij voorbeelden.

Due diligence training 

U heeft nu een goed beeld van de 6 stappen van due diligence. Wilt u hiermee aan de slag? Onze training neemt u stap voor stap mee. Ook krijgt u hier per stap aanvullende informatie, uitleg en voorbeelden.  

Naar de training 
 

Heeft u vragen over de 6 stappen van due diligence?  

Neem contact op met het MVO-steunpunt. Onze klantadviseurs helpen u graag verder op weg.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?