Zakendoen in Indonesië
Wat maakt zakendoen in Indonesië anders dan in Nederland? Indonesië is een opkomende markt met veel potentie, maar de manier van zakendoen is anders dan we in Nederland gewend zijn. Persoonlijke relaties spelen een grote rol en vertrouwen opbouwen kost tijd. Daarnaast kan de bureaucratie complex zijn. Toch liggen er volop kansen voor Nederlandse ondernemers, vooral op het gebied van waterbeheer, agrofood en duurzame energie.
Praktische informatie over zakendoen in Indonesië
Product of dienst verkopen

Lees onder andere over:
- Marktonderzoek doen
- Indonesische consumentenvoorkeuren
- Netwerken opbouwen en zakenpartners vinden
Exporteren

Lees onder andere over:
- Btw en factuureisen
- Exportvergunningen en tijdelijke invoer
- Producteisen
Bedrijf starten of vestiging openen

Lees onder andere over:
- Ondernemingsvormen
- Btw en belastingen
- Contracten en verzekeringen
Diensten verlenen

Lees onder andere over:
- Fysieke en digitale dienstverlening
- Visa, werkvergunningen en geldigheid diploma's
- Belasting en btw
Zakelijke gewoonten in Indonesië
In Indonesië is het opbouwen en onderhouden van persoonlijke relaties erg belangrijk. Neem de tijd om uw zakenpartner goed te leren kennen. Daarbij is de scheiding tussen zakelijk en privé minder duidelijk dan in Nederland. Het is niet ongebruikelijk om met uw zakenrelaties uit eten of op stap te gaan. Sta open voor deze uitnodigingen en vraag uw zakenrelaties ook mee uit als ze in Nederland zijn.
Veelgestelde vragen over zakendoen in Indonesië
Met de juiste zakenpartner krijgt u sneller voet aan de grond. Dat kan een agent of distributeur zijn, maar ook een productiepartner of een internationale organisatie. Bent u op zoek naar tips om alvast aan de slag te gaan? Ons artikel over zakenpartners vinden helpt u op weg.
Daarnaast helpen onze adviseurs u graag met uw zoektocht naar zakenpartners die voldoen aan uw specifieke vragen en eisen. Zij doen dit samen met het buitenlandnetwerk, waaronder bijvoorbeeld de Nederlandse ambassade. Die kennen de lokale markt en adviseren u over de beste manier om in contact te komen met mogelijke zakenpartners.
Maatwerk staat hierbij voorop: samen met u onderzoeken we hoe u het beste in contact komt met buitenlandse zakenpartners in uw specifieke branche. Neem contact met ons op.
Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen
Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.
De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Onderzoek de risico's
Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke MVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.
- MVO Risico Checker (MVO Nederland)
- Corruption Perceptions Index (Transparency International)
- Human Development Index (Verenigde Naties) - Kies het land bovenaan in het uitklapveld.
- Status van conflicten (Crisis Group)
- ThinkHazard (Wereldbank)
- Reisadvies (Ministerie van Buitenlandse Zaken) - Vul het land in.
Meer weten of hulp nodig?
- Bekijk onze informatie over internationaal maatschappelijk verantwoord zakendoen.
- Het MVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.
Bent u actief binnen de agrofoodsector en wilt u exporteren naar Indonesië? Dan heeft u meestal het Indonesian National Standard (SNI)-certificaat nodig. Om zeker te zijn dat u dit aanvraagt bij een betrouwbare partij, moet u op een aantal zaken letten. Gebruik hiervoor de Engelstalige checklist van de Nederlandse ambassade, op de website Agroberichten Buitenland.
Staat uw vraag er niet tussen? Geen nood, onze adviseurs helpen u graag. Het maakt niet uit of u een startende exporteur bent, of dat u al ervaring over de grens heeft opgedaan. Tijdens een gratis adviesgesprek kunt u uw vragen voorleggen. Op basis van uw situatie bekijkt uw adviseur welke vervolgstappen u verder gaan helpen. Zo kunt u bij ons onder andere terecht voor:
- Landeninformatie op maat: van landenvergelijking tot marktverkenning.
- Zakenpartnersupport op maat: samen met u kijken we naar de beste manier om in contact te komen met geschikte distributeurs, agenten of productiepartners, waarbij we u eventueel persoonlijk introduceren.
- Informatie over subsidie- en financieringsmogelijkheden.
- Informatie over wetgeving, exportregels en producteisen.
Evenementen
Economische missie naar Indonesië met minister Klever
Subsidies en financiering voor zakendoen met Indonesië
Als u zaken gaat doen in het buitenland, heeft u misschien financiering nodig. U kunt gebruikmaken van verschillende subsidies, programma's en regelingen die wij uitvoeren. Bijvoorbeeld voor:
- het inhuren van een coach die u helpt met uw marktentree;
- deelname aan een beurs;
- een demonstratieproject of haalbaarheidsstudie.
Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij kunnen u ook adviseren over subsidies en regelingen van andere financieringsorganisaties, zoals de Europese Unie en de Wereldbank.
Ook interessant als u zakendoet in Indonesië
Zakendoen in Indonesië: blijf werken aan de gunfactor
Indonesië bestaat uit duizenden eilanden met veel verschillende culturen. Toch zijn er algemene culturele normen en waarden waarop u zich kunt voorbereiden bij het zakendoen.
Ontdek uw kansen in de Food Estate Noord-Sumatra
Voedselzekerheid is een van de grootste uitdagingen van Indonesië. De Indonesische overheid heeft daarom verschillende gebieden aangewezen om de landbouwsector op grote schaal duurzaam te verbeteren. Deze 'food estates' bieden mogelijkheden voor Nederlandse tuinbouwondernemers met kennis van voedselkwaliteit en voedselzekerheid.
Marktrapport: kansen in de life sciences & health (LSH)-sector
Hoe ziet de life sciences & health (LSH)-sector in Indonesië eruit? En welke kansen biedt dat voor Nederlandse bedrijven met oplossingen op dit gebied? Het rapport Indonesian Healthcare Market Study geeft adviezen over zakendoen in de Indonesische LSH-sector. Ook beschrijft het welke kansen er zijn voor Nederlandse ondernemers.
Lees meer blogs, artikelen en praktijkverhalen over zakendoen in Indonesië
Op zoek naar meer informatie? Bekijk al onze blogs, artikelen en praktijkverhalen over ondernemen in Indonesië.

Waarom ondernemen in Indonesië?
De Indonesische economie is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Van alle Europese landen is Nederland de grootste investeerder in Indonesië. Veel Nederlandse ondernemers doen al met succes zaken in 's werelds grootste eilandenstaat.
De Indonesische economie heeft zich volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) goed hersteld van de coronapandemie. In 2023 was de groei 5%. Voor 2024 en 2025 verwacht de OESO een soortgelijke groei. Aanjager van die groei is de binnenlandse consumptie. Maar ook het aantrekkende toerisme en de export doen het goed. Kansen liggen onder andere in de volgende sectoren:
- Land- en tuinbouw
- Energie
- Life sciences & health (LSH)
- Water en maritiem
- Afvalbeheer
- Infrastructuur, transport en logistiek
Staat uw sector er niet bij? Neem dan contact met ons op. De adviseurs van RVO helpen u graag verder bij het verkennen van de markt en het vinden van zakenpartners.
Hulp nodig? Neem contact op voor gratis advies op maat
U kent uw product of dienst, wij kennen de markt. Heeft u vragen over lokale wetten en regels, hoe u het beste uw marktentree kunt maken of waar kansen liggen? Onze adviseurs staan voor u klaar.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken