Indonesië: ontdek uw kansen in de Food Estate Noord-Sumatra

Gepubliceerd op:
5 december 2024

Voedselzekerheid is een van de grootste uitdagingen van Indonesië. De Indonesische overheid heeft daarom verschillende gebieden aangewezen om de landbouwsector op grote schaal duurzaam te verbeteren. Deze 'food estates' bieden mogelijkheden voor Nederlandse tuinbouwondernemers met kennis van voedselkwaliteit en voedselzekerheid. Kijk wat de combitrack Food Estate Noord-Sumatra voor u kan betekenen.

Economische missie naar Indonesië met minister Klever

Bent u actief in de tuinbouw-, maritieme of watersector? En bent u benieuwd naar uw zakelijke kansen op de Indonesische markt? Ga dan mee met deze economische missie van 15 - 19 juni.

Uitdagingen in de landbouwsector van Indonesië

Indonesië heeft een grote landbouwsector. Er zijn miljoenen mensen in werkzaam. Het land produceert veel rijst en andere basisvoedingsmiddelen.

Hoewel Indonesië veel vruchtbare grond heeft, moet het nog steeds veel voedsel importeren. Dat komt door de kleinschalige, zelfvoorzienende manier van landbouw in veel gebieden. Ook is de sector kwetsbaar voor natuurrampen zoals aardbevingen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen.

Indonesische boeren ondervinden ook steeds meer gevolgen van klimaatverandering, zoals: veranderde weerspatronen, droogte en een stijgende zeespiegel.

Al deze uitdagingen bedreigen zowel de inkomsten als de voedselzekerheid van veel boeren.

Ontwikkeling via food estates

De Indonesische overheid wil zelf ook dat voedsel sneller en beter geproduceerd wordt, om zo minder te hoeven importeren.

Daarom zet de overheid grootschalige projecten op, zogenaamde 'food estates'. Via food estates kunnen afgelegen gebieden met veel vruchtbaar grond en landbouwpotentieel, zich ontwikkelen.

De eenvoudige, zelfvoorzienende landbouw verandert in een productiever en commerciëler model. Op die manier kan de Indonesische boer uiteindelijk zijn of haar oogst vergroten én meer winst behalen via export.

In gebieden als Noord-Sumatra en Centraal-Kalimantan (Borneo) worden food-estates-praktijken gepland. De overheid gaat daar boeren koppelen aan grotere bedrijven die input, trainingen en een gegarandeerde afzetmarkt bieden.

De food estate in Centraal-Kalimantan ligt dichtbij de nieuwe hoofdstad Nusantara. Deze kan de toekomstige hoofdstad van voedsel voorzien.

De food estate in Noord-Sumatra

Deze combitrack richt zich op de food estate van Noord-Sumatra – een regio met een enorm agrarisch potentieel.

De Indonesische overheid wil in Noord-Sumatra een food estate ontwikkelen van 11.500 hectare grond. Er moeten ongeveer 3.000 nieuwe banen komen voor kleine boeren die zich bezighouden met de productie van tuinbouwgewassen en kruiden.

Het gaat niet alleen om meer opbrengst. Het doel is ook om voor de lange termijn een duurzaam en veerkrachtig voedselsysteem te bouwen, dat ook toekomstige uitdagingen (zoals klimaatverandering) aan kan gaan.

"De food estates kun je zien als een soort kraamkamers van moderne landbouw", zegt Sheila Kwint, trackleader en Private Sector Development coach bij RVO. "Voor de Sumatraanse boeren betekent dat een nieuwe manier van landbouw bedrijven. Tomaten zouden bijvoorbeeld een mooi exportproduct kunnen worden. Het is wel belangrijk dat de boeren goed worden meegenomen in deze nieuwe aanpak."

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Indonesië kennis en expertise nodig over bedekte teelt, open veldteelt en duurzame landbouw.

Nederland is wereldleider in duurzame landbouw en tuinbouwinnovatie. Nederlandse ondernemers zouden daarom goed aansluiten bij de wens van Noord-Sumatraanse boeren voor duurzame groei.

De combitrack Food Estate Noord-Sumatra kan de 2 werelden samenbrengen. Duizenden kleine boeren in dit food estate kunnen profiteren van de tuinbouwtechnieken van Nederlandse ondernemers. Daarmee kunnen ze hun productiviteit verhogen en verduurzamen.

"Met de ontwikkeling van de food estates door de Indonesische overheid is dit hét moment om in te stappen als Nederlands bedrijf."

Nederlands Center of Excellence in Noord-Sumatra

Daarvoor wil de combitrack een Nederlandse 'Center of Excellence' opleveren in Noord-Sumatra. Dat wordt een centrum van kennis en innovatie (op het gebied van tuinbouw en agrobosbouw).

Het centrum stelt boeren, studenten en overheidsfunctionarissen in staat om via training, showcases en demonstratie direct te leren over tuinbouwinnovatie.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • bezoeken aan boerderijen;
  • uitwisseling van studies en onderzoek;
  • praktische training en capaciteitsopbouw;
  • technische hulp en demonstraties.

Daar liggen ook commerciële kansen. Via het Center of Excellence kunnen Nederlandse ondernemers ook direct aan boeren verkopen.

Daarnaast biedt de combitrack Nederlandse ondernemers niet alleen kansen op korte termijn maar juist (en vooral) op de lange termijn. Bijvoorbeeld bij de uitrol van het Noord-Sumatra-model naar andere food estates in Indonesië.

"We zien hier veel kansen voor Nederlandse ondernemers om lokaal een impact te maken", zegt Laisy Deng, die als business development coach bij de combitrack is betrokken. "We moeten wel iedereen meekrijgen om die transitie voor elkaar te krijgen. Een open houding ten opzichte van de lokale boeren en overheden is daarbij heel belangrijk."

Doelen van de combitrack

1. Een springplank bieden voor Nederlandse ondernemers

Als bedrijf alleen zakendoen in Indonesië betekent dat je veel zelfstandig moet regelen. Via de combitrack kunnen ondernemers gezamenlijk optreden – met steun van de Nederlandse overheid – en profiteren van onderzoek dat samen wordt gedaan. Dat maakt de sprong makkelijker te maken.

2. Voldoen aan exportvereisten

Daarnaast is het doel om het voor lokale boeren mogelijk te maken om te voldoen aan internationale exportvereisten voor duurzame landbouw. Dat gebeurt door de normen van voedselkwaliteit en -zekerheid te verhogen. Op die manier kunnen de boeren ook toegang krijgen tot nieuwe markten.

3. Meer werkgelegenheid voor vrouwen en jongeren

De food estate verbetert niet alleen de voedselzekerheid, maar creëert ook nieuwe economische kansen voor boeren uit Noord-Sumatra. Het bevordert daarmee een meer inclusieve landbouwsector, met meer werkgelegenheid voor vrouwen en jonge boeren.

4. Stimuleren van biodiversiteit

De bedekte teelt bespaart energie en zorgt voor minder druk op land dat al intensief wordt gebruikt. Het verlicht de druk om bossen te kappen voor landbouwproductie. Zo stimuleert deze combitrack de natuur en biodiversiteit.

5. Duurzaam partnerschap tussen Indonesië en Nederland

Het combitraject – een model voor duurzame landbouwontwikkeling – kan in heel Indonesië worden herhaald. Dit partnerschap tussen Indonesië en Nederland laat zien hoe internationale samenwerking grote uitdagingen kan aanpakken. En daarbij voordelen voor beide partijen kunt creëren, voor boeren in Indonesië en ondernemers in Nederland.

Welke kansen biedt de combitrack u?

Als ondernemer kunt u verschillende zaken verwachten als u bij de combitrack betrokken bent:

  • Ontwikkeling van pilots;
  • Studies over de duurzame tuinbouw in Noord-Sumatra;
  • Laagdrempelige samenwerking met Indonesische partners en overheden;
  • Support van de Nederlandse overheid;
  • Evenementen.

Bent u een Nederlandse ondernemer en ziet u ook kansen in de innovatieve verbeteringen van de landbouw in Noord-Sumatra? Geef dan in het contactformulier aan dat u hierin interesse heeft. Wij nemen daarna contact met u op.

Win-winsituatie met wereldwijde combitracks

De Nederlandse overheid start in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen.

Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen.

In verschillende landen is al gestart met de opzet van combitracks. Bekijk welke combitracks er zijn.

Interesse in deze combitrack?

Onze experts gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?