Week van de Circulaire Economie 2024

Laatst gecontroleerd op:
21 maart 2024
Gepubliceerd op:
16 februari 2024

Van 11 tot en met 16 maart 2024 was het de Week van de Circulaire Economie. Deze jaarlijkse week vond alweer voor de 9e keer plaats. Goede voorbeelden van producten en grondstoffen verminderen, hergebruiken, lenen, ruilen, repareren en recyclen kregen door het hele land een podium. Voorlopers ontmoetten elkaar en beginners kregen concrete hulp om zelf met circulair ondernemen aan de slag te gaan.

Ondernemers leren van elkaar

Tijdens de Week van de Circulaire Economie openen baanbrekende ondernemingen in heel het land hun deuren. Ze laten zien hoe het hergebruiken van producten en grondstoffen in de praktijk werkt. Zo kan iedereen van elkaar leren.  

Op diverse locaties vinden evenementen plaats over circulaire onderwerpen. Dit gebeurt vanuit circulaire hubs. Dat is een plek die alle kennis en kunde in huis heeft om circulair ondernemerschap van de grond te tillen.

Programma van onze circulaire hub

Bekijk hieronder welke evenementen we bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als circulaire hub organiseren.

Circular Awards

Jaarlijks is er een prijsuitreiking voor bijzondere prestaties rond grondstofgebruik: de Circular Awards. Hier zetten we mensen en organisaties die bijdragen aan een Nederland waarin afval niet bestaat in de welverdiende spotlights. Het is een van de hoogtepunten van de Week van de Circulaire Economie. De prijzen worden uitgereikt tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie.

Sinds 2024 is er een nieuwe prijs: de 'Circular Chain Award'. Deze prijs is voor de beste samenwerking in een product- of materiaalketen. Die staat naast de al bekende categorieën 'Circular Award Business', 'Circular Award Public' en de 'Circular Hero'.

Bekijk welke ondernemers en organisaties er in 2024 in de prijzen vielen

Nu al aan de slag?

Ook wij helpen ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers die zich willen inzetten voor de circulaire economie. Dat doen we bijvoorbeeld met subsidies, leningen, fiscaal voordeel en persoonlijk advies.

Bekijk onze subsidies en regelingen voor circulair ondernemen 

Circulair ondernemen in de praktijk

Laat u inspireren door circulaire projecten van andere ondernemers in onze praktijkverhalen.

"Als er één product is dat gemaakt wordt voor de toekomstige bewoners van ons land, is het wel de kinderwagen. Dat deze duurzaam geproduceerd moet zijn is niet meer dan logisch." 

Lees het verhaal van Bugaboo

Lise Hordijk
Manager Duurzaamheid bij Bugaboo

"Meer chemische recycling van plasticafval is cruciaal om het plasticprobleem op te lossen."

Lees het verhaal van Pryme

Pascal Spiekerman
Chief Operating Officer bij Pryme

"De Haarlemse grachten zijn schoon dankzij een elektrische zwerfafvalboot."

Lees het verhaal van Spaarnelanden

Eelco van Vleuten
Schipper bij Spaarnelanden

"Met blockchain kunnen we circulair ondernemen garanderen. En de wereld verbeteren."  

Lees het verhaal van Circularise

Jordi de Vos en Mesbah Sabur
Oprichters van Circularise
Circularise

Sportkleding wordt vaak van primaire grondstoffen in verre landen geproduceerd. En heeft een relatief korte levensduur. Dit zorgt voor een grote negatieve impact op mens en milieu. 

Dat kan anders, dacht Kim Lammers, oud-hockeyer en oprichter van CIRCULR. Samen met partners Textile4Ever, CuRe Technology en Optima Textiles sloot ze de keten van polyester sportkleding. Met hulp van onze subsidie Circulaire ketenprojecten.

Lees het verhaal van CIRCULR

Kairos wil de meubelindustrie radicaal verduurzamen. Daarom produceren ze zitbanken die alleen bestaan uit materialen die gerecycled of recyclebaar zijn. Om verder te groeien maakte Kairos gebruik van het netwerk, de kennis en onze subsidie Circulaire ketenprojecten via het Versnellingshuis.

"Hoe maken we de meest duurzame zitbank van Nederland? Onze naïviteit en enthousiasme zorgde voor succes", deelt medeoprichter Thijs van Bemmel.

Lees het verhaal van Kairos

Dankzij subsidie en samenwerkingskansen maakt PVC-recyclingspecialist Vinylrecycling nieuwe producten van plastic wegwerpmaterialen uit de zorgsector. Zoals veiligheidsschoenen voor in de bouw, vegan sneakers of zelfs vloerbekleding. 

“Via RVO leer je makkelijk andere ondernemers kennen”, vertelt oprichter Kimm Besselsen.

Laat u inspireren door meer circulaire innovaties

Achtergrond

Grondstoffen voor producten worden steeds schaarser en duurder. Tenzij we slimmer omgaan met grondstoffen en materialen zodat we ze kunnen hergebruiken. Afval bestaat niet, alles heeft waarde. Dat noemen we een circulaire economie.

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. We zien de natuur als een bron om samen in te investeren. Dit is alleen mogelijk wanneer organisaties in product- en materiaalketens samenwerken. Wat is hiervoor nodig? Visie, innovatie en lef.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?