Motor, scooter en speed pedelec - werkgebonden personenmobiliteit
Reizen met een motor, (e-)scooter of speed pedelec is een duurzame(re) keuze, omdat het helpt de CO2 uitstoot per persoon te verminderen. Gebruik maken van een motor, (e-)scooter of speed pedelec vermindert ook de filedruk en verlaagt de parkeerkosten. Welke mogelijkheden u heeft om het gebruik van de motor, (e-)scooter of speed pedelec te stimuleren, leest u op deze pagina.
Over motor, scooter en speed pedelec
Motoren en (e-)scooters hebben een lagere CO2-uitstoot per kilometer dan auto's. Zo stoot een benzine auto gemiddeld 142 gram CO₂ per kilometer uit , een motor 113 gram CO₂ per kilometer en een scooter 61 gram CO₂ per kilometer (gemeten aan de uitlaat, cijfers 2024). E-scooters , e-bikes en speed pedelecs hebben zelfs helemaal geen CO2 uitstoot.
Voor het gebruik van een (e-)scooter of speed pedelec heeft uw werknemer ten minste een AM rijbewijs nodig. Daarnaast hebben ruim 1,5 miljoen Nederlanders een motorrijbewijs (CBS, 2023).
Uit onderzoek van de RAI Vereniging (2023) blijkt dat een kwart van de forensen (autobezitters en motorrijders) er in beginsel positief tegenover staat om vaker met de motor naar het werk te gaan. De kosten van het stimuleren van het gebruik van de motor, (e-)scooter en speed pedelec zijn sterk afhankelijk van de maatregelen die u als werkgever invoert.
Welke mogelijkheden heeft u?
U kunt als werkgever op de volgende manieren het gebruik van de motor, (e-)scooter en/of speed pedelec onder uw werknemers stimuleren.
Bied goede voorzieningen aan. Veilige, goed toegankelijke en droge stallingen of parkeerplaatsen stimuleren uw werknemers om vaker de motor, (e-)scooter of speed pedelec te gebruiken voor het woonwerk-verkeer. Veiligheid kunt u bijvoorbeeld waarborgen door een afgesloten fietsenstalling of de mogelijkheid om een slot te bevestigen op de parkeerplaats. Ook het aanbieden van omkleedruimtes, kluisjes waar motorkleding en een helm in passen, droogkasten, douches en laadpunten zijn aantrekkelijke voorzieningen.
Zakelijk gebruik van motoren en speed pedelecs valt onder uw normale reiskostenvergoeding. In 2025 kunt u als werkgever uw werknemers een onbelaste reiskostenvergoeding geven van maximaal € 0,23 per kilometer. U kunt uw werknemers ook een hogere vergoeding geven, maar dit deel is dan belast of brengt u onder in de werkkostenregeling (WKR).
- Een speed pedelec of (e-)scooter heeft een hoge aanschafprijs. Dit kan een drempel zijn voor uw werknemer om hier gebruik van te maken. Er zijn verschillende fiscale maatregelen om deze drempel (gedeeltelijk) weg te nemen en het dagelijks gebruik aantrekkelijker te maken. Voor meer informatie over aanschafregelingen, zoals de cafetariaregeling, renteloze lening of een leasefiets, kijkt u bij het thema Fietsen
- Voor de motor kunt u gebruikmaken van de cafetariaregeling of een leasemotor ter beschikking stellen. In tegenstelling tot de speed pedelec en (e-)scooter kunt u bij de motor geen gebruik maken van een onbelaste renteloze lening. Als u uw werknemer een lening verstrekt dient u een zakelijke rente in rekening te brengen. Als uw werknemer de motor ook voor privéritten gebruikt, is er voor die ritten spraken van loon in natura.
Om het gebruik van de motor in het woon-werkverkeer te bevorderen, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in samenwerking met de RAI vereniging een Vraag-en-antwoord-formulier (Q&A) gemaakt. Daarin staan concrete handvatten hoe u als werkgever het gebruik van de motor kunt aanmoedigen in uw beleid.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat