Fietsen woon-werk - werkgebonden personenmobiliteit

Gepubliceerd op:
9 januari 2025

Fietsen is goedkoop, duurzaam en houdt werknemers vitaal. 28% van het woon-werk verkeer gaat al met de fiets. Toch is er nog een hoop te winnen om meer mensen op de fiets naar het werk te krijgen. Zo gaat een kwart van de woon-werkritten onder de 5 kilometer met de auto, en voor de ritten tussen de 5 en 10 kilometer is dat ruim de helft. Er zijn veel mogelijkheden om het gebruik van de fiets onder werknemers verder te stimuleren. Op deze pagina lichten we de mogelijkheden toe.

Feiten en cijfers

Onderzoek toont aan dat mensen met een actieve vervoerwijze een beter mentaal welzijn hebben. Mensen die naar het werk fietsen of wandelen, zijn vaker tevreden, zijn minder gestresst, meer ontspannen en beleven meer vrijheid dan mensen die de auto pakken. Veel mensen vinden het niet erg om nog wat verder te fietsen. Van de woon-werkritten tussen de 10 en 15 kilometer gaat 18% met de fiets.

Toch gebruiken Nederlanders de fiets niet altijd om van en naar het werk te reizen. Gemiddeld vinden werknemers 9,5 kilometer een acceptabele fietsafstand naar het werk met de elektrische fiets. 58% van de woon-werkverkeer valt binnen die afstand.

Besparen met de fiets

Minder vervuilende uitstoot

De fiets is het meest duurzame en energie-efficiënte vervoermiddel. Een medewerker die op 7 km afstand woont en 214 dagen per jaar fietst, stoot ten opzichte van reizen per auto 434 kg CO2 minder uit. Dit is ongeveer evenveel als 20 bomen die een jaar lang CO2 uit de lucht verversen. 

De winst op het gebied van duurzaamheid moeten we wel nuanceren. De fiets stimuleren alléén zal vaak niet voldoende zijn om de duurzaamheidsdoelen te halen. Dit heeft te maken met de korte afstanden die men met de fiets aflegt, ten opzichte van de auto.

Minder parkeerkosten

Als meer automobilisten op de fiets stappen, bespaart u al snel op parkeerkosten. Afhankelijk van waar uw organisatie een locatie heeft, gaat dit al snel over een paar 100 tot een paar 1000 euro aan kostenbesparing per jaar. Belangrijker is dat op het parkeerterrein ruimte ontstaat voor mensen die echt met de auto moeten komen. Dat kunt u als werkgever zelf vaststellen. Stallingskosten voor de fiets zijn een stuk lager dan parkeerkosten voor de auto.

Aan de slag

De kosten van fietsstimulering zijn sterk afhankelijk van de maatregelen die u als werkgever neemt. Het stimuleren van fietsgebruik kan kosteloos door vooral in te zetten op het benutten van de fiscale ruimte binnen de werkkostenregeling. Of u biedt een leasefietsregeling aan waarbij u de kosten van het leasebedrag inhoudt op het brutoloon.

Hoe groot is de doelgroep?

Stimuleren van het gebruik van de fiets doet u om de huidige groep fietsers te behouden en te steunen. Of om extra mensen op de fiets te krijgen. Of dat kans van slagen heeft en of dat gaat lukt, hangt af van 2 factoren:

  • Hoe groot is de doelgroep die ook met de fiets kan komen, maar dat nog niet doet? 
  • Welke maatregelen zijn er al? Zijn die voldoende en/of voldoende bekend om de doelgroep over de streep te trekken? 

Hoe krijgt u zicht op uw fietspotentieel?

U kijkt bijvoorbeeld in de HRM-administratie, u gebruikt de enquête werkgebonden personenmobiliteit, of u maakt een schatting van het aantal werknemers op fietsafstand die nu nog met de auto komen. Hiervan trekt u het aantal medewerkers af die de auto overdag nodig hebben voor het werk of in verband met handicaps. U houdt dan het fietspotentieel over.

Welke maatregelen kunt u nemen?

Als u eenmaal weet hoeveel extra impact u kunt maken met fietsstimulering, is het tijd om te starten met de maatregelen. Hierbij kunt u inzetten op regelingen, voorzieningen en communicatie. Hieronder zetten we de maatregelen voor u op een rij.

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?