Innovatieve veehouderij

Laatst gecontroleerd op:
10 januari 2024
Gepubliceerd op:
22 juni 2020

We zien steeds vaker vernieuwende ontwikkelingen in de veehouderij. Dit zijn veranderingen die bedrijven duurzamer, slimmer en diervriendelijker maken. Veehouders die werken aan innovatie kunnen gebruikmaken van verschillende regelingen en subsidies. 

Subsidievoordeel voor monomestvergisting

Monomestvergisting is een innovatieve techniek waarbij u dierlijke mest van uw eigen boerderij gebruikt om biogas te maken. Dit levert groen gas op en vermindert de uitstoot van CO2. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Bovendien kunnen veehouders profiteren van de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) om de kosten van de installatie te dekken. 

U leest meer over monomestvergisting, vergunningen en de beschikbare subsidieopties op de pagina Mest vergisten op boerderijen.

Subsidie voor Hoogwaardige Mestverwerking

Een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie (HMV) is een moderne installatie die mest op een slimme en milieuvriendelijke manier verwerkt. Deze installatie zorgt ervoor dat mest wordt omgezet in kunstmestvervangers en energie. Dit helpt u om mest efficiënt te gebruiken zonder het milieu te vervuilen. 

Lees meer over de subsidiemogelijkheid voor het bouwen van een hoogwaardige mestverwerkingsinstallatie.

Regelingen innovatie en verduurzaming stallen

Wilt u een innovatief stalsysteem gebruiken? Dan zijn er verschillende regelingen beschikbaar. 

Investeringsaftrek

De regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) helpen bedrijven die werken aan milieuvriendelijke oplossingen. Met de MIA-regeling mag u tot 45% van uw investering in een innovatief stalsysteem aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw belasting. Met de Vamil-regeling kunt u 75% van uw regeling afschrijven. Ook dit levert belastingvoordeel op. 

Investeert u als veehouder in energiezuinige technieken en duurzame energie? Dan kunt u misschien beter gebruikmaken van de EIA, in plaats van de MIA/Vamil. Lees meer hierover op Energie besparen en opwekken als agrarisch ondernemer.    

Subsidie innovatie en verduurzaming

De regeling Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen (Sbv) helpt mee aan het verlagen van emissies in de veehouderij. Deze regeling bestaat uit een innovatiemodule en een investeringsmodule.

Met subsidie uit de innovatiemodule van de Sbv kunt u nieuwe stal- en managementmaatregelen onderzoeken en ontwikkelen. Wilt u een bewezen innovatie installeren in uw veestal? Kijk dan of u subsidie kunt krijgen uit de investeringsmodule van de Sbv. Lees meer op Subsidie voor innovatie en verduurzaming van stallen.

Bestaande innovatieve stalsystemen staan op bijlage V en VI van de Omgevingsregeling. Wilt u dat een nieuw stalsysteem in een van deze bijlagen komt? Hiervoor werkt een producent samen met veehouders en een meetorganisatie. U kunt bij ons terecht voor advies. 

Lees meer op Innovatieve stalsystemen gebruiken.

Rentekorting met groenverklaring

Gaat u een melkveestal bouwen die voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV)? Vraag dan een groenverklaring aan. U kunt dan rentekorting op de lening krijgen. Lees meer op Regeling groenprojecten.

Onderzoek naar urine als kunstmestvervanger

De pilot Reinventing Circular Dairy Farming onderzoekt of urine van koeien als kunstmestvervanger gebruikt kan worden. Dit kan helpen om mest efficiënter te gebruiken en de uitstoot van ammoniak te verminderen. Deelnemers krijgen een ontheffing voor het gebruik van urine boven de vastgestelde gebruiksnormen voor dierlijke mest. 

Meer over de voorwaarden en aanmelden leest u op  Onderzoek naar urine als kunstmestvervanger

Meer weten?

Meer over het mestbeleid leest u op Wegwijs in het mestbeleid. Meer over internationale meetprotocollen leest u op de website van VERA.

Bekijk alle subsidies over Duurzaam en circulair ondernemen in onze Subsidie en financieringswijzer.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?