Energie besparen en opwekken als agrarisch ondernemer
Bent u agrarisch ondernemer en wilt u energie besparen? Of zelf energie opwekken? Wij zetten verschillende regelingen op een rij die u hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld subsidies voor duurzame installaties of fiscaal voordeel voor investeringen in energiezuinige technieken.
Uw voordelen van energie besparen en opwekken
De energie die u bespaart levert meteen een bedrijfsvoordeel op. Want die energie hoeft u niet meer in te kopen. En door duurzame energie op te wekken wordt u minder afhankelijk van schommelingen in energieprijzen. Ook vermindert u hiermee de CO2-uitstoot. Dit is beter voor het milieu. En met het groene profiel dat u hierdoor krijgt heeft u een positieve invloed op de maatschappij.
Regelingen die u helpen energie te besparen of op te wekken
Investeringsaftrek duurzame energie

Wilt u investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie op uw agrarisch bedrijf? Met de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Check eerst of uw investering op de Energielijst staat.
Fiscaal voordeel milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken

Wilt u investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen en technieken? Dan kunt u profiteren van fiscaal voordeel met de MIA\Vamil. Uw belastingvoordeel kan oplopen tot 40% van het investeringsbedrag, bovenop uw normale investeringsaftrek. Check eerst of uw investering op de Milieulijst staat.
Subsidie duurzame energieproductie

Wilt u grootschalig hernieuwbare energie opwekken? Of gaat u een techniek gebruiken die de CO2-uitstoot vermindert? Vraag dan subsidie aan met de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Benieuwd hoe de regeling werkt in de praktijk? Lees dan SDE++: Oriënteren.
Subsidie voor zonneboiler, kleine windturbine of warmtepomp

Uw bedrijf verduurzamen met een zonneboiler, (hybride) warmtepomp of kleine windturbine? Vraag dan vooraf de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aan. Belangrijk: u kunt deze subsidie niet combineren met het fiscale voordeel van de EIA.
Duurzame maatregelen voor uw bedrijf
Bent u benieuwd welke installaties en onderdelen van uw bedrijf u kunt verduurzamen? De Erkende maatregelenlijst energiebesparing (EML) helpt hierbij. Alle maatregelen zijn binnen 5 jaar terug te verdienen.
Wetten en regels zonne-energie opwekken
Wilt u zonne-energie opwekken op uw agrarisch bedrijf? Lees welke wetten en regels hiervoor zijn. Zo weet u bijvoorbeeld of u een vergunning nodig heeft. En of u rekening moet houden met de netcapaciteit en of er fiscale gevolgen zijn.
Hier doen we het voor
Om toekomstbestendig te kunnen ondernemen, is verduurzamen nodig. Samen zorgen we voor minder schadelijke uitstoot naar bodem, lucht en water. Voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn. En voor een duurzaam inkomen voor agrarisch ondernemers en tuinders. Uiteindelijk doen we het allemaal voor een beter klimaat.
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur