Mest vergisten op boerderijen

Laatst gecontroleerd op:
3 september 2024
Gepubliceerd op:
2 september 2024

De komende jaren verwachten we meer vergunningaanvragen voor monovergisting van mest op boerderijen, een manier om duurzaam gas uit mest te halen. Heeft u te maken met vergunningen (verlenen) voor monovergisting van mest? Lees waar u vanuit de Omgevingswet rekening mee moet houden. 

Waarom gebruiken we dierlijke mest?

Nederland wil in 2030 2 miljard kuub groen gas produceren. Hiervoor gebruiken we duurzame biogrondstoffen, zoals dierlijke mest. Dierlijke mest is een belangrijke bron voor groen gas. En er is in Nederland veel dierlijke mest beschikbaar op veehouderijbedrijven. Met kleinschalige monomestvergisting vergist de veehouder de mest die al op zijn boerderij aanwezig is. Daarmee vergroten we de groen gasproductie flink.

Wat is monomestvergisting?

Vergisten is een manier om duurzaam gas uit mest te halen. We spreken van monomestvergisting als we alleen dierlijke mest vergisten. Veehouders gebruiken de mest die vrijkomt voor hun eigen bedrijf, bijvoorbeeld om gras te bemesten. Dit betekent dat de mest op het bedrijf blijft. Daarmee is het heel goed geschikt om op de boerderij zelf te vergisten. 

Slechts een deel van de organische stof in de mest wordt in biogas-groengas omgezet. Het merendeel van de vergiste mest komt uit de installatie als digestaat. Digestaat is het product dat de veehouder nodig heeft voor het bemesten van zijn eigen gras. 

Subsidievoordeel voor de veehouder

Kleinschalige monomestvergisting is ook financieel interessant voor veehouders. In 2024 is een extra categorie opgenomen voor deze vergisterinstallaties in de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Ter illustratie: het aantal SDE++-aanvragen voor monovergisting van mest steeg van 2 tot 10 per jaar in 2018-2020, tot meer dan 300 in 2023. We verwachten dat de extra categorie (vergisters met meer dan 110 kW vermogen) zorgt voor nog meer vergistingsinstallaties op boerderijen. 

Hoeveel groen gas kunnen we uit mest halen?

In 2022 vergistten we ongeveer 5% van de 73,5 miljoen ton geproduceerde mest in Nederland. Van de geproduceerde mest komt 83% van rundvee. Als we uitgaan van 14 m³ groen gas per ton rundveemest levert elke 5% extra rundveemest die we vergisten een extra groen gasproductie op van ruim 51 miljoen m³ per jaar. 

Met mestvergisting kunnen we de productie van groen gas dus flink vergroten. Ook kunnen we de groen gasproductie per m³ rundveemest met ongeveer 25% verhogen via stalsystemen met dagontmesting. De mest wordt dan dagelijks één of meerdere keren afgevoerd vanuit de stal naar de mestvergistingsinstallatie. Naast een hogere groen gasproductie wordt hierdoor ook de uitstoot van methaan en ammoniak op het bedrijf minder.

Meer installaties op boerderijen

Om meer dierlijke mest te vergisten, hebben we in Nederland meer mestvergistingsinstallaties nodig. Veehouders gebruiken een groot deel van deze mest voor hun eigen bedrijven. Dit betekent dat we verwachten dat de uitbreiding vooral bestaat uit kleine installaties (kleiner dan 10.000 ton mest). 

Voor de vergisting van 5% extra rundveemest (ruim 3,5 miljoen ton) zijn minstens 350 vergistingsinstallaties nodig. Het aantal ingediende vergunningaanvragen bij gemeenten en omgevingsdiensten zal dus veel meer worden.

Meer vergunningaanvragen van veehouders

De veehouder overlegt met de gemeente en de omgevingsdienst waarin zijn bedrijf staat, of hij voor zo’n installatie een vergunning moet aanvragen. Dit verschilt per gemeente. Een lang vergunningstraject kan dan een probleem zijn om meer installaties voor monomestvergisting te bouwen. Ook de invoering van de Omgevingswet (1 januari 2024) veranderde de vergunningprocedure voor installaties voor groen gas flink. Daarom ontwikkelden wij een handreiking om de vergunningprocedure makkelijker en sneller te maken.

Download onze handreiking voor vergunningverlening

Verleent u namens een gemeente of omgevingsdienst vergunningen voor monovergistinginstallaties van mest? Of bent u hierbij betrokken? Vergroot uw kennis met onze handreiking. 

De handreiking helpt u bij de regels en richtlijnen die in de Omgevingswet staan voor kleinschalige monomestvergistingsinstallaties op boerderijen. Zo maken we de vergunningverlening makkelijker voor u.

Afstemmen van lokale regels

Naast de rijksregels, kunnen er ook regels van lokale overheden gelden. Dit zijn regels van:

  • de gemeente (omgevingsplan);
  • de provincie (omgevingsverordening);
  • het waterschap (waterschapsverordening).

Wie helpen we met deze handreiking?

  • In de eerste plaats vergunningverleners bij gemeenten en omgevingsdiensten die toetsen of een vergunning nodig is voor een monomestvergistingsinstallatie. Of die vergunningaanvragen hiervoor behandelen;
  • Toezichthouders (onafhankelijke inspecteurs/handhavers) die controleren of de vergisters volgens de vergunning zijn gebouwd en functioneren;
  • Adviseurs die een veehouder helpen bij de vergunningaanvraag voor mestvergistingsinstallaties;
  • Ondernemers die een mestvergistingsproject ontwikkelen.

Hoe helpt dit Nederland verder?

Met het Programma Groen Gas wil de Nederlandse overheid de productie van groen gas in Nederland vergroten tot 2 miljard m3. Vervanging van aardgas door groen gas verlaagt de uitstoot van CO2. Dit draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Bovendien is Nederland minder afhankelijk van de import van fossiele energie als we zelf groen gas produceren. 

Met de vergisting van mest halen we ongeveer 50% van de doelstelling voor 2030: 1 miljard m3 groen gas. De bijmengverplichting van ongeveer 1,1 miljard m3 groen gas helpt daarnaast ook bij de samenwerking in de keten en het verbinden van vraag en aanbod van groen gas.

Lees meer over het Programma Groen Gas

Meer weten?

Vergisting en vergassing

Bent u tevreden over deze pagina?