Financiering van klimaatadaptatie

Laatst gecontroleerd op:
15 juli 2024
Gepubliceerd op:
27 februari 2024

De tweede stap voor uw klimaatadaptatieproject is het vinden van een manier om de klimaatadaptatie te financieren. Dit begint bij het kennisnemen van eerder bedachte financiële oplossingen. Uit alle genoemde rapporten en onderzoeken zijn 29 methodes gehaald om een klimaatadaptatieproject te financieren. Iedere methode wordt beschreven in een eigen projectblad waarin de essentie van de werking staat omschreven, aangevuld met voorbeelden en achtergrondinformatie. Het grootste effect wordt bereikt door meerdere oplossingsrichtingen met elkaar te combineren tot een eigen op maat gemaakte oplossing.

Verschillende financieringsmogelijkheden

De oplossingen in de projectbladen zijn allen verschillend, maar ze zijn in te delen in vijf categorieën. De meest creatieve vormen van financiering staan in de categorie constructies. Voor meer informatie over een projectblad of oplossingsrichting kunt u contact zoeken met de partij die er ervaring mee heeft opgedaan.

Beschikbare bronnen en hulpmiddelen

Hieronder vindt u beschikbare bronnen en hulpmiddelen die u kunnen informeren. Klik door naar de websites voor meer informatie.

Uitgelicht

Een overzicht van Deloitte Real Estate van negen financiële instrumenten voor het realiseren van klimaatadaptieve maatregelen bij gebiedsontwikkeling (rapport 1) en de toepasbaarheid hiervan op basis van pilotprojecten (rapport 2).

Het rapport ‘Financiële prikkels voor klimaatadaptatie’ brengt vergroenen van belastingen en andere financiële prikkels om klimaatbestendigheid te stimuleren in kaart. NextGreen en Stroom en Onderstroom inventariseerden de verschillende soorten financiële prikkels in opdracht van het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.

Gemeenten en waterschappen werken samen met parkmanagers en woningcorporaties aan klimaatadaptieve bedrijventerreinen en huurwoningen. De keuze en inzet van financiële instrumenten staat hierbij centraal. De partners werken hiervoor samen aan verschillende hulpmiddelen en checklists.

Inzichten over de gevolgen van klimaatverandering op vier voor de financiële sector belangrijke sectoren: gebouwde omgeving, landbouw, industrie en transport. Daarnaast een overzicht van adaptatie oplossingen voor deze sectoren en kansen voor publiek-private samenwerking voor klimaatadaptatie. In bijlage vier is een overzicht van voorbeelden van financiële producten en diensten voor klimaatadaptatie opgenomen. Het rapport is gemaakt door banken, verzekeraars en beleggers van de Werkgroep Klimaatadaptatie van het Platform voor Duurzame Financiering en Samen Klimaatbestendig.

Een overzicht van bestaande benaderingen en instrumenten voor geïntegreerde financiering van het aanleggen en onderhouden van integraal duurzame openbare ruimte(s). De in het rapport opgenomen instrumenten richten zich zowel op de financiering van ondergrondse werkzaamheden als op financiering van de vergroeningsopgaven.

Om de klimaatambities van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie te halen kunnen overheden ook particulieren stimuleren om maatregelen te nemen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) stelde daarom in 2019 geld beschikbaar voor overheden om te experimenteren met financiële prikkels voor particulieren.

Een overzicht van (fysieke) klimaatadaptatiemaatregelen en hoe deze via de regeling MIA/Vamil en/of de Regeling Groenprojecten met financieel voordeel aangeschaft en afgeschreven kunnen worden.

Om taken zoals vergroening, rioolonderhoud en mobiliteit efficiënt aan te pakken, moeten gemeenten een strategische aanpak hanteren met oog op de toekomst. Het rapport benadrukt het belang van interne samenwerking en betrokkenheid van belanghebbenden bij gemeentelijke projecten.

Onderzoek naar hoe de kloof tussen vastgoed-, gebiedsontwikkeling en de openbare ruimte kan worden overbrugd door herstructurering van financiële systemen binnen een gemeente. Op deze manier kan een gemeente inspelen op een voortdurende stedelijke veranderingen. Er worden oplossingen verkend en beschreven om financiële strategieën af te stemmen op de levenscyclus / circulaire aanpak van een stad.

Het klimaatbestendig maken van de gebouwde omgeving in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) vereist enorme investeringen. Dit rapport verkent wegen om de kosten vrijwel volledig te dekken uit de (langere termijn) financiële voordelen die de adaptatiemaatregelen opleveren.

Investeren in doelgerichte sociale oplossingen buiten de sectorgrenzen. Het rapport onderzoekt de sectorale grens tussen het fysieke en sociale domein en beschrijft een aantal bruikbare financieringsmodellen om die grens te doorbreken.

De kosten voor klimaatadaptatie in het stedelijk gebied van Zuid-Holland in kaart gebracht. Met adaptatiemaatregelen gericht op overstromingspreventie (waterdoorlatende bestrating, minder bestrating en meer groen). Uitgangspunt is dat ook particulieren dit soort maatregelen nemen en zo tot 50 millimeter water op hun eigen terrein kunnen opvangen.

Overige bronnen en hulpmiddelen

Routewijzer die helder maakt wanneer een financiële prikkel wel/niet in te zetten. Plus het verband is tussen communicatieve, financiële en juridische prikkels en hoe deze elkaar kunnen versterken.

Opeenvolging van investeringen en stapeling van toekomstwaarden biedt uitzicht op meervoudige financiering. Paper waarin 3 opgaven integraal kunnen worden opgelost in een polder bij Gouda.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?