5 handige tips voor e-commerce in het buitenland
Bent u een ondernemer die uw producten online verkoopt? En is de Nederlandse markt voor u te klein geworden? In het buitenland liggen mooie kansen, maar in ieder land werkt e-commerce net iets anders. Bereid u dus goed voor op cross-border e-commerce. Wij helpen u op weg met 5 handige tips.
Veel bedrijven hopen met een webshop de hele Europese markt, of zelfs andere markten, te bedienen. Elk land heeft echter een eigen strategie nodig als u succesvol wilt zijn. Kies daarom eerst de afzetmarkt waarop u zich wilt richten. Veel van onze tips haken in op deze keuze. Dit gaat niet alleen om (nationale) wetten en regels, maar ook om praktische zaken bij e-commerce over de grens.
Bent u er nog niet uit naar welk land u wilt exporteren? RVO geeft u gratis advies op maat, bijvoorbeeld met een landenvergelijking.
Tip 1: Bepaal de beste vorm van e-commerce
E-commerce over de grens kan op allerlei manieren, en het hangt van uw situatie en voorkeuren af welke vorm het beste is voor u. U kunt uw eigen webshop vertalen in een andere taal. Of u sluit aan op een bestaand e-commerceplatform zoals Amazon.
Misschien heeft u een webshop, en verkoopt u al met succes in Nederland. Dan is het een optie om uw webshop te vertalen naar een andere taal. Lees onze 3 tips om makkelijk de grens over te gaan met uw webshop.
De meeste ondernemers die in het buitenland hun product op de markt willen brengen, kiezen in plaats van een eigen webshop voor een bestaande online marktplaats. Denk aan Amazon of eBay. Dit bespaart kosten en het platform heeft al naamsbekendheid en vertrouwen van de consument. Nadelen zijn er ook. Zo houdt de marktplaats vaak een deel van de omzet in en zijn de marges dus kleiner.
Lees alles over de voor- en nadelen van buitenlandse marktplaatsen op de website van KVK.
Tip 2: Verdiep u in taal- en cultuurverschillen
Zelfs als u de grens naar België oversteekt, krijgt u te maken met subtiele taalverschillen. Om maar een voorbeeld te noemen: een Vlaming gebruikt het woord 'ramen' voor wat Nederlanders 'kozijnen' noemen. Houd hier rekening mee in uw communicatie.
Denk ook aan cultuurverschillen, zoals andere verwachtingen als het gaat om kwaliteit of bezorging. Bijvoorbeeld: Italianen verwachten niet dat een pakket er de volgende dag al is. Dit komt omdat lastmilelevering – het laatste deel van het leveringsproces tot aan de deur – een stuk lastiger is in afgelegen Italiaanse dorpjes.
Tip 3: Zoek uit welke producteisen er zijn
Kunt u het product in de huidige vorm eigenlijk wel op de markt brengen in uw exportland? Producteisen kunnen sterk verschillen per land, zeker als het gaat om levensmiddelen. Hierbij maakt het veel uit of u producten binnen of buiten de Europese Unie (EU) wilt verkopen.
Binnen de EU
Goed nieuws: voor alle EU-landen gelden in principe dezelfde Europese producteisen. Als uw product in één EU-land mag worden verkocht, dan mag u het in alle andere EU-landen verkopen. Lees meer over producteisen in de Europese Unie.
Als er geen EU-producteisen zijn voor uw product, hoeft u alleen te voldoen aan de voorschriften in Nederland. Zorg wel dat u goed voorbereid bent met een verklaring van wederzijdse erkenning (europe.eu).
Heeft u vragen over producteisen in een bepaald EU-land? Stel deze aan het productcontactpunt van het betreffende EU-land (europe.eu).
Buiten de EU
Hoe zit het met producteisen buiten de Europese Unie? Hiervoor kijkt u het beste op de website Access2Markets van de EU. Volg ons stappenplan voor de Access2Markets-database en vind zo de producteisen per land en andere gedetailleerde informatie die u nodig heeft.
Tip 4: Let op de verpakkingswetgeving binnen de EU
Hoewel u als exporteur uw product meestal niet hoeft aan te passen in EU-landen, kunnen er wel eisen zijn voor de verpakkingen. Heeft u bijvoorbeeld al gehoord van de Extended Producer Responsibility of EPR-wetgeving? Dit Europese beleid – in het Nederlands de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) genoemd – betekent dat u verantwoordelijk bent voor de hele levenscyclus van uw product. Van productie tot eventuele recycling.
Vaak moet u rapporteren over de hoeveelheid verpakkingen en het percentage dat u recyclet. In Spanje moet u dit bijvoorbeeld registreren bij een afvalbeheerder, en betaalt u daar een jaarlijks bedrag voor. In België moet u een vast percentage van uw verpakkingen recyclen. Wat betekent dit allemaal precies voor u? Lees hoe u voldoet aan de verpakkingswetgeving per land op Thuiswinkel.org.
De EU komt ook regelmatig met nieuwe wetgeving op het gebied van verpakkingen. U vindt een overzicht van Europese duurzaamheidswetgeving op Thuiswinkel.org.
Tip 5: Lees u goed in over de btw-regels
De meeste informatie over btw en zakendoen in het buitenland vindt u bij de Belastingdienst. Welk btw-tarief moet u rekenen als u via e-commerce aan andere landen verkoopt? Dit moet u per land uitzoeken. Bekijk de tarieven voor EU-landen. Doet u zaken buiten de EU? Bekijk de btw-regels die gelden buiten de EU. Verder biedt KVK handige overzichtsartikelen over e-commerce, met daarin ook de btw-situatie voor:
Komt u er niet uit met deze informatie? Wij helpen u graag met informatie over e-commerce, zowel voor landen binnen als buiten de EU. Neem gratis contact op met onze adviseurs.
E-commerce voor startende ondernemers
Bent u een startende ondernemer met vragen over e-commerce? Met deze handige informatie maakt u een goed begin:
- Hoe begint u een webshop? Ga van start met het Stappenplan webshop beginnen op het Ondernemersplein.
- Wie zijn uw klanten en hoe bereikt u hen? Verkoopt u vooral aan bedrijven (b2b: business to business) of direct aan de consument (b2c: business to consumer)? Met een handig stappenplan legt KVK uit hoe u erachter komt welke doelgroep het beste past bij uw product.
- Bij online verkopen maken ondernemers soms gebruik van dropshipping. U heeft dan als ondernemer geen voorraad, maar stuurt het product direct vanuit de leverancier naar de klant. KVK zet de voor- en nadelen van dropshipping op een rij.
Vragen over e-commerce over de grens?
Wij denken graag met u mee.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken