Minder risico voor windparkontwikkelaars op zee door kleinere kavels

Gepubliceerd op:
3 september 2024

In het najaar 2025 gaat een nieuwe vergunningsronde van start voor de bouw en exploitatie van windparken op de Noordzee. Begin september is besloten om de kavels voor de windparken IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I te splitsen in kavels van 1 gigawatt (GW) aan windenergie. Er is gekozen voor 4 kleinere kavels om de financiële risico’s kleiner te maken voor windparkontwikkelaars, die hiervoor een vergunning aanvragen bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). 

De haven van Ijmuiden

Ontwikkelaars hoeven minder te investeren

Bij de vorige vergunningsronde voor de bouw en exploitatie van 2 GW-windparken op zee, ontving RVO meerdere biedingen van windparkontwikkelaars. Maar het waren er minder dan verwacht. Dit komt onder meer door de veranderde marktsituatie: de kosten zijn gestegen en de opbrengsten zijn onzekerder. Daarom splitst het ministerie van Klimaat en Groene Groei de nieuwe kavels van 2 GW in kavels van 1 GW. Zo hoeven ontwikkelaars per windpark minder te investeren en zijn de financiële risico’s kleiner.

Kaart met locaties windparken

Locatie van kavels IJmuiden Ver Gamma-A, Ver Gamma-B, Nederwiek I-A en I-B.

Nieuwe kavels

Kavel IJmuiden Ver Gamma is gesplitst in 2 kavels:

  • IJmuiden Ver Gamma-A (oostelijke kavel) - 1 GW
  • IJmuiden Ver Gamma-B (westelijke kavel) - 1 GW

Kavel Nederwiek I is gesplitst in 2 kavels: 

  • Nederwiek I-A (zuidelijke kavel) - 1 GW
  • Nederwiek I-B (noordelijke kavel) - 1 GW

In totaal gaat het nog steeds om 4 GW aan opgesteld vermogen windenergie op zee. Netbeheerder TenneT legt het net op zee aan, dat het windpark verbindt met het hoogspanningsnet op land. Zo komt de opgewekte windenergie op ons elektriciteitsnet. De windparken worden hiervoor aangesloten op een platform van TenneT. 

De platforms hebben een gelijkstroomverbinding van 2 GW naar een landstation. Dit betekent dat twee 1 GW-windparken aansluiten op één platform. De gelijkstroomverbinding zorgt ervoor dat de spanning op het elektriciteitsnet constant blijft.

Vergunning aanvragen

RVO verwacht de details van deze vergunningsronde in het 4e kwartaal van 2024 bekend te kunnen maken.

Meer weten?

Ga naar de pagina Vergunningen windparken IJmuiden Ver Gamma en Nederwiek I

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?