Duurzaam: resultaten uitgelicht
Nederland moet duurzamer. Met windmolens op zee, zonnepanelen op daken, circulaire gebouwen, aardgasvrije wijken en door energie te besparen. De Rijksoverheid investeert samen met ondernemers, kennisinstellingen, gemeenten, provincies en burgers in een energieneutrale, schonere toekomst en een toekomstbestendige woon- en leefomgeving. Wij bieden subsidies, kennis en netwerkactiviteiten aan die bijdragen aan duurzaamheid.
Op deze pagina brengen wij een selectie van resultaten in beeld van opdrachten die wij uitvoeren.
Steun voor circulaire projecten bijna verdubbeld

De Integrale Circulaire Economie Rapportage 2025 laat zien dat het grondstoffengebruik in Nederland in 2022 steeg vergeleken met 2020. Maar er is ook goed nieuws: het aantal circulaire projecten dat steun kreeg uit subsidies verdubbelde in 4 jaar tijd bijna. Op 2 nieuwe kennispleinen krijgen ondernemers en organisaties een duidelijk overzicht van alle subsidies en regelingen.
Bekijk welke steun u kunt krijgen voor circulaire investeringen
Onderzoek toont effect van warmtepompen op elektriciteitsnet
Meer dan 700.000 woningen en gebouwen in Nederland hebben een warmtepomp. Welk effect heeft dit op het (volle) elektriciteitsnet? Ons onderzoek laat zien dat volledig elektrische warmtepompen het elektriciteitsnet meer belasten dan hybride warmtepompen, maar minder dan zonnepanelen of elektrische voertuigen. Het onderzoek levert waardevolle informatie voor de energietransitie (de overstap van fossiele brandstof op duurzame energie).
"Kijk goed naar subsidies, dan investeer je niet alles in één keer"

Energiebesparing kan een metaalbedrijf veel opleveren. De investeringen zijn namelijk terug te verdienen. Van Dijk Metaalbewerking uit Groningen heeft ervaring met verduurzamen en is nu energieneutraal. Hiervoor ontving het bedrijf in 2024 de EZK Energie Award.
Gasverbruik daalde in 2 jaar tijd met een kwart
Het gasverbruik is van 2021 tot en met 2023 in Nederlandse huishoudens met 25% gedaald. De afhankelijkheid van aardgas neemt steeds verder af door betere isolatie van woningen, duurzamere verwarming en zuiniger stoken. Dat blijkt uit onze Monitor Verduurzaming Gebouwde Omgeving 2024.

"Belastingvoordeel? Je ziet snel of je investering op de Milieulijst staat"
Familiebedrijf Dijkshoorn Bleiswijk heeft een duurzame methode ontwikkeld om van plantenresten 'biobased' bouwmaterialen te maken. De investering in de nodige machines leverde belastingvoordeel op met de MIA\Vamil-regeling. De aanvraag regelde het bedrijf zelf online bij RVO.
Lees het praktijkverhaal van familiebedrijf Dijkshoorn Bleiswijk
Energiestation zorgt voor optimaal gebruik van duurzame energie
Energiestation InnovaHub stuurt vraag en opslag van lokale duurzame energie. Zoals energie uit zon en wind. Is er lokaal weinig vraag naar stroom? Dan slaat het station de energie op als waterstof. De eerste 17 woningen zijn er nu op aangesloten.
Lees hoe subsidie in de praktijk helpt slim om te gaan met energie
Wat levert de opwek van duurzame energie op?

We wekken in Nederland meer dan 20 keer zoveel zonne-energie op dan in 2014. 36% van de totale opwek van duurzame energie komt van de zon. Genoeg om meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien. Of alle treinen 14 jaar te laten rijden. En het bespaart de eigenaren van zonnepanelen, bedrijven en burgers, geld. Bekijk de opbrengsten en ontwikkelingen van duurzame energie in onze infographics:
Kantoren sneller verbeterd door energielabelplicht
De energielabel C-verplichting heeft de energieprestaties van kantoren sneller beter gemaakt. Het aantal kantoren met minimaal label C steeg behoorlijk: van 63% naar 77%. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Verder blijkt dat kantooreigenaars in 75% van de gevallen meteen gaan voor label A als zij kiezen voor verduurzamen.
Lees een samenvatting van het onderzoek op de website Esb.nl
- Europese Unie (gefinancierd door)
- Ministerie van Economische Zaken
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat