Duurzaam: resultaten uitgelicht

Gepubliceerd op:
29 september 2021
Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024

Nederland moet duurzamer. Met windmolens op zee, zonnepanelen op daken, circulaire gebouwen, aardgasvrije wijken en door energie te besparen. De Rijksoverheid investeert samen met ondernemers, kennisinstellingen, gemeenten, provincies en burgers in een energieneutrale, schonere toekomst en een toekomstbestendige woon- en leefomgeving. Wij bieden subsidies, kennis en netwerkactiviteiten aan die bijdragen aan duurzaamheid.

Op deze pagina brengen wij een selectie van resultaten in beeld van opdrachten die wij uitvoeren.

Plannen windenergie op zee 2023 voltooid met laatste windpark

Het windpark Hollandse Kust Noord op de Noordzee is klaar voor gebruik. Met de oplevering is de Routekaart windenergie op zee 2023 succesvol afgerond. Ruim 4,5 GW aan windenergie op zee: op tijd, binnen budget en bijna zonder subsidie. Wij coördineerden de locatiestudies op zee en het vergunningsproces voor de bouw en exploitatie van de windparken.

Bekijk hoe we groeiden naar ruim 4,5 GW aan windenergie op zee

Textielondernemers op weg naar hergebruik in hele keten

In een nieuw project maken 150 textielondernemers en -organisaties hun keten circulair. Dit doen ze door hernieuwbare grondstoffen te gebruiken. Zo besparen ze materialen, verminderen ze uitstoot en dragen ze bij aan een economie zonder afval. 

Lees dit inspirerende verhaal over de textielsector

Innovatiesubsidie voor gebouwen stimuleert energietransitie

De subsidie Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie Aardgasloos heeft in de afgelopen jaren goede innovaties opgeleverd voor de overgang naar aardgasloze woningen, wijken en gebouwen. Dit draagt bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Vooral mkb- en grote bedrijven benutten de subsidie, met name voor het testen van nieuwe tastbare producten. 

Lees inspirerende verhalen over innovaties die onze samenleving veranderen

Wat levert de opwek van duurzame energie op?

We wekken in Nederland meer dan 20 keer zoveel zonne-energie op dan in 2014. 36% van de totale opwek van duurzame energie komt van de zon. Genoeg om meer dan de helft van de Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien. Of alle treinen 14 jaar te laten rijden. En het bespaart de eigenaren van zonnepanelen, bedrijven en burgers, geld. Bekijk de opbrengsten en ontwikkelingen van duurzame energie in onze infographics.

Kantoren sneller verbeterd door energielabelplicht

De energielabel C-verplichting heeft de energieprestaties van kantoren sneller beter gemaakt. Het aantal kantoren met minimaal label C steeg behoorlijk: van 63% naar 77%. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Verder blijkt dat kantooreigenaars in 75% van de gevallen meteen gaan voor label A als zij kiezen voor verduurzamen.

Lees een samenvatting van het onderzoek op de website Esb.nl.

Van extra zonne-energie naar groene waterstof

zonnepark Vloeivelden Hollandia

Zonnepark Vloeivelden Hollandia wekt soms meer energie op dan het elektriciteitsnet aankan. H2 Hollandia wil er met subsidie jaarlijks 300 ton groene waterstof mee maken. Projectmanager Jeroen Jansen laat zien dat hier een markt voor is.

Lees meer over groene waterstof

Energiestation zorgt voor optimaal gebruik van duurzame energie

Energiestation InnovaHub stuurt vraag en opslag van lokale duurzame energie. Zoals energie uit zon en wind. Is er lokaal weinig vraag naar stroom? Dan slaat het station de energie op als waterstof. De eerste 17 woningen zijn er nu op aangesloten.

Lees hoe subsidie in de praktijk helpt slim om te gaan met energie

Ruim 16.000 gebruikte elektrische auto’s erbij met subsidie

Dankzij de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) kwamen er in 2023 16.200 gebruikte en ruim 13.000 nieuwe elektrische personenauto's bij op de Nederlandse wegen. Ook in 2024 is er weer subsidiebudget beschikbaar voor elektrische auto's. Dit jaar is dat in totaal 87,4 miljoen. 

Lees meer over elektrische auto's op de weg met subsidie
 

In opdracht van:
  • Europese Unie (gefinancierd door)
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
  • Provincies
Bent u tevreden over deze pagina?