Collectieve aanvraag ISDE helpt gemeenten in wijkaanpak

Gepubliceerd op:
2 september 2024

Vanaf 2 september kunnen gemeenten de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) aanvragen en ontvangen namens meerdere woningeigenaren in een collectieve aanvraag. Gemeenten verduurzamen hierdoor eenvoudiger op grotere schaal woningen in een wijkaanpak.

Isolerend glas plaatsen

Woningeigenaren ontzorgen in uitvoering en aanvraag

Bij de collectieve aanpak geeft de woningeigenaar in een overeenkomst toestemming aan de gemeente om rechtshandelingen uit te voeren. Gemeenten kunnen hierdoor tegelijk afspraken maken met uitvoerders en installateurs voor meerdere woningen in één huizenblok of wijk.

Gemeenten kunnen ook de subsidieaanvraag en de betaling aan de uitvoerder uit handen nemen. De gemeente wordt gemachtigd om het subsidiebedrag aan te vragen én te ontvangen. Daarmee betaalt de gemeente de uitvoerder. De woningeigenaar hoeft hierdoor zelf vooraf geen grote investeringen te doen, in afwachting van een subsidiebedrag. Voor huishoudens met een lager inkomen maakt dit het aantrekkelijker om een woning te verduurzamen. Zo draagt de collectieve aanpak bij aan de bestrijding van energiearmoede. 

Meer manieren om inwoners te helpen

“Geen gemeente is hetzelfde. Daarom zijn er behalve de collectieve aanpak nog andere manieren waarop gemeenten de ISDE kunnen inzetten voor inwoners”, vertelt Gerben Tuin. Hij is adviseur ISDE bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en contactpersoon voor gemeenten. “Bijvoorbeeld door een woningeigenaar alleen te adviseren bij de subsidieaanvraag. Deze woningeigenaar regelt dan zelf het werk met de aannemer en dient ook zelf de aanvraag in. Of een gemeente kiest de rol van intermediair: zij vragen dan de subsidie aan namens de woningeigenaar. De eigenaar regelt daarna zelf de uitvoering en ontvangt ook zelf het subsidiebedrag. Deze 2 manieren zijn alleen aan te bieden aan individuele woningeigenaren." 

Combineren met andere regelingen

Gerben Tuin: “Bij de nieuwe collectieve aanpak beheert de gemeente ook het geld. Hierdoor is de ISDE ook te combineren met andere subsidieregelingen. Denk aan de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SPUK LAI). RVO keert hierbij de subsidiebedragen voor bewoners uit aan de gemeente. Afhankelijk van wat er is afgesproken in de overeenkomst, betalen gemeenten hiermee de uitvoerder. Of ze keren het bedrag, of een deel er van, uit aan bewoners. Voor welke aanpak u ook kiest, de voorwaarden om in aanmerking te komen voor de subsidie zijn dezelfde als voor een woningeigenaar die het hele proces in eigen hand houdt."

Webinar

Op 3 september organiseert RVO een webinar over de collectieve aanpak. Deze is binnenkort terug te kijken via de webpagina ISDE voor gemeenten: Subsidie aanvragen en ontvangen namens woningeigenaren. Hier vindt u ook meer informatie over het ontzorgen van woningeigenaren bij de verduurzaming van woningen en wijken met de ISDE. 

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
  • Gefinancierd door de Europese Unie – NextGenerationEU
Bent u tevreden over deze pagina?