Subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB)
Bent u een mkb-ondernemer en bent u werkzaam in een circulaire waardeketen van polyesters? En wilt u biogebaseerde polyesters of de bouwstenen daarvoor in uw bedrijf testen? Bijvoorbeeld bio-PET, PEF, PLA, PHA, polyester coatings en harsen voor verpakkingen, bouw, interieur of textiel? Vraag dan de subsidie Testen circulaire biopolyesters (STCB) aan.
Hoogte subsidie en aanvraagperiode
Voor wie?
Deze subsidie is voor mkb’ers die actief (willen) zijn in de productieketen van biogebaseerde polyesters (polyesters op basis van koolhydraten van plantaardige, dierlijke of microbiologische herkomst). Zoals:
- producenten van biogrondstoffen.
- monomeerproducenten: partijen die biogrondstoffen omzetten in bouwstenen voor polyesters.
- polymeerproducenten: partijen die polymeer materialen produceren.
- converters: partijen die polymeer materialen verwerken tot plastic half- en eindproducten.
- compounders: partijen die granulaat mengen met additieven zoals kleurstoffen.
- engineers: partijen die de industriële procesapparatuur en installaties ontwerpen en installeren.
- merkeigenaars: partijen die functionele eisen opstellen van een polyester product voor een merk.
- eindproducenten: partijen uit diverse sectoren (verpakkingen, bouw en interieur, textiel) die deels of geheel polyester producten maken, zoals plastic verpakkingen, verf, hars, of textiel.
- afvalverwerkers/AVI's: partijen die plastic afvalstromen sorteren, wassen of anders behandelen.
- afvalinzamelaars: partijen die plastic afval van consumenten of uit de industrie inzamelen.
- recyclers: partijen die gesorteerd plastic afval verwerken tot grondstof voor nieuwe plastics via mechanische, fysische of chemische processen.
Een circulaire waardeketen is de combinatie van bedrijven die uit biogrondstof een biopolyester product maken. Dat doen zij in een reeks van op elkaar volgende processen. Bedrijven die de producten na de afvalfase uiteindelijk weer kunnen recyclen tot herbruikbare bouwstenen maken de waardeketen compleet.
Een circulaire waardeketen is anders dan een lineaire waardeketen. Bij een circulaire waardeketen wordt bij elke volgende stap in de keten de waarde van grondstoffen en producten meegenomen. Dit maakt van afvalstromen ook waardestromen. Het doel is om Nederland Europees koploper te maken als ontwikkelaar, producent en verwerker van op koolhydraten gebaseerde bouwstenen en kunststofproducten.
Waarvoor krijgt u subsidie?
U vraagt subsidie aan om in uw bedrijf biogebaseerde polyesters te testen en te evalueren. Zo kunt u deze meer gebruiken. Uw project werkt mee aan een circulaire economie in Nederland. U test gaat over één of meer van deze onderwerpen:
- welke biogrondstoffen geschikt zijn om er suikers en daarna monomeren (bouwstenen) voor biogebaseerde polyester van te maken. U test bijvoorbeeld of uit een agrarische reststroom suikers te maken zijn waarmee melkzuur voor PLA gemaakt kan worden.
- hoe van biogebaseerde monomeren polyesters zijn te maken.
- hoe verwerkbaar het materiaal is en welke nieuwe processen en formuleringen de verwerkbaarheid verbeteren (denk aan tests met vormbaarheid, doorlooptijd en toevoegingen). U test bijvoorbeeld of er een folie van geblazen kan worden of een flesje van gemaakt kan worden.
- de eigenschappen en prestaties van het materiaal voor de gewenste toepassing (zoals de sterkte en transparantie). U doet bijvoorbeeld sterktetesten van uw lijm van biopolyester, of de strijkbaarheid van uw coating van biopolyester.
- of de markt positief reageert op uw eigen halffabricaten en eindproducten van biopolyester. U test bijvoorbeeld wat consumenten vinden van een spons die u gemaakt heeft van uw biopolyester schuim.
- hoe recyclebaar of composteerbaar producten van biogebaseerde polyesters zijn. U test bijvoorbeeld uw eindproduct in een scheidingsstraat voor kunststofafval.

Voorwaarden
Uw project voldoet aan deze voorwaarden:
Uzelf
- U bent een mkb’er. Bekijk of uw bedrijf een mkb-onderneming is.
- Uw project vindt plaats in Europees Nederland of in Caribisch Nederland. Als u vanuit het buitenland onderneemt, werkt uw project mee aan de circulaire economie in Nederland. Uw producten zijn voor hier of voor export.
Uw project
-
Uw project gaat over biogebaseerde polyesters, zoals:
- bio-PET
- PEF
- PLA
- PHA
- polyester coatings en harsen
Projecten voor polyolefinen (PP, PE, COC, COP, EVA) en andere soorten plastics (PVC, PS, ABS, PC, PA) krijgen geen subsidie. Ook als deze biogebaseerd zijn.
- Uw project heeft te maken met testen en evalueren. Vooraf is duidelijk wat u gaat doen en hoe.
- U vraagt maximaal één keer per kalenderjaar subsidie aan. Kreeg u in 2025 al subsidie? Dan kunt u bij een eventuele openstelling in 2026 weer subsidie aanvragen voor een vervolgproject.
- Uw project duurt maximaal één jaar (vanaf de beschikkingsdatum).
- De kosten van uw project bestaan voor minder dan de helft uit bureauonderzoek, zoals de analyse van informatie uit literatuur, van internet of uit interviews.
- U ontving voor hetzelfde project géén subsidie uit de Subsidie omschakeling plasticverwerkers (SOPV).
Uw aanvraag voorbereiden
Bereid uw aanvraag voor met de uitklap-panelen hieronder:
Om subsidie aan te vragen logt u in op Mijn RVO met eHerkenning. U heeft minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.
Heeft u nog geen eHerkenning of een lager betrouwbaarheidsniveau? Vraag dit dan aan op de website van eHerkenning. Aanvragen duurt een paar dagen tot 2 weken.
U kunt een subsidieadviseur (intermediair) machtigen om u te helpen bij uw aanvraag. De intermediair geeft dan in het portaal aan dat deze namens u gemachtigd is. Wij kunnen vragen om de machtiging.
Bereid een beschrijving (projectplan) voor van uw project. Deze vult u in het aanvraagformulier in. U beschrijft:
- het doel van het project
- welke biogrondstoffen en/of biogebaseerde polyesters u gaat testen
- welke testen u gaat doen, de beschrijving en planning van de werkzaamheden en de verwachte resultaten
In uw aanvraag vult u een begroting in. Wij hebben het sjabloon van een begroting al voor u gemaakt in het aanvraagformulier. Wel maakt u vooraf een schatting van deze kosten die u verwacht te maken voor de uitvoering van uw testen met circulaire biopolyesters. U kunt hiervoor de volgende kosten inschatten
- Loonkosten: Benodigde eigen uren. Hiervoor geldt een vast uurtarief van € 60.
- Voorziene kosten van te gebruiken apparatuur, als u deze in de administratie kunt onderscheiden.
- Verbruikte materialen en hulpmiddelen.
- Eventuele kosten van derden. Bijvoorbeeld als u een bedrijf een test voor u laat uitvoeren. Voeg voor elke partij die u inschakelt de offerte toe. Deze kunt u tijdens uw aanvraag in het online formulier bijvoegen.
Let op: sommige kosten vallen niet onder de subsidie:
- kosten voor marketing- en salesactiviteiten;
- kosten van opleidingen.
Voor deze subsidie is een verklaring de-minimissteun verplicht. Bij uw aanvraag geeft u aan of uw bedrijf over de afgelopen 3 jaar niet meer dan € 300.000 aan de-minimissteun ontving.
U vult de de-minimisverklaring in het online formulier tijdens uw aanvraag in.
Lees meer informatie en de voorwaarden van de-minimissteun op de website van Europa Decentraal.
Aanvragen
U kunt de subsidie Testen circulaire biopolyesters aanvragen vanaf 18 maart 2025, 09:00, tot en met 7 oktober 2025, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging eH2+ nodig.
Na uw aanvraag
Dit kunt u na uw aanvraag verwachten.
Na uw subsidieaanvraag ontvangt u een bevestiging per e-mail. U vindt deze bevestiging ook onder ‘Mijn aanvragen’ in Mijn RVO.
We beoordelen de aanvragen op volgorde van binnenkomst. Zijn er meer aanvragen dan er geld beschikbaar is? Dan loten wij tussen alle volledige aanvragen die binnenkwamen op de dag waarop het budget voor deze subsidie op was. Met die loting bepalen we de volgorde van behandeling.
U kunt de status van uw aanvraag volgen in Mijn RVO. Wij streven ernaar u binnen 8 weken vanaf de indieningsdatum een beslissing te sturen. Dit kan één keer met 8 weken worden verlengd.
Direct nadat u de aanvraag heeft gedaan, mag u al starten met uw project. Let op: dit is wel op eigen risico. U heeft pas zekerheid over uw aanvraag, nadat u van ons een beschikking heeft ontvangen.
U start uw project binnen 6 maanden na de datum van goedkeuring of de startdatum van uw project. Uw project loopt tot maximaal één jaar na de datum waarop u de subsidie krijgt.
Keuren wij uw aanvraag goed? U ontvangt dan een brief (subsidiebeschikking) met daarin de details over de betaling. Hierin staan ook uw verplichtingen als subsidieontvanger.
U ontvangt binnen 2 weken 100% van het subsidiebedrag.
Wijzen we uw aanvraag af? In de beschikking leest u de reden daarvan. Neem eventueel contact met ons op voor hulp bij een nieuwe aanvraag.
Wij gaan uit van de verstuurde gegevens en uw eigen verantwoordelijkheid als aanvrager. We kunnen na afloop van uw project controleren of u de testen waarvoor u subsidie krijgt uitvoert. Wij vragen dan uw testverslag op. In het testverslag beschrijft u de uitvoering en resultaten van uw project door aan te geven:
- de projecttitel en de periode waarin u het project heeft uitgevoerd;
- een algemene en technische beschrijving van de uitgevoerde test, inclusief resultaten, inzichten en conclusies;
- beeldmateriaal van de test (bijvoorbeeld foto's en film).
U bewaart het testverslag minimaal 5 jaar na de datum van de beschikking tot subsidievaststelling.
Controleren we uw project? Ga naar Mijn RVO, beheer uw aanvraag en upload uw testverslag.
Direct regelen
Wijzigt uw project? Geef dit aan ons door via Mijn RVO.
Is uw project vertraagd? Dan stuurt u ons een onderbouwd verzoek tot uitstel van maximaal 12 weken.
We beoordelen uw wijzigingsverzoek in 8 weken. Dit kunnen we eenmalig verlengen met 8 weken.
Geeft u de wijziging niet door? Dan betaalt u (mogelijk) een deel van de subsidie of alle subsidie terug.
In de praktijk
Circulair ondernemen is in veel gevallen pionieren. Zo ook voor Nature’s Principles, begonnen als spin-off aan de TU Delft. De start-up ontwikkelt een innovatieve methode om melkzuur te maken, dat gebruikt kan worden voor bioplastics.
“Met fermentatie passen we een technologie toe die bekend is in de voedingsindustrie maar nog niet in de chemie. Gelukkig begint dat te veranderen en zie je joint ventures ontstaan tussen bedrijven uit beide sectoren. Die voorzichtigheid is logisch. We kiezen niet de weg van de minste weerstand. Circulair ondernemen vraag om lef.”

Achtergrond
De subsidieregeling ‘Testen circulaire biopolyesters’ komt uit het Nationale Groeifonds-programma BioBased Circular (BBC). Dit programma moedigt de circulaire waardeketens rondom biogebaseerde polyesters aan.
Dit programma richt zich op bedrijven die bezig zijn met een combinatie van een type biopolyester en een toepassing. Een mooi voorbeeld is de productie van het nieuwe plastic PLA uit suikers om daarvan textiel te maken. Dit textiel kan op termijn weer omgezet worden in melkzuur, de bouwsteen van PLA (Poly Lactic Acid). Dit is een circulaire waardecirkelketen.
Het programma heeft een scherpe afbakening binnen de bioplastics op biopolyesters. Dat is een type kunststof dat vanwege de chemische structuur met zuurstofgroepen efficiënt gemaakt kan worden uit biogrondstoffen en dat goed te recyclen, of zelfs soms bioafbreekbaar, is. Dit sluit projecten uit die zich richten op andere bioplastics zoals bioPE, bioPP en bio-PVC.
Vragen kunt u stellen via testbbc@rvo.nl.
Wetten en regels
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei