Aan de slag in de circulaire economie
Hoe ontwerpt u producten die langer meegaan? Met eerlijke, gezonde en goede kwaliteit materialen? Hoe zorgt u dat we ze zelf kunnen repareren? En hoe krijgen onderdelen een nieuw leven? Wie circulair onderneemt, kijkt anders naar spullen. Samen werken ondernemers, organisaties en beleidsmakers naar een economie waarin we sociaal en zuiniger omgaan met grondstoffen. U vindt bij ons de kennis, het netwerk en de financiële steun die u verder op weg helpt.
Week van de Circulaire Economie
Wilt u nieuwe ideeën opdoen of hulp krijgen bij uw circulaire project? Laat u inspireren door de laatste editie van de Week van de Circulaire Economie. Ontdek de ervaringen van andere organisaties, interessante video’s en de winnaars van de Circular Awards 2025.
De circulaire werkwijzen
Ontdek de kansen die de circulaire economie biedt. Van opnieuw ontwerpen tot minderen. En van repareren tot opnieuw gebruiken. Lees over 6 strategieën: de 6 R’s van de R-ladder.
Circulair ondernemen in de praktijk
U hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Veel anderen gingen u voor. Elk jaar helpen wij duizenden organisaties vooruit met hun circulaire projecten. In Caribisch en Europees Nederland en daarbuiten. Lees wat hen dit oplevert.
Financiële steun
Ontdek welke subsidies, leningen of belastingvoordelen u kunt gebruiken voor uw circulaire plannen.
Hulp op maat
Het Versnellingshuis helpt u de volgende stap te zetten in de circulaire economie. Door u met experts te begeleiden of u in contact te brengen met andere ondernemers.
Samenwerkingspartners vinden
Veel ondernemers, organisaties en beleidsmakers zijn al bezig met de overstap naar circulair. Sluit u aan bij nationale of internationale partners.
Circulair inkopen
Bekijk de gegevens over circulair inkopen van ons Expertisecentrum Aanbesteden en maak gebruik van de praktische handvatten.
Grondstoflevering zekerstellen
Met de Grondstoffenscanner ziet u wat voor grondstoffen u gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook hoe u uw risico kleiner maakt op materialen die steeds schaarser en duurder worden.
Kritieke grondstoffen beheren
Op het Kennisplein kritieke grondstoffen vindt u tips om minder afhankelijk te worden van schaarse grondstoffen. U leest welke regelingen er zijn om u te helpen en hoe u bewust met deze grondstoffen omgaat.
Circulair ondernemen in de chemie
Ontdek op het Kennisplein plastics steunmogelijkheden voor onderzoek en testen met gerecyclede of biobased plastics. Lees ook meer over duurzame productie en de circulaire plasticnorm die vanaf 2027 geldt.
Reparatiekansen benutten
Op het Kennisplein reparatie leest u wat het Recht op Reparatie voor u betekent en hoe u gebruikmaakt van subsidies en samenwerking.
Internationaal circulair ondernemen
Wilt u met uw circulaire project de grens over en heeft u hier hulp bij nodig? Wij helpen u graag verder. We hebben verschillende programma’s voor internationale samenwerking in de circulaire economie.
Innovatieve kennis beschermen
Naast octrooien en geheimhouding zijn er meer rechten in intellectueel eigendom (IE-rechten), die uw bedrijf vooruit helpen. Denk bijvoorbeeld aan merkenrecht. Lees de tips om daar goed mee om te gaan.
Feiten en cijfers
Elk jaar delen wij een onderzoek over ons aanbod van (financiële) steun. Bekijk hoe de circulaire economie zich bij ons ontwikkelt.
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Buitenlandse Zaken
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
- Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- Ministerie van Economische Zaken
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei