Gesloten voor aanvragen

SBIR oproep Betere benutting van de capaciteit van elektriciteitsnetwerken - publieke samenvattingen

Laatst gecontroleerd op:
26 juli 2024
Gepubliceerd op:
19 juli 2024

In fase 1 van de SBIR oproep 'Betere benutting van de capaciteit van elektriciteitsnetwerken' zijn 10 winnaars geselecteerd. Zij voeren een haalbaarheidsonderzoek uit naar hun innovatieve ideeën die bijdragen aan een betere benutting van de capaciteit van bestaande of nieuw aan te leggen elektriciteitsnetwerken.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) feliciteert de 10 winnaars en wenst ze succes bij het uitvoeren van de haalbaarheidsonderzoeken.

Technolution B.V. - VULCAN: Sensor voor laagdrempelig meten van thermische netcongestie in MS-kabels

Een belangrijke grondoorzaak van netcongestie is de opwarming van netcomponenten, zoals transformatoren en kabels. Een significant deel betreft de ruim 111 duizend kilometer midden spanning (MS) kabel. Door de ondergrondse ligging is kabeltemperatuur niet direct te bepalen. Het gebrek aan deze informatie is problematisch voor de energietransitie. Om schade door overbelasting te voorkomen, moet er inherent voorzichtiger beleid worden gevoerd. Dit project ontwikkelt sensoren ('VULCAN') die op de locaties waar de kabels bovengronds komen de ondergrondse temperatuur kunnen bepalen door hoogfrequente meting en geavanceerde algoritmiek. Dit biedt DSO's significant meer ruimte om vermogens op het net toe te laten.

Kersten Technische Bedrijven B.V. - FlexiHeat

Het CO2-neutraal maken van de Nederlandse warmtevoorziening verhoogt de elektriciteitsbehoefte en leidt bij koude tot piekbelastingen op het elektriciteitsnet door gelijktijdige verwarming van huishoudens en bedrijven, wat bestaande congestieproblemen verergert. Het project FlexiHeat onderzoekt het scheiden van warmteopwekking en afgifte, waardoor warmte via een Warmte Koude Opslagsysteem opgewekt kan worden tijdens daluren in de elektriciteitsvraag. Dit verbetert de benutting van het elektriciteitsnet en beperkt de noodzaak voor netverzwaring.

Info Support B.V. - AI gedreven contractoptimalisatie

Veel bedrijven zijn zich niet bewust van de mogelijkheden die ze hebben om het energienet slimmer te benutten. Bijvoorbeeld door samen met hun buren een groepstransportovereenkomst af te sluiten of peakshaving toe passen om met een minder zware aansluiting af te kunnen. Voorlichting helpt, maar het kost veel tijd om de bedrijven te vinden waar er ook daadwerkelijk potentie aanwezig is. Door een slimme analyse met behulp van Artificiële Intelligentie (AI) kan op basis van de meetdata en locatie de potentie in kaart gebracht worden. Bedrijven kunnen vervolgens gericht benaderd worden, waardoor deze maatregelen meer toegepast kunnen worden.

Krachtwerk B.V. - Het Netloket

Het Netloket is een innovatief project dat lokale overheden in staat stelt betere beleidskeuzes te maken voor een toekomstbestendig energie-systeem en ondernemers beter te helpen met het slimmer benutten van het net. Het bestaat uit een digitaal platform, dat verschillende online en offline producten en diensten aanbiedt. En voorziet in een complete informatievoorziening over de actuele situatie van het elektriciteitsnet en mogelijke oplossingen die gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast wordt dit platform ondersteund door een opleidingsprogramma voor ambtenaren. In dit opleidingsprogramma krijgen zij kennis over: de netcongestie-problematiek, de impact van beleidskeuzes en de sturingsmechanismen die zij hebben om ondernemers te helpen.

Coöperatie Energie Samen Rivierenland - CBC met 0 vermogen

Dit project onderzoekt de mogelijkheid om de netruimte die Liander in het gebied nog heeft, te kunnen gebruiken zonder dat dit het Profiel van TenneT op onderstation Zaltbommel beïnvloedt. Dit is een aanvulling op de bestaande, flexibele oplossingen die op dit moment vaak niet benut kunnen worden, omdat niet uitgesloten kan worden dat het TenneT-profiel geraakt wordt. Als innovatie werd een groepscontract bedacht, waarin de deelnemers gezamenlijk garanderen dat op elk moment van de dag de belasting op de TenneT-zijde van het onderstation nihil is. Dit betekent dat er op elk moment even veel extra vermogen uit het net gehaald wordt als er op dat moment extra in het net gaat.

ROCC B.V. - Benutting Real-time Restcapaciteit voor Inzet Laadinfra

Het project omvat de ontwikkeling van een product dat aansluit op de ontwikkeling van de Real-Time Interface (RTI). Het doel van dit product is om real-time laadcapaciteit beschikbaar te stellen aan laadpunten/laadpleinen op basis van de restcapaciteit van de relevante netinfrastructuur. Zo wordt beschikbare netcapaciteit efficiënter benut. Tegelijkertijd kan extra laadinfrastructuur worden gerealiseerd om de benodigde transitie naar elektrische mobiliteit te faciliteren. Door het efficiënter gebruiken van het elektriciteitsnet, kunnen eventuele netverzwaringen wellicht naar een later moment worden verschoven of zelfs volledig worden voorkomen.

ICR3ATE Digital Makers Lab - Zelf balancerende energiegemeenschappen dankzij Local Energy Optimization services

Dit voorstel onderzoekt een oplossing om kleinverbruikers een rol te geven in het beter benutten van het laagspanningsnetwerk: de zogenoemde 'zelfbalancerende energiegemeenschap' door middel van het 'Local Energy Optimization platform' (LEO). Deze oplossing focust zich op het laagspanningsnetwerk (LS) achter de transformator en combineert een 'digital twin' op kleinverbruiker aansluiting niveau met een digital twin op het community niveau. Deze Digital Twin voorspelt toekomstig verbruik en opwekking van elektriciteit binnen de community.

Spectral Enterprise B.V. - Netbewust optimaliseren van het binnenklimaat van gebouwen

In dit project onderzoekt Spectral de haalbaarheid voor het verlagen en/of verschuiven van de piekvraag van de verwarming, koeling en ventilatie (HVAC) in gebouwen. Hierdoor kan meer ruimte ontstaan binnen de eigen elektriciteitsaansluiting en op het lokale elektriciteitsnet. Zij willen dit als module toevoegen aan het bestaande product 'BRIGHTER building optimization', die al gebouwbeheersystemen optimaliseert op energie-efficiëntie en comfort. In deze haalbaarheidsstudie wordt de potentie van netbewuste sturing onderzocht en wordt het volgende bepaald:

  • de voorwaarden vanuit een gebouweigenaar; 
  • de benodigde technische aanpassingen binnen het bestaande BRIGHTER product; 
  • de business case voor netbewuste gebouw aansturing; en 
  • de marktpotentie voor geheel Nederland.

Machine Precision (EnginX) - GridGenius: Het optimaliseren van elektriciteitsnetwerken met Amber

In dit project onderzoekt EnginX de technische en economische haalbaarheid van een te ontwikkelen softwaretool, genaamd Amber, om een zo optimaal mogelijke benuttingsgraad van bestaande en nieuw aan te leggen elektriciteitsnetwerken te realiseren.

NOORDERLICHT ventures B.V. - De Wijkdimmer

Wijkdimmer is een innovatief energiemanagementsysteem dat ontworpen is om de belasting op het elektriciteitsnet te verminderen en het gebruik van duurzaam opgewekte energie te optimaliseren. Dit systeem maakt gebruik van geavanceerde technologie om de energie-output van zonnepanelen en warmtepompen dynamisch te reguleren. Huidige energiemanagement systemen beperken zich tot het aansturen van één apparaat, of ten hoogste enkele apparaten binnen één huishouden. De Wijkdimmer schakelt grote hoeveelheden assets aan elkaar binnen één EMS. Deze innovatie is daarnaast significant, omdat het platform technologie-agnostisch is: het kan werken met apparatuur van verschillende fabrikanten. Dit verhoogt de compatibiliteit en flexibiliteit van het systeem, wat essentieel is voor grootschalige adoptie. De oplossing is ontworpen om gemakkelijk schaalbaar te zijn binnen de energieinfrastructuur van woningcorporaties. Zo kan het systeem snel worden uitgerold over meerdere geografische locaties en huishoudens.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?