SPULA: Veelgestelde vragen
Hier vindt u het antwoord op veelgestelde vragen over de Subsidieregeling Publieke Laadinfrastructuur zwaar vervoer (SPULA).
Ja, maar alleen als er voor een deel private en voor een deel publieke laadinfrastructuur wordt aangelegd. Voor hetzelfde laadstation kunt u niet beide subsidieregelingen aanvragen. Een laadstation voldoet alleen aan de voorwaarden van SPRILA óf SPULA.
Ja, u kunt deze regelingen combineren. De SWIM is voor waterstoftankstations. SPULA is voor publiek toegankelijke laadinfrastructuur voor zwaar wegvervoer.
Nee. Eerder gekregen subsidies voor (een deel) van de kosten die onder de subsidie vallen, worden van de subsidie afgehaald. Ook is bij de hoogte van de subsidie gelet op het maximaal toegestane steunpercentage in de Algemene Groepsvrijstellingsverordening (AGVV).
Nee. De laadlocaties zijn voor zware voertuigen. Daarom moeten laadlocaties voldoen aan bepaalde voorwaarden voor ruimtelijke inrichting en vermogen. Maar andere voertuigen dan zware voertuigen mogen wel gebruikmaken van de laadlocatie.
Nee. De laadlocatie moet voldoen aan de minimale netaansluiting van 600 kVa op het moment van indienen van de aanvraag.
U bewijst dit met een bouwtechnische tekening van de laadlocatie. Hieruit blijkt dat:
- de funderingen geschikt zijn voor voertuigen van minimaal 50 ton;
- de doorrijhoogte minimaal 4,2 meter hoog is;
- en dat de laadlocatie voor alle laadpunten fysieke ruimtes heeft om een trekker met opleggercombinatie van 16,5 meter te laden.
Bij een bestaand terrein dat al langere tijd door zware wegvoertuigen gebruikt wordt, en waarvan geen tekeningen en constructierapporten zijn, is een goede onderbouwing genoeg.
Na het indienen van de aanvraag mag u met de werkzaamheden starten. Hieronder valt ook het aangaan van verplichtingen. Dit is op eigen risico. U kunt er ook voor kiezen om de offerte definitief te maken nadat uw subsidieaanvraag is goedgekeurd.
Dit toont u aan met een contract van een energieleverancier of met een Garanties van Oorsprong (GvO)-certificaat.
Meet de route met een bekende routeplanner zoals ANWB routeplanner, Google Maps, TomTom of Apple Kaarten. Meet de afstand via de weg en niet hemelsbreed.
Nee. Het maximum van 5 laadlocaties per postcodegebied geldt voor de hele looptijd van de regeling. U kunt niet elke openstellingsperiode opnieuw subsidie voor 5 laadlocaties aanvragen.
Na de subsidievaststelling kunnen wij u vragen om gebruiksdata te delen over 3 maanden achter elkaar. Deze data bestaan uit:
- Hoeveel kWh uit de batterij is ontladen
- Hoeveel kWh via de laadstations aan voertuigen is geleverd. U kunt deze gegevens delen uit het Batterij Management Systeem en uit de administratie van de afgenomen laadsessies.
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat