Pilots met warmtepomp zonder buitenunit in huurwoningen

Gepubliceerd op:
26 juni 2023

Een warmtepomp die te gebruiken is als een gasgestookte cv-ketel. En waarvoor er in de woning niets verbouwd hoeft te worden. Met dat uitgangspunt ontwikkelden en testten Vincent Wijdeveld en Tijmen de Jong van Tarnoc BV met subsidie een warmtepomp zonder buitenunit in huurwoningen van 8 woningcorporaties in Noord-Brabant. "Het doel is dat de Tarnoc vergelijkbaar wordt qua prijs als een hybride warmtepomp, inclusief gasketel."
 

De opgave in Nederland is helder: we willen van het aardgas af. Dat betekent voor veel bestaande woningen dat een warmtepomp in beeld komt voor verwarming en warm tapwater. Om dat mogelijk te maken moeten huizen eerst goed geïsoleerd worden. Ook moet er meestal overgestapt worden op vloerverwarming. Dat is vooral voor woningen uit de vorige eeuw lang niet altijd mogelijk of betaalbaar. Een warmtepomp die hogere temperaturen kan maken, zou uitkomst bieden.

Air cycle-techniek

De Jong en Wijdeveld gingen daar 4 jaar geleden mee aan de slag. De Jong: "De belangrijkste eigenschappen van een cv-ketel zijn: hoge temperatuur, stevig vermogen en de eenvoudige, snelle toepasbaarheid. Daarna bekeken we welke warmtepomptechniek hiervoor het beste te gebruiken is. We kwamen uit bij air cycle-techniek."

Geen buitenunit

Deze techniek werkt met lucht. De Jong legt uit: "In de Tarnoc wordt buitenlucht aangezogen. Die wordt voorverwarmd met restwarmte. Via de compressor gaat de lucht langs 2 wisselaars, waar de warmte wordt afgegeven voor verwarming en warm tapwater. De Tarnoc heeft 5 tot 6 keer minder lucht nodig dan standaard lucht/water-warmtepompen. Daardoor is er geen buitenunit nodig, met alle voordelen van dien. Want zo’n buitenunit maakt soms nogal wat geluid, En omdat we geen beperking van koudemiddelen hebben, kunnen we betrouwbaar hogere temperaturen maken van 80°C aanvoer en 60°C retour. Dat is exact hetzelfde als bij gasgestookte cv-ketels."

Pilots in huurwoningen

De Tarnoc won in 2020 de zogeheten WarmteWissel Challenge, die in 2020 door 8 Brabantse woningcorporaties is gehouden. Als prijs konden 10 Tarnocs in verschillende soorten woningen van deze woningcorporaties geplaatst worden. Inmiddels draaien ze nog steeds naar behoren. En er is meer interesse voor de Tarnoc. De Jong: "Die is niet alleen afkomstig van grote woningeigenaren, zoals woningcorporaties. Wij hebben vele duizenden aanvragen ontvangen van geïnteresseerde particulieren om hen op de hoogte te houden van onze ontwikkelingen. Het doel is dat de Tarnoc vergelijkbaar wordt qua prijs als een hybride warmtepomp, inclusief gasketel."

De Tarnoc is ontwikkeld met subsidie vanuit de Demonstratie Energie­ en Klimaatinnovatie (DEI+) van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daardoor kon het bedrijf uitgebreide testen en marktdemonstraties starten, zoals de pilots bij de 8 Brabantse woningcorporaties. 

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?