"Met steun van RVO investeren we in een duurzame toekomst"

Gepubliceerd op:
18 december 2023

Barbara Rodenburg-Geertsema heeft samen met haar man een traditioneel vissersbedrijf op de Waddenzee. En een restaurant, ’t Ailand, in de haven van Lauwersoog. Ze vinden het belangrijk om te investeren in het verduurzamen van hun bedrijf. De Energie-investeringsaftrek helpt hen daarbij. "Voorlopig zijn wij nog niet klaar met verduurzamen", vertelt Rodenburg-Geertsema.

Rodenburg-Geertsema legt uit: "Wij zijn als vissers afhankelijk van de natuur. Een van de grote bedreigingen voor de Waddenzee is de opwarming van het water. Wij vissen in ondiepe kustwateren, dat warmt veel sneller op dan de diepe wateren midden op zee. In mijn eentje houd ik dit niet tegen, maar als we het met elkaar doen, komen we een heel eind."

Samenwerken in de haven

Rodenburg-Geertsema werkt daarom ook samen met andere bedrijven in de haven. We zijn aangesloten bij de Duurzame Havencoalitie Lauwersoog. Daarin delen we kennis en informatie, en inspireren we elkaar." 

Om verder te verduurzamen, maakten we eerst gebruik van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Dankzij die subsidie kregen we de kosten voor een energie-advies vergoed. Dit advies bevestigde onze eigen verduurzamingsplannen en nam onze twijfels weg. Daardoor konden we met zelfvertrouwen aan de slag!"

Isoleren dankzij de investeringsaftrek

Rodenburg-Geertsema en haar man besloten na het advies te investeren in zonnepanelen en isolatie. "Bij ons kunnen zonnepanelen zeker uit. Er is hier in de haven genoeg ruimte op het elektriciteitsnet om de energie kwijt te kunnen. Dat bespreken we ook binnen de havencoalitie." 

Om het isoleren van hun restaurant te bekostigen, maken de eigenaren gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Wij zijn een klein bedrijf met veel kosten. Dankzij de EIA kunnen we ook blijven investeren in verduurzaming, zoals isolatie. Het geeft een duwtje in de goede richting."

Stapje voor stapje vooruit

Nu Rodenburg-Geertsema hun energieverbruik ziet dalen, raakt ze geïnspireerd om zich nog meer in te zetten voor verduurzaming. "Als we allemaal een klein stapje richting verduurzaming zetten, maakt dat bij elkaar opgeteld echt een verschil. Het is nooit te laat. Voorlopig zijn ook wij niet klaar met verduurzamen. Stapje voor stapje gaan we vooruit!"

Ook verduurzamen?

Maak bijvoorbeeld gebruik van de Energie-investeringsaftrek en doe een duurzame investering in uw bedrijf.

De Subsidieregeling Verduurzaming MKB is gesloten voor aanvragen. Deze regeling hielp mkb-bedrijven met een vergoeding voor een energieadvies en een vergoeding voor ondersteuning bij het uitvoeren van energiebesparende- en verduurzamingsmaatregelen.

Maakt u kosten voor een energieadvies? Dan kunt u voor deze kosten ook belastingvoordeel via de EIA aanvragen als u een investering doet die op de Energielijst staat, en die in het adviesrapport is opgenomen. U kunt de advieskosten alleen in combinatie met die investering(en) melden. Het belastingvoordeel geldt niet voor een energieadvies voor nieuwe bedrijfsgebouwen of -processen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?