In Leiden kan het: in korte tijd kantoorpanden ombouwen naar woningen

Gepubliceerd op:
8 februari 2023

Veel gemeenten staan voor een grote opgave als het gaat om onderdak bieden aan bijvoorbeeld vluchtelingen. Zo is op alle gemeenten een beroep gedaan om Oekraïners op te vangen. Ook op de gemeente Leiden. In een paar maanden tijd is daar een leegstaande kantoorvleugel omgebouwd naar tijdelijke woningen.

Een ingewikkeld proces

In korte tijd vastgoed naar (tijdelijke) woningen ombouwen (transformeren) is een ingewikkeld proces. Goede samenwerkingspartners vinden, verschillende transformatiescenario’s uittekenen en procedures doorlopen kost veel tijd. En dat terwijl de vraag naar (tijdelijke) woningen groot is.

Van ziekenhuis naar woning

Simone Eefting, programmamanager bij de gemeente Leiden, vertelt: “De leegstaande kantoorvleugel van het Alrijne Ziekenhuis hadden we al langer op het oog. Door de grote vraag naar woonruimte voor Oekraïners kwam dit proces in een stroomversnelling.”

Bij de gemeente hadden ze niet de kennis om een snelle businesscase voor zo’n traject in elkaar te zetten. Daarom schakelden ze hulp in van het Expertteam Woningbouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Bouwen zonder tekeningen

Om knelpunten op te lossen en bouwprocessen zoals die in Leiden te versnellen, zette RVO een expertteam op. Een team van onafhankelijke adviseurs met veel ervaring, waar Peter de Groot er één van is. Hij hielp de gemeente Leiden met de businesscase. De Groot: “Normaal heb je 2 jaar nodig voor een proces als dit. Nu is het ons in 3 maanden gelukt. Je gaat compleet in tegen de gevestigde orde, in de manier waarop je handelt. We waren al aan het bouwen terwijl we nog niet eens tekeningen hadden.”

106 woningen

Inmiddels is de leegstaande kantoorvleugel omgebouwd tot 22 onzelfstandige woningen en 84 zelfstandige woningen. De Groot: “Doordat de woningen later ook door studenten worden gebruikt, kan de investering zich terugverdienen. Dat maakte het verhaal richting het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) ook sterk om subsidie te krijgen.”

Enorme energie

Het multifunctionele karakter van de nieuwe woningen was volgens De Groot en Eefting niet het doorslaggevende om tot een succes te komen.

De Groot: “Het ziekenhuis wilde dat de Oekraïners in het pand zouden komen. De gemeente wilde het. Het ministerie van JenV wilde het. En de studentencorporatie wilde het. Er was een enorme energie in het projectteam om dit samen te gaan doen. Daardoor heb je ook geloof om het te gaan redden.”

Meer weten?

Lees meer over het Expertteam Woningbouw van RVO.

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?