"Je ziet dat circulair wonen begint te leven"

Gepubliceerd op:
4 januari 2023

Het Europese Interreg NWE project CHARM helpt sociale verhuurders om circulaire woningen te bouwen en te beheren. Technische Universiteit (TU) Delft leidt het Europese project. Professor of Housing Management Vincent Gruis vertelt: “Circulariteit moet eraan bijdragen dat we met veel minder schade aan milieu bouwen en verbouwen.”

Hoofdkantoor Zonnige Kempen

Duurzame sociale woningbouw

De woningbouw gebruikt 30% tot 50% van de grondstoffen in Europa en produceert ongeveer 1/3 van al het afval. CHARM richt zich op sociale woningbouw. “Een goed startpunt. Corporaties bezitten veel woningen, weten hoe aanbesteden werkt en hebben affiniteit met verduurzaming. Door CHARM doen ze bij elkaar inspiratie op.”

Hergebruik in de praktijk

De woningcorporaties van CHARM testen circulaire werkwijzen in demonstratieprojecten, inspireren en leren op deze manier van elkaar. Met de aangesloten ketenpartners en kennispartners zorgen ze er op deze manier voor dat er een gezamenlijk aanpak wordt ontwikkeld voor de verduurzaming van de sociale woningbouw

De Engelse woningbouwcorporatie GreenSquareAccord heeft bijvoorbeeld een milieuvriendelijk woningcomplex ontwikkeld. De woningen zijn gemaakt van hout, makkelijk uit elkaar te halen en bijna plasticvrij.

De Franse corporatie Paris Habitat hergebruikt bouwmaterialen uit de eigen voorraad. “Wasbakken, toiletpotten, radiatoren en deuren worden opgeknapt en hergebruikt in een ander project. De corporatie heeft ook een digitaal uitwisselingsplatform voor materialen uit eigen voorraad. Een aannemer ziet dan bijvoorbeeld dat radiatoren vrijkomen voor gebruik bij een verbouwing.”

De lessen van CHARM

Wat kunnen we leren van CHARM? “Ten eerste werkt het goed om klein te beginnen. Denk bijvoorbeeld aan opnieuw dakpannen leggen bij een dakisolatie. Ten tweede kun je huurders voorbereiden op een circulaire aanpak. Zo verbouwde de Vlaamse corporatie Zonnige Kempen haar kantoorgebouw met tweedehands materialen om te laten zien dat je daarmee mooie dingen kunt doen. En ten derde kun je hergebruik stimuleren met digitale middelen, zoals het platform van Paris Habitat.”

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt je verder

CHARM is een project van Interreg, het subsidiefonds voor samenwerking tussen Europese regio’s. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) helpt Nederlandse partijen bij de aanvraag van subsidie. “De ondersteuning van RVO was heel fijn. De subsidie speelt een belangrijke rol om internationale samenwerking van de grond te krijgen. Innovatie is in het begin ook duur: woningcorporaties kunnen zelfstandig niet alle kosten dekken.”

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?