RVO helpt start-ups: "Ik ken de weg naar internationaal circulair ondernemen"

Laatst gecontroleerd op:
11 maart 2024
Gepubliceerd op:
5 augustus 2022

Sandra Kolodzinskyi is internationaal adviseur rondom circulaire economie, energie en klimaat bij RVO. Ze helpt ondernemers om over te schakelen naar een circulaire bedrijfsvoering. "We kunnen niet doorgaan op de manier waarop we het nu doen, dat is voor iedereen zichtbaar. We zullen met z'n allen naar een ander systeem moeten." De Leidse start-up Doser heeft internationale ambities en is blij met de RVO-adviezen.

"Registreer je circulaire businessmodel of product op Holland Circulair Hotspot, zodat wij jou kunnen promoten op social media!"

Sandra Kolodzinskyi
Adviseur Duurzaamheid Internationaal Circulaire Economie & Klimaat

Ondersteuning bij circulair ondernemen

De economie bevindt zich in een overgang naar circulair; het is de rol van RVO om die overgang te versnellen. Sandra is er in haar werk elke dag mee bezig. Ze steekt gelijk van wal. "We zitten nu nog in een lineaire economie. We maken iets, we gebruiken het en vervolgens gooien we het weg. Daar willen we een cirkel van maken, waarbij afval niet meer bestaat en alle producten en grondstoffen in de keten blijven."

Sandra helpt ondernemers bij de overgang naar het circulair inrichten van hun onderneming en bedrijfsprocessen. Dat doet ze onder andere via 'Het Versnellingshuis Nederland circulair!', een ondernemersloket waar ondernemers met vragen over de circulaire economie terecht kunnen.

Verder voert RVO verschillende programma’s uit om internationale samenwerking in circulair ondernemen te ondersteunen. Denk hierbij onder meer aan internationale samenwerking, financiering, kennis of evenementen en missies. U vindt al deze informatie bij elkaar op de pagina 'hoe onderneem ik internationaal en circulair?'.

Wegwijs maken in duurzaam en circulair ondernemen

Sandra begrijpt heel goed dat het best een opgave is voor veel ondernemers: "Er komt veel op ondernemers af op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen. Ik maak ondernemers daar een beetje wegwijs in. Dat doe ik door hen te voorzien van informatie over circulariteit en kennis over te dragen. Daarnaast ondersteunt RVO ondernemers bij internationale subsidieaanvragen en deelname aan handelsmissies. Ook brengen we ondernemers in contact met onze netwerken in binnen- en buitenland."

Eén van de bedrijven die Sandra heeft geadviseerd is Arkive, een circulair bedrijf dat afgeschreven beautyproducten verkoopt. Ze vertelt erover in deze aflevering van de RVO-podcastserie No Harm - Do Good. Hierin delen ondernemers en adviseurs hun ervaringen en tips op het gebied van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO).

Duurzame ambitie Nederlandse ondernemers

Hoe staat het er eigenlijk voor met de duurzame ambities van de Nederlandse ondernemer? Sandra onderscheidt 2 groepen. "We hebben de koplopers, dat zijn de ondernemers die hun bedrijf vanaf het begin circulair hebben opgezet.

Daarnaast hebben we het peloton. Dat zijn bedrijven die nu nog in de lineaire economie zitten en het soms lastig vinden om over te schakelen naar een circulaire bedrijfsvoering. De plannen liggen er vaak wel, maar de uitvoering kan nog sneller en daar helpen wij hen bij. Er is zeker veel ambitie."

Internationaal samenwerken

Nederland wil in 2050 volledig circulair te zijn. Maar dat gaan we volgens Sandra niet halen als we ons alleen op Nederland richten. "We halen het grootste gedeelte van onze grondstoffen uit het buitenland. We moeten dus met hen samenwerken om ervoor te zorgen dat die gehele productieketen verduurzaamt."

RVO is betrokken bij vele internationale netwerken en werkt nauw samen met Nederlandse ambassades. "Die partijen kennen de lokale situatie; zij weten wat er speelt en waar er behoefte aan is", vervolgt Sandra. "Die kennis brengen we over naar de Nederlandse markt. Dus als je de grens over wilt: wij hebben de contacten. We kunnen je de weg wijzen naar de juiste samenwerkingspartners, maar ook naar financiering en kennis."

Doser: start-up in medicijnen op maat

Een voorbeeld van een start-up die daar gebruik van heeft gemaakt is Doser. Dit Leidse bedrijf stelt met hun 3D-printtechnologie apothekers in staat om medicijnen op maat te printen. Behandelingen zijn daardoor effectiever en medicijnproductie zijn veel duurzamer.

Arjan van Unen, CEO van Doser legt uit dat veel geneesmiddelen niet gebruikt worden. "Ze gaan terug naar de apotheker of verdwijnen in het riool. Daardoor zijn er ook hoge kosten om medicijnresten uit het drinkwater te filteren. Met onze op maat gemaakte dosering heeft de patiënt niet alleen minder bijwerkingen, ook is er minder verspilling."

Duurzame voordelen van de 3D-printtechnologie

De 3D-printer heeft nog meer duurzame voordelen, aldus Arjan: "In de medische industrie wordt vanwege de hygiëne veel gebruik gemaakt van wegwerpartikelen. Wij hebben de printer zo ontworpen dat die heel eenvoudig te reinigen is. Een printpad hoeft bijvoorbeeld niet steeds vervangen te worden."

Ook op circulariteit wordt gelet. Arjan: "De huls waar de medicatie in zit en die in onze 3D-printer wordt geplaatst, is volledig recyclebaar, waardoor die in de fabriek hervuld kan worden. Verder heeft onze 3D-printer een modulaire opbouw, waardoor het apparaat een langere levenscyclus heeft."

Internationale ambities

Arjan heeft met Doser ook ambities over de grens en zocht daarvoor contact met RVO, die een landenonderzoek voor hem uitvoerde. "Ze hebben voor een aantal focuslanden onderzocht welke medicijnen daar veel gebruikt worden en hoe het zit met de regelgeving, bijvoorbeeld ten aanzien van vergoedingen. Ik was onder de indruk van de kwaliteit van dat onderzoek."

Daarnaast vond Arjan het ook heel handig dat RVO in alle landen contactpersonen had, die de weg naar instanties kenden en de lokale taal spraken. Hij raadt ondernemers met internationale ambities en vragen op het gebied van duurzaamheid dan ook zeker aan om contact op te nemen met RVO: "Ze hebben veel cruciale kennis in huis en een heel breed netwerk. Dat is voor elke ondernemer heel waardevol".

Bent u tevreden over deze pagina?