"We brengen afval van ziekenhuizen terug in circulaire producten"
Ziekenhuizen produceren veel afval. Zo worden na één operatie 4 tot 8 vuilniszakken aan spullen weggegooid. GreenCycl verzamelt ziekenhuisafval en maakt er nieuwe producten van. ”Subsidie is heel belangrijk om dit soort projecten van de grond te krijgen”, vertelt Rob Dekker, projectmanager bij GreenCycl.

Uniek in de wereld
GreenCycl werd in 2019 opgericht door chirurg Joost van der Sijp en Bart van Straten. Van Straten deed promotieonderzoek aan de TU Delft naar de vraag: kun je van medisch afval nieuwe producten maken? Dit bleek te kunnen in samenwerking met Tim Horeman van de afdeling BioMechanical Engineering, maar het was moeilijk om de hoeveelheid op te schalen. “Wat we doen is uniek in de wereld”, zegt hij. “Alles moet worden ontwikkeld. Denk aan machines om afval te sorteren en te smelten. Of aan gietvormen voor nieuwe producten. Die ontwikkeling kost geld.”
Subsidie is belangrijk
Rob Dekker is projectmanager bij GreenCycl. “Iedereen in de zorg vindt duurzaamheid en circulariteit belangrijk”, zegt hij. Met circulariteit bedoelen we dat we grondstoffen en materialen maximaal benutten en hergebruiken. “Maar veel partijen vinden het nog te risicovol om in innovaties te investeren. Daarom is subsidie heel belangrijk om projecten van de grond te krijgen.”
Verpakkingsmateriaal recyclen
Met de subsidie Circulaire ketenprojecten van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kon GreenCycl een project beginnen met PET-verpakkingsmateriaal: kunststof waarvan ook frisdrankflessen zijn gemaakt. Na uitgebreid onderzoek ontwikkelden ze een productiemethode. Dekker: “Van PET-verpakkingsmateriaal maken we bakjes, nagelschrapers en pashouders. Zonder andere materialen toe te voegen, dus 100% circulair.”

Samenwerking in de keten
Circulaire initiatieven zoals het PET-project, slagen alleen door samenwerking in de keten. “We werken met een groot netwerk van ziekenhuizen, recyclebedrijven, grote medische corporaties en kleinere, innovatieve bedrijven”, zegt Van Straten. “Bijvoorbeeld spuitbedrijven en consultancybureaus.”
CO2-uitstoot besparen
Om voor elk project de businesscase rond te krijgen, werkt GreenCycl heel efficiënt, benadrukt Van Straten. “Onderzoek en ontwikkeling doen we in een ‘learning community’ waarin we samenwerken met onderwijsinstellingen. En we willen natuurlijk omzet maken met onze circulaire producten. Die maken we extra interessant voor ziekenhuizen door hun afval gratis op te halen. Hun afval brengen we terug in de vorm van circulaire producten. Zo sluiten we de keten en besparen we 3 kilogram CO2-uitstoot per kilogram afval die we ophalen.”
Ontdek of deze subsidie interessant voor u is
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat