Hoe beheert u uw windpark?
U kunt 15 tot 25 jaar lang de elektriciteit verkopen die uw windpark levert. Dat is de gemiddelde levensduur van windturbines. De laatste tijd staan in de vergunningen ook al afspraken over de afbouw van uw windpark. Wat doet u wanneer de levensduur van uw turbines voorbij is?
Hoe onderhoudt u uw windpark?
Zolang de windturbines in uw windpark draaien, levert u de opgewekte elektriciteit aan het elektriciteitsnet en verkoopt u het aan afnemers die uw elektriciteit gebruiken. Dit noemen we de beheer- of exploitatiefase. In deze fase heeft u een aantal verplichtingen:
- U houdt zich aan de afspraken in de vergunningen. Denk aan de voorwaarden in de omgevingsvergunning. Dit betekent dat u bijvoorbeeld verplicht bent om de turbine stil te zetten bij slagschaduw, te veel geluid of vogeltrek.
- U onderhoudt uw windturbines. Een windpark draait meestal 15 tot 25 jaar. In deze periode moet u uw turbines gepland en ongepland onderhouden. Zo staan uw turbines zo weinig mogelijk stil of in storing. Tijdens het onderhoud zelf staat de turbine wel korte tijd stil.
- Bent u onderdeel van een coöperatie? Dan krijgen de deelnemers uit die coöperatie een deel van uw opbrengsten (rendement). Dit zijn vaak de omwonenden.
Wanneer beëindigt u uw windpark?
Nadat uw windpark jaren heeft gedraaid, komen de windturbines aan het einde van hun economische of technische levensduur.
- Wanneer geldt de economische levensduur? Is het voor u financieel beter om de windturbines te vervangen door grotere en/of nieuwere? Dan is de economische levensduur korter dan de technische levensduur.
- Wanneer geldt de technische levensduur? Is het voor u duurder om uw windturbines te blijven onderhouden dan ze uit te zetten? Dan bereiken de turbines hun technische levensduur.
Het afbouwen of -breken van een windpark noemen we ook wel ontmantelen. Een park opnieuw opbouwen noemen we ook wel ‘repowering’.
Let op: we zien de laatste jaren steeds vaker dat de gemeente of provincie voorwaarden in de vergunningen zet over het ontmantelen van windturbines na een bepaalde tijd.
Kunt u uw windturbines hergebruiken?
In Nederland vinden we circulariteit steeds belangrijker: we hergebruiken zoveel mogelijk onderdelen en materialen. Ook bij windturbines zien we steeds vaker dat windparkeigenaren de materialen van windturbines zoveel mogelijk hergebruiken (recyclen).
Eerst kijkt u of de turbine in z’n geheel nog op een andere plek (in het buitenland) stroom kan opwekken. Kan of lukt dit niet? Ook onderdelen of materialen zoals stalen masten en funderingen kunt u opnieuw (laten) gebruiken.
Fabrikanten werken hard aan betere manieren voor recycling van bijvoorbeeld de rotorbladen van gecombineerde materialen. Zo belasten we met de bouw van windturbines het milieu steeds minder. En zo draagt de ontmanteling van windturbines bij aan een circulaire economie.
Meer weten?
- Ministerie van Klimaat en Groene Groei