Strokenteelt

Laatst gecontroleerd op:
3 maart 2025
Gepubliceerd op:
20 januari 2021

Als u strokenteelt doet, registreert u dat in Mijn percelen. Deze registratie gebruikt u bijvoorbeeld om verschillende subsidies en uitbetalingen aan te vragen.

Wat is strokenteelt?

Met strokenteelt teelt u verschillende gewassen naast elkaar op smalle stroken grond. Vaak zijn deze stroken 3 meter breed, of een veelvoud daarvan. Bijvoorbeeld 6, 12 of 24 meter. U teelt één gewas per strook.

Een combinatie van gewassen zorgt vaak voor meer biodiversiteit. 

Meer informatie over strokenteelt leest u op de website van Wageningen University & Research (WUR).

Strokenteelt en GLB-subsidies

Voor strokenteelt kunt u subsidies aanvragen. Bijvoorbeeld de Basispremie en de Eco-regeling. De subsidie brede weersverzekering vraagt u aan per perceel, dus per strook.

De voorwaarden van de eco-activiteit Strokenteelt leest u op Eco-activiteiten 2025. Meer informatie over GLB-subsidies vindt u op Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) 2025

Strokenteelt in Mijn percelen

In Mijn percelen registreert u elke strook als een apart perceel. Dit hoeft u niet een voor een te doen in Mijn percelen. Het makkelijkst is om een strokenbestand te maken, of om Farmmaps te gebruiken. 

Strokenbestand

Wageningen University en Research (WUR) kan u helpen om een strokenbestand te maken. Het bestand voegt u daarna toe aan Mijn percelen. Hoe u dat precies doet, leest u in de handleiding Strokenteelt registreren.

Farmmaps

Ook kunt u Farmmaps gebruiken. De WUR heeft deze applicatie uitgebreid. Met een nieuw onderdeel in de applicatie tekent u strokenteelt makkelijker in. Om dit onderdeel te kunnen gebruiken, heeft u toegang nodig. Dit vraagt u aan bij Farmmaps.

Indeling en naam van uw percelen

Denk goed na over de indeling van uw percelen. Deze gebruikt u namelijk 5 tot 10 jaar. Misschien zelfs langer. Geef uw percelen namen die voor u duidelijk zijn. Zo houdt u makkelijker overzicht.

Strokenteelt en mest

Uw grond laten bemonsteren voor een hogere fosfaatgebruiksnorm, doet u volgens het bemonsteringsprotocol.

Voorbeeld: u heeft 3 stroken die naast elkaar liggen. Dan mag u die in één keer laten bemonsteren. De oppervlakte van deze stroken mag samen niet groter zijn dan 5 hectare. De oppervlakte van één strook mag niet groter zijn dan 2,5 hectare.

Meer over bemonsteren leest u op Fosfaatdifferentiatie.

Toepassing van strokenteelt
In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Bent u tevreden over deze pagina?