OLEV: Cyberdreiging

Laatst gecontroleerd op:
27 juni 2024
Gepubliceerd op:
18 juni 2024

Cyberdreiging is helaas onlosmakelijk verbonden met veel digitale activiteiten. Denk aan een computervirus, maar ook aan misbruik van bedrijfs- of persoonsgegevens. Cybercriminelen maken gebruik van heel veel verschillende manieren, zoals (spear)phishing e-mails, DDoS- (distributed denial of service) en ransomware-aanvallen.

Cyberaanvallen hebben mogelijk grote gevolgen voor uw bedrijf. Denk aan gevaar voor de continuïteit van uw dienstverlening en de goede naam van uw bedrijf. Maar ook uw klant- en leveranciersgegevens kunnen in verkeerde handen vallen.

Groeiende dreiging

Cyberaanvallen kunnen door buitenlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten worden uitgevoerd om gevoelige of vertrouwelijke (economische) informatie in handen te krijgen. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt voor de groeiende cyberdreiging uit andere landen. Ook onafhankelijke cybercriminelen zijn in staat om grote digitale schade aan te richten. Zij doen dit meestal voor het geld, al kunnen ze ook door landen zijn ingezet.

De schade van cybercriminaliteit

Nederland is een van de meest ontwikkelde en innovatieve landen in de wereld en heeft een hoogwaardige ICT-infrastructuur. Onze digitale infrastructuur wordt daarom veel misbruikt bij cyberaanvallen. Andere landen en criminele groepen hebben grote interesse in onze informatie op het gebied van economie, wetenschap, techniek, politiek en defensie. Gestolen of doorgespeelde kennis, technologie en bedrijfsinformatie kan worden ingezet voor ongewenste doelen, zoals de ontwikkeling van programma's voor massavernietigingswapens en lanceersystemen.

Specifiek voor uw bedrijf kan diefstal schadelijk zijn voor uw concurrentiepositie en bedrijfscontinuïteit. Als criminelen of andere landen via digitale aanvallen toegang krijgen tot uw vertrouwelijke informatie, kan dit gevolgen hebben voor uw financiële positie en goede naam.

De 5 basisprincipes van digitaal ondernemen

Volledige bescherming tegen cybercrime is helaas niet mogelijk. U kunt wel maatregelen nemen om het risico erop zoveel mogelijk te verkleinen. Controleer uw risicoklasse op de website van het Digital Trust Center. Hier vindt u ook een overzicht van veiligheidsmaatregelen waarmee u direct aan de slag kan.

Wij raden u aan om de 5 basisprincipes van digitaal ondernemen te volgen. Ondernemers die dat doen, vergroten hun weerbaarheid tegen cyberrisico's.

  1. Maak een overzicht van kwetsbaarheden. Inventariseer zwaktes van ICT-onderdelen en stel een risicoanalyse op. Kijk bij de risico's naar beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid.
  2. Kies veilige instellingen. Controleer de instellingen van apparaten, software en netwerk- en internetverbindingen. Pas standaardinstellingen aan en kijk kritisch naar functies en diensten die automatisch aanstaan.
  3. Voer updates uit. Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Installeer beveiligingsupdates direct. Zet automatische updates aan, zodat apparaten en software altijd draaien op de laatste versie.
  4. Beperk toegang. Bepaal voor iedere medewerker tot welke systemen en data toegang nodig is. Zorg dat toegangsrechten worden aangepast als iemand een nieuwe functie krijgt of bij het bedrijf vertrekt.
  5. Voorkom virussen en andere malware. Er zijn 4 manieren om de installatie van malware te voorkomen: stimuleer veilig gedrag van medewerkers, gebruik antivirussoftware, download apps veilig en beperk de installatiemogelijkheden van nieuwe software.

Wilt u direct weten hoe uw bedrijf omgaat met de 5 basisprincipes? Doe de Basisscan Cyberweerbaarheid van het Digital Trust Center en krijg binnen 10 minuten inzicht in de cyberweerbaarheid van uw bedrijf.

Wilt u de bewustwording over cybersecurity vergroten in uw organisatie? Kijk voor campagnematerialen op de website van het Digital Trust Center.

Hulp nodig?

  • Zoekt u informatie over cybercriminaliteit, digitale weerbaarheid en meer? Kijk naar de veelgestelde vragen en uitgebreide informatie op de websites van het Nationaal Cyber Security Centrum en het Digital Trust Center.
  • Bent u een vitale aanbieder en wilt u meer weten over cybercriminaliteit en digitale weerbaarheid? Lees meer op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum.
  • Ook op de website van de AIVD vindt u meer informatie over hoe u zich kunt weren tegen de meest impactvolle cyberaanvallen die de dienst de afgelopen tijd observeerde.

Vragen over economische veiligheid?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?