Zakendoen in West-Afrika: 9 tips van 3 ervaren ondernemers
De regio West-Afrika heeft al lang een link met Nederlandse ondernemers. Vooral Ghana en Nigeria zijn bekende handelspartners. Het is een dichtbevolkte regio met veel opkomende markten en potentieel miljoenen klanten. Wat kunnen 3 ervaren ondernemers in deze regio u vertellen over zakendoen in West-Afrika?
Ondernemers Coen Everts (East-West Seed), Amber de Been (Spark) en Linda Klunder (Kumasi Drinks) hebben hun weg gevonden in West-Afrika. Op deze pagina leest u hun tips voor zakendoen in deze regio.
Coen Everts is verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van East-West Seed in West-Afrika, dus de verkoop en introductie van kwaliteitszaden. Hij is countrymanager geweest in Tanzania en woonde daar een tijd. Nu opereert hij vanuit Nederland maar reist elke maand wel een keer naar West-Afrika.
Amber de Been is businessmanager bij Spark. Dit bedrijf verkoopt solar home-systemen en batterijen aan lokale partners, die ze weer doorverkopen aan klanten. Daardoor hebben mensen in afgelegen dorpen de beschikking over stroom. De Been zat anderhalf jaar als accountmanager in Senegal, waarvandaan ze door heel West-Afrika reisde.
Linda Klunder is mede-oprichter van Kumasi Drinks en woont en werkt in Abidjan, Ivoorkust. Ze is bezig om een frisdrankfabriek op te zetten in samenwerking met partners als ETG en Beyond Beans. Ze is betrokken bij de combitrack Orange Cocoa Pro.
Tip 1: Zorg dat er een visie is voor de lange termijn
Het familiebedrijf East-West Seed ontwikkelt tropisch groentezaad voor specifieke regio's. Dat begon meer dan 40 jaar geleden in Zuidoost-Azië. Langzaamaan werden de boeren daar overtuigd van de voordelen van deze kwaliteitszaden: die waren minder gevoelig voor ziektes en zorgden voor betere oogsten. Intussen verkoopt East-West Seed de kwaliteitszaden op diverse andere plaatsen in de wereld, waaronder Afrika.
Hoewel de eerste stappen al in 2003 werden gezet, staan ze in Afrika nog aan het begin, zegt Everts. "Afrikaanse boeren gebruiken vaak hun eigen groentezaad en investeren niet zo gauw in kwaliteitszaad. Het kost tijd en inspanning om ze te overtuigen. Je gaat boeren niet in één gewascyclus overtuigen."
In Nigeria en Ghana hebben ze daarom lokale teams aangesteld, met eigen promotors die zaden demonstreren aan de boeren. De verkoop loopt in alle Afrikaanse landen via externe distributeurs.
De afgelopen 3, 4 jaar waren niet makkelijk in West-Afrika, vertelt Everts. Er waren economische problemen en kwaliteitszaad werd ook duurder. Dat East-West Seed in deze periode trouw bleef aan hun lokale zakenpartners, werd erg gewaardeerd.
Everts: "In Afrika is het heel erg belangrijk dat je een lange adem hebt in zaken. Dat kan als je geen ongeduldige aandeelhouders hebt, maar een familiebedrijf bent met een visie. Daarom is mijn advies aan ondernemers die hier willen zakendoen: heb geduld en ga een verbinding aan voor de lange termijn."
East-West Seed bestaat uit 2 onafhankelijke delen die elkaar aanvullen: East-West Seed company en de non-profit East-West Seed Knowledge Transfer Foundation (EWS-KT).
De stichting ontvangt een deel van de financiering van het bedrijf, en de overige financiering komt van externe partners (internationale organisaties, overheden, particuliere donateurs en lokale ngo's).
East-West Seed en EWS-KT zijn nauw met elkaar verbonden in hun missie om het leven van kleine boeren te verbeteren:
- East-West Seed ontwikkelt en levert hoogwaardige zaden, speciaal afgestemd op de behoeften van tropische boeren.
- EWS-KT helpt boeren deze zaden optimaal te benutten door hen te trainen in de juiste kennis en technieken.
Dit zorgt voor hogere opbrengsten voor de boeren. En meer verse groenten voor consumenten.
Boeren die via EWS-KT worden opgeleid, starten vaak met het gebruik van EWS-zaden. Op termijn kan een deel van hen een commerciële klant van EWS worden. Maar EWS-KT Foundation heeft vooral als doel om de boeren grotere kennis te laten krijgen over goede teelttechnieken. Dat helpt hen om een succesvolle boer te worden en zo meer inkomen te genereren.
Coen Everts: "Het investeringsgeld in de stichting is gericht op de ontwikkeling van boeren. Met in het achterhoofd dat ze dan meer geneigd zijn om te investeren in kwaliteitszaad. Misschien kopen ze het wel van de concurrent. Dat nemen we dan maar voor lief. Het belangrijkste is dat boeren overtuigd raken van het nut van kwaliteitszaad."

Tip 2: Vind betrouwbare lokale partners om mee samen te werken
Amber de Been was anderhalf jaar accountmanager voor Spark in Senegal en woonde er ook in die tijd. Ze was verantwoordelijk voor alle partners in West-Afrika.
Spark doet zaken met lokale partners. Die kennen de lokale markt en verkopen aan de eindgebruiker. De samenwerking met die lokale partners is intensief, vertelt ze. "We helpen met training geven over de producten, meedenken over de verkoopstrategie, gesprekken voeren met ontwikkelingssamenwerkingspartners, bezoeken van lokale overheden. De rode draad is: hoe kunnen we er samen meer uit halen?"
Een voorbeeld is dat ze in Mali samenwerkten met een vrij groot bedrijf dat ook solar home-systemen wilde verkopen. Alleen verkocht dat bedrijf aan klanten met 'pay-as-you-go'. Dus een vooruitbetaling per maand, en het product is pas over 12 maanden definitief van de eindgebruiker.
De Been: "En dat is wel lastig, want dat bedrijf moet ons ook betalen. Samen met die Malinese partner hebben we uitgezocht hoe we dat konden oplossen. Uiteindelijk hebben we de partner ondersteund in het vinden van passende financiering."
(Op de foto: Sparks lokale partner in Sierra Leone: Smiling Through Light)
Ook voor het promotiegedeelte zijn lokale partners essentieel, legt De Been uit. "Of in een land radio, flyers, tv-spotjes, of een grote bus met een megafoon het beste werkt: dat weten de lokale partners het beste."
De sleutel om goede lokale partners te vinden, zijn connecties, legt ze uit. "Als je ergens een ingang hebt, kun je altijd via via weer verder geholpen worden. Het helpt bijvoorbeeld om door iemand anders te worden voorgesteld bij een bedrijf. Persoonlijke relaties vinden ze namelijk heel belangrijk."
Ze tipt ook het netwerk van de Young Expert Programmes waardoor je informeel wat informatie kunt delen. "Via YEP heb je in ieder land iemand die je kunt benaderen."

Tip 3: Leg geduldig uit wat de meerwaarde is van uw product
Het kost veel tijd om de voordelen van kwaliteitszaden uit te leggen, vertelt Everts, maar dat is altijd al zo geweest. "We werken met miljoenen kleine boeren. Dat is een andere markt dan de heel grote boeren aan de top van de piramide. Maar die markt van de grote boeren is wel kleiner dan de miljoenen kleine boeren in West-Afrika bij elkaar."
De uitdaging is volgens Everts dat de kleine boeren meestal traditionele mensen zijn. Die dragen hun kennis van generatie op generatie over, en zijn niet snel geneigd om een stap te maken en te investeren in zaad. "Soms is het een moeilijk verhaal om mensen te overtuigen dat een beetje investering aan het begin – 5 tot 10% van de totale kosten – hen veel voordeel oplevert. Zodat het tot hen doordringt: ik begin met goed zaad en heb minder kans op ziekten en tegenslagen."
Dit geldt ook voor de stichting, legt hij uit. "Boeren bewust maken van de nadelen van overmatig pesticidengebruik blijft een uitdaging. Op korte termijn lijkt het problemen te verminderen, maar op de lange termijn tast het niet alleen hun gewassen en de bodem aan, maar ook hun inkomsten." Daarnaast lopen de kosten voor bestrijdingsmiddelen op. "Daarom is het cruciaal om de balans tussen effectiviteit en duurzaamheid steeds onder de aandacht te brengen."
Het lastige is dat ook kwaliteitszaden last kunnen hebben van het klimaat. "Bij 3 weken extreme regenval mislukt ons zaad ook. De boer denkt dan: zie je wel, ik kan net zo goed goedkoper zaad gebruiken, dan ben ik ook niet zoveel geld kwijt."
Om de voordelen te blijven benadrukken, gebruikt Everts vaak het voorbeeld van tomaten. "Veel soorten tomaten in West-Afrika bederven snel en moeten snel worden geconsumeerd. Onze tomaten zijn 2 tot 3 weken houdbaar en overleven ook moeizaam transport. Als de handel onze variëteiten financieel beter gaat waarderen, dan gaan de boeren ook snel om."
Om dat te bereiken, werkt East-West Seed vaak samen met lokale Nigerianen met een landbouwachtergrond. "Die weten welke boeren invloedrijk zijn en een voorbeeldfunctie hebben in de regio. Die boeren geven we een proefveldje met zaad, training en advies. Dan kunnen ze persoonlijk ervaren hoe de kwaliteitszaden werken."

Tip 4: Ga regelmatig langs bij uw partners
Coen Everts woont in Nederland maar is ruim 100 dagen per jaar in West-Afrika. Als je voeling wilt houden met de markt én relaties wilt opbouwen én zaken wilt doen, moet je niet 1 keer per jaar een keertje langskomen, zegt hij. "Je moet een vertrouwensband opbouwen, dus regelmatig persoonlijk met mensen afspreken, en dus intensief reizen." De afstand naar West-Afrika is volgens hem een groot voordeel. "Het is 5, 6 uurtjes vliegen zonder tijdsverschil."
Rondreizen in West-Afrika gaat meestal zonder problemen, vertelt hij, alleen heeft een van de belangrijkste zakelijke landen, Nigeria, te maken met onveiligheden. "Het is wel belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen als je rondreist. In sommige regio's in Nigeria kun je beter niet komen."
Ook Amber de Been reisde veel rond in het anderhalf jaar dat ze in Senegal woonde. "Ik ging naar partners in Liberia, Ghana, Mali, Niger, Benin, Ivoorkust en Nigeria. Je laat zien dat je in de buurt aanwezig bent. Dat is heel belangrijk voor je succes als ondernemer in deze regio."
Nu spreekt ze veel contacten digitaal. "Het kan online, maar je merkt welke toegevoegde waarde er is van ergens langsgaan om in real life contact te hebben. Als je echt een contract ondertekend wilt hebben, werkt dát veel beter."
Ook Linda Klunder van Kumasi Drinks ziet een groot voordeel om er periode te wonen en persoonlijk overal langs te kunnen gaan. "Het maakt eigenlijk niet uit of je wilt ondernemen in West-Afrika, Amerika of Azië: als je er woont, begrijp je de uitdagingen van het ondernemen veel beter."
Meer tips over zakendoen in West-Afrika
Lees de 9 tips van experts over zakendoen in West-Afrika. Onze experts, Vincent van Reenen, Francine Punt en Bram van Opijnen, geven 9 tips voor succesvol zakendoen in West-Afrika.
Tip 5: Houd rekening met de verschillende zakenculturen
West-Afrika heeft veel verschillende landen en dus ook erg verschillende zakenculturen.
De Nigeriaanse zakencultuur is zeer ondernemend, vertellen zowel Coen Everts als Amber de Been. Everts: "In Nigeria is iedereen enthousiast, iedereen wil ondernemer zijn en kan prachtige presentaties houden. Dat is fantastisch zakendoen, al dat enthousiasme, maar be prepared for the unexpected… Het is een hoogst dynamisch land."
Amber de Been heeft dezelfde indruk van Nigerianen: "Mensen zijn er heel erg ondernemend en zien overal kansen. Ik ken geen Nigeriaan die niet 3 eigen bedrijven heeft. En ze zijn direct! Soms nog directer dan Nederlanders. Het land is ook heel hiërarchisch. Als jonge vrouw was dat soms lastig om mee om te gaan."
Daarnaast is Nigeria een groot land waar de zakencultuur ook per regio kan verschillen. "Elke staat in Nigeria heeft weer andere normen en waarden en omgangsregels. Hoe je met officials moet omgaan, kan van regio tot regio verschillen", legt ze uit. "Daarom heb je altijd een lokaal iemand nodig die je kan helpen."
Coen Everts kent de cultuur in Ghana ook heel goed – en die is weer heel anders dan Nigeria. "In Ghana kunnen ze geweldig plannen en presentaties geven. Maar je moet wel opletten dat dingen uitgevoerd worden, anders blijf je eindeloos vergaderen en plannen maken."
Linda Klunder is intussen expert op het gebied van de zakencultuur op het platteland van Ivoorkust. Je moet alle protocollen respecteren, die erg anders zijn dan gewend.
Het is een hiërarchisch systeem waar je gevoel voor moet ontwikkelen én jezelf moet blijven, zegt ze. "Je moet iedereen afgaan. Je begint bij de Chief waar je 'het nieuws brengt'. Dat moet even sudderen, en dan kun je lager in de keten gesprekken voeren. Je moet heel veel geduld hebben!"

Tip 6: Denk ook aan andere landen dan alleen Ghana en Nigeria
In West-Afrika krijgen Ghana en Nigeria van Nederlandse ondernemers meestal de meeste aandacht. Beide zijn Engelstalige landen, en er zitten van oudsher al relatief veel Nederlandse ondernemers. Maar West-Afrika heeft veel landen met veel verschillende culturen.
Linda Klunder vindt Ivoorkust een inspirerend land. "Het is een van de landen waar de economie sterk groeit. Dat komt gedeeltelijk door de cacao-industrie maar ook omdat er goed wordt geïnvesteerd in andere industrieën. Een land waarvan ik merk dat iedereen vooruit wil en impact wil maken op het land zelf."
Bij gesprekken bij overheidsinstanties in Ivoorkust krijgt ze bijvoorbeeld veel positieve reacties. "Ze zien in dat het heel mooi is dat je op een andere manier kunt omgaan met de bijproducten van de cacao. Cacaotransformatie is sowieso een belangrijk thema daar: ze willen het zelf transformeren in cacaomassa en cacaoboter."
In de zonnepanelenwereld is "ieder land potentieel interessant", zegt Amber de Been. Ze zijn nu in 18 Afrikaanse landen actief. Spark doet daarvoor marktonderzoeken waarbij ze kijken naar de aantallen inwoners, de plannen van de overheid, elektrificatiegraad van een land, concurrentie. "Op een gegeven moment was er een aanbesteding in Tsjaad. Daar kwam toen niets uit. Dankzij het voorwerk ontmoetten we wel een partner die in Niger en Tsjaad werkt. En dat hielp ons toch."
East-West Seed doet ook zaken in landen die worden beschouwd als "moeilijker om zaken in te doen". In Mali, Burkina Faso en Niger hebben ze heel betrouwbare en goede partners, vertelt Coen Everts. Hij komt er 2 of 3 keer per jaar voor een paar dagen. "Je gaat eten met elkaar, vertrouwen opbouwen. Mensen in 'moeilijke landen' stellen het op prijs als je ze in moeilijke tijden blijft steunen."

Tip 7: Denk aan de kansen die combitracks bieden
Linda Klunder vindt een combitrackproject een prettige manier om met andere ondernemers samen te komen. "Wij hebben altijd de droom gehad om breder te kijken dan alleen waar wij mee bezig zijn. Via zo'n combitrack kun je samenwerken met mensen die de andere kennis wel hebben. Je ontdekt hoe je samen meer impact kunt maken. Bijvoorbeeld bij het bekijken hoe we de rest van de vrucht – vooral de schil (de husk) – kunnen upcyclen. Daar helpt de combitrack erg mee, om zulke samenwerkingen een kickstart te geven."
Niets komt snel, beseft ze. "Je doet iets nieuws. Als het makkelijk was geweest, was het al gedaan. Maar ook in Nederland kan 'impactondernemen' lang duren!"
Meer weten over het project? Lees het interview met Linda Klunder: 'Armoede van Ivoriaanse boeren tegengaan met de restjes van cacaoproductie'.
Bekijk wat combitracks u kunnen bieden
Een combitrack is een meerjarige sectoraanpak in een opkomende markt. In deze markten helpen de projecten bij het verbeteren van de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers. En dragen bij aan de economische ontwikkeling in deze landen.
In West-Afrika worden nu 6 combitracks opgetuigd. Meer weten?

Tip 8: Werk samen met andere bedrijven
Het verwerken van e-waste, dus het afval van de solar home-systemen, is ook interessant voor Spark, vertelt Amber de Been. "E-waste verwerken komt ook steeds meer op gang in Nigeria. Liberia heeft zelfs een e-waste-recyclefaciliteit."
Regionaal moet je soms zelf iets inrichten of opzetten, vertelt ze. "Het is iets wat je meeneemt als je bezig bent met een duurzaam product." Maar het biedt ook weer kansen voor samenwerking. De Been doet een oproep: "Andere ondernemers die dit lezen en sterk zijn in afvalverwerken: we werken graag samen!"
Sowieso ziet Amber de Been kansen voor meer Nederlandse bedrijven in West-Afrika. "Er zijn best veel mogelijkheden om in de regio te investeren zonder veel risico en met groot rendement."
Ook Linda Klunder beseft dat zakendoen in West-Afrika wel spannend kan zijn voor veel ondernemers, beseft ze. "Een samenwerkingsverband is een goede eerste stap: je kunt van elkaar leren. Bijvoorbeeld via een combitrack. Daarnaast moet je het gewoon doen. Ga erheen, praat met mensen, dan ervaar je echt het beste of het iets is voor je bedrijf!”
(foto: Amber de Been met het team van Spark op bezoek bij een partner in Abuja (Nigeria))
Tip 9: Neem contact op met RVO en/of de ambassades
Voor ondernemers zijn de ambassades vaak een essentiële stop bij hun zakenreizen. Coen Everts bezoekt de ambassades regelmatig. "In Ghana lopen we de deur bijna plat bij de ambassade. In Nigeria zijn we eveneens een goede bekende van de ambassade en de landbouwvertegenwoordiger (LVVN-raad). Ook in Mali en Senegal hebben we goed contact met de LVVN-raad."
Het is volgens Everts een kleine moeite om even een uurtje bij de ambassade door te spreken: Waar zijn we mee bezig en waar lopen we tegenaan. "Ook voor andere ondernemers is het heel nuttig om te doen!" Vooral bij Senegal en Ivoorkust kijkt hij ook naar deelname aan RVO-projecten. "Met name de combitrack HortiNord is een project waar we verwachtingen van hebben."
Volgens hem is het best bijzonder dat de Nederlandse ambassade vooruitloopt in het actief mee-investeren en meedenken. "Dat is echt uniek. Het kan misschien omdat we een klein landje zijn, maar ik ben ervan onder de indruk wat de ambassades voor ons doen."
Amber de Been heeft ook regelmatig contact met RVO en de ambassades. "Het is vooral handig als je naar landen gaat waar niet veel Nederlanders naartoe gaan, zoals Niger. Maar ook in Nigeria en Senegal is er veel ruimte om een gesprek te plannen bij de ambassade. Zij kennen de lokale markt het beste."
De Been heeft ook veel contact gehad met de RVO-medewerkers Vincent van Reenen (Business development coach) en Jan Cloin (adviseur Energising development - EnDev). Zij spelen met hun adviezen ook een rol bij de zakelijke ontwikkeling van Spark in West-Afrika. "Een subsidieprogramma als Endev kan voor partners ook heel relevant zijn."
Ook Linda Klunder vindt het contact met de ambassade (Ivoorkust) erg fijn en bezoekt er vaak evenementen voor het netwerk. "Het voelt warm, hartelijk en ondersteunend. En in Nederland is het ook heel prettig samenwerken met onze contactpersonen bij RVO!"
Meer weten?
- Bekijk ons overzicht over zakendoen in Afrika.
- Bekijk de informatie over handel met West-Afrika: wat zijn de feiten en cijfers?
- Kijk in de Subsidiewijzer of er regelingen zijn die u kunnen helpen bij zakendoen in West-Afrika.
- Bekijk de marktstudies over West-Afrika van Team Internationale Organisaties van RVO.
- Interesse in importeren uit lage- en middeninkomenslanden? Bekijk welke kansen er zijn via het Centre for the Promotion of Imports from developing countries (CBI).
- Lees het artikel van de KVK: Zakendoen met landen in Afrika: kansen, tips en uitdagingen.
Interesse in zakendoen in West-Afrika?
Onze adviseurs gaan graag met u in gesprek. Bespreek uw mogelijkheden.
- Ministerie van Buitenlandse Zaken