Exportregels Thailand

Laatst gecontroleerd op:
19 mei 2023
Gepubliceerd op:
31 oktober 2017

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Thailand exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Thaise markt.

Hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Thailand helpen we u om van uw export naar Thailand een succes te maken.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Thailand. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

Access2Markets-portal

Exporteren naar landen buiten de EU

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • registratie van exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten
Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets-portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Acces2Markets. Voer eerst uw HS-code in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Thailand? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u dat naar Thailand laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking, en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u dat niet op de Thaise markt brengen.

In de Access2Markets-portal leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Thailand.

Exporteren naar Thailand

Uitvoeraangifte

Omdat u producten wilt exporteren naar een land buiten de Europese Unie (EU), moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Deze aangifte geldt voor alle goederen die:

  • in de EU zijn gemaakt;
  • hier op de markt zijn gebracht;
  • de EU verlaten.

Na toestemming van de Douane mag u de goederen naar een douanekantoor van uitgang brengen en meldt u wanneer de goederen de EU daadwerkelijk gaan verlaten.

Kijk verder op de website van de Douane hoe u uitvoeraangifte doet en aan welke formaliteiten u moet voldoen als goederen daadwerklijk de EU gaan verlaten.

Invoer in Thailand

Zijn uw goederen bij de Thaise douane aangekomen? Zorg dat de documentatie alvast klaarstaat. In het hoofdstuk 'Procedures and Formalities' van de Acces2Markets-portal staat wat u moet regelen. (Vul eerst het land en de HS-code in.) Denk onder meer aan:

  • een handelsfactuur;
  • het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • een paklijst.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel (KVK) voor meer informatie over certificaten van oorsprong.

Verzekeren

Als exporteur kunt u zich verzekeren tegen het risico dat een buitenlandse klant niet betaalt. Maar soms bieden verzekeraars en banken geen dekking. Bijvoorbeeld bij grote transacties, lange betalingstermijnen of vanwege de situatie in een land. De overheid steunt ondernemers in die gevallen via Atradius Dutch State Business.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u ook de logistiek regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen. Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Andere exportdocumenten

Kijk op de site van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Thailand

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Thaise douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De portal Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

  • Een handelsfactuur;
  • Een douaneaangifte;
  • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • Een paklijst.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Voor meer informatie over certificaten in Thailand, neem contact met ons op.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Sommige goederen mag u niet invoeren in Thailand. Kijk op de portal Access2Markets voor een overzicht van verboden goederen. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Thailand mag exporteren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?