Do's-and-don'ts in Maleisië

Gepubliceerd op:
20 oktober 2020

Maleisië is een multicultureel land. De sociale etiquette wordt er bepaald door Maleisische, Chinese, Indiase en westerse gebruiken. Familie en religie zijn belangrijk.

Wilt u meer weten over de cultuur en omgangsvormen bij het zakendoen in Maleisië? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

Zakelijke omgangsvormen in Maleisië

Engels is handelstaal

De officiële taal van Maleisië is het Maleis, maar dit wordt doorgaans 'Bahasa' of 'Bahasa Melayu' genoemd. Ook wordt er Tamil, Mandarijn, Hokkien en Kantonees gesproken. De meeste mensen spreken Engels, en dit is doorgaans de handelstaal.

Kom op tijd

Houd bij het maken van afspraken met ambtenaren of Maleisische moslims, rekening met het vrijdaggebed. Wees stipt op tijd, maar verwacht dit niet altijd van uw zakenpartner. De meeste Maleisiërs gaan relaxed om met tijd en deadlines.

Gebruik aanspreektitels

Bij het zakendoen is het belangrijk om beroepstitels (professor, doctor) en eretitels te gebruiken. Maleisië kent meerdere eretitels, zoals Dato', Datuk, Tan Sri, en Dato Sri. Als u de eretitel kent, spreek de persoon er dan mee aan, zonder daarbij zijn voor- of achternaam te noemen. Maleisische moslims gebruiken de naam van hun vader en voegen die aan hun achternaam toe, samen met het bijvoegsel 'bin' (zoon van) of 'binti' (dochter van).

Volg de hiërarchie

De Maleisische bedrijfscultuur is hiërarchisch. Een werkgever wordt met groot respect behandeld. Ook oudere werknemers hebben een groot aanzien. Een ondergeschikte uit nooit kritiek op zijn meerdere. Een medewerker wacht tot hij opdracht krijgt van de baas. Ook kleine beslissingen moeten meestal aan de baas worden voorgelegd.

Stem lunch en diner af

Zakendoen en eten gaan in Maleisië hand in hand. Na een belangrijke zakenbespreking volgt meestal een lunch of een diner. Het is aan te raden om aan uw zakenpartners voor te leggen wat passend is voor het gezelschap, afhankelijk van de (religieuze) achtergrond van de betrokken personen. Maleisische moslims drinken bijvoorbeeld meestal geen alcohol en eten geen varkensvlees.

Kom niet te snel ter zake

Bij uw eerste afspraak voeren Maleisiërs geen verregaande besprekingen. Wees geduldig. Het is belangrijk om eerst een goede persoonlijke relatie op te bouwen. Wees niet verbaasd als uw Maleisische gesprekspartner vragen stelt die u als persoonlijk beschouwt.

Geef geen al te stevige hand

Geef geen al te stevige handdruk. Gebruik uw rechterhand om dingen aan te nemen of door te geven; de linkerhand kan als onrein worden beschouwd. Met de vinger wijzen wordt als onbeleefd beschouwd. Wijzen gaat met de duim.

Verhef nooit uw stem

Verhef nooit uw stem tijdens onderhandelingen en ga niet in op tekortkomingen. Blijf te allen tijde beleefd. Zeg geen 'nee' maar 'ik zal het proberen'. Laat u niet negatief uit, dit is gezichtsverlies. Las een pauze in als u een vraag wilt beantwoorden; dit is een teken dat u grondig over een antwoord nadenkt. Ga er niet vanuit dat een ondertekende overeenkomst definitief is. Vaak worden besprekingen na het ondertekenen van een overeenkomst, voortgezet.

Geef geen dure relatiegeschenken

Maleisiërs geven en ontvangen graag (relatie)geschenken. Het is een uiting van vriendschap en symboliseert de hoop op succesvolle zakelijke contacten in de toekomst. Geschenken dienen ook als blijk van waardering voor bewezen diensten. Vermijd dure cadeaus. De overheid is erg alert op het feit dat relatiegeschenken een bron van corruptie en omkoperij kunnen zijn. Geef aan overheidspersoneel dus bescheiden geschenken, liefst eten, bloemen of boeken. Verpak het geschenk in goud en rood en vermijd wit, zwart en donkerblauw.

 Hulp nodig bij uw zaken in Maleisië?

De economische experts ter plaatse helpen u graag verder!

 

E: kll-ea@minbuza.nl

T: +60 321 686 200

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?