Exportregels Maleisië

Laatst gecontroleerd op:
24 december 2021
Gepubliceerd op:
6 juni 2013

U heeft uw kansen onderzocht en wilt uw product naar Maleisië exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Maleisische markt.

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Maleisische eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Maleisië. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Maleisië. Heeft u informatie op maat nodig? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 

Access2Markets-portal

Exporteren naar landen buiten de EU

De portal Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen
  • registratie van exportproducten
  • benodigde exportdocumenten
  • vergunningen
  • invoerrechten
Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: Access2Markets-portal.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op Acces2Markets. Voer eerst uw HS-code in.

Komt u er toch niet uit of heeft u andere vragen over de export naar Maleisië? Neem dan contact op voor een afspraak met een van onze regio-adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Product- en verpakkingseisen

Zorg dat uw product aan alle regels voldoet, voordat u dat naar Maleisië laat vervoeren. Denk aan regels voor uw product, de verpakking, en het etiket. Zolang uw product niet aan de regels voldoet, mag u dat niet op de Maleisische markt brengen.

In de Access2Markets-portal leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Maleisië.

Uw producten exporteren naar Maleisië

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren naar een land buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces goed regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Maleisië

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Maleisische douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De portal Access2Markets licht toe wat u moet regelen in het onderdeel 'Customs Clearance’. Denk onder meer aan de volgende documenten:

  • handelsfactuur;
  • Certificaat van Oorsprong;
  • Customs Import Declaration;
  • Declaration of Dutiable Value;
  • het betreffende vrachtdocument (een Air Waybill bij luchtvaart en een Sea Waybill in het geval van scheepvaart);
  • paklijst.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

De importeur van deze goederen moet een borgsom betalen ter hoogte van de verschuldigde invoerheffingen. Ook moet hij een verklaring afgeven waaruit blijkt dat u de goederen binnen 30 dagen weer zult uitvoeren.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Maleisië leest u meer over certificaten die nodig zijn in Maleisië.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Er zijn in Maleisië goederen die verboden zijn om in te voeren. In de portal Access2Markets vindt u onder 'Prohibited Imports' een overzicht van de goederen die u niet naar Maleisië mag exporteren.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?