Zakendoen in Madagaskar

Laatst gecontroleerd op:
8 september 2023
Gepubliceerd op:
6 augustus 2019

Madagaskar kennen veel Nederlanders alleen van de gelijknamige animatiefilm en de beroemde ringstaartmaki's. Wist u ook dat er op dit eiland kansen liggen voor ondernemers? Maar hoe doet u zaken op Madagaskar en waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Madagaskar.

Inwoners en maatschappij van Madagaskar

Madagaskar is een van de grootste eilanden ter wereld. Alleen Groenland, Borneo en Nieuw-Guinea zijn groter. Madagaskar telt 25,7 miljoen inwoners (2018) waarvan meer dan 60% jonger is dan 25 jaar. In hoofdstad Antananarivo wonen meer dan 3 miljoen inwoners.

De grootste etnische groepen zijn Merina, Betsileo en Betsimisaraka. In Madagaskar wordt Frans en Malagassisch gesproken. Islam, christendom en inheemse geloven vormen de belangrijkste religies. Madagaskar is een arm land waar ondervoeding op grote schaal voorkomt. De meeste inwoners wonen in grote families op het platteland. Slechts 13% van de bevolking beschikt over elektriciteit.

Economie van Madagaskar

De economie van Madagaskar is kwetsbaar. In Madagaskar werkt zo'n 80% van de beroepsbevolking in de agrarische sector. Het land is voor de export afhankelijk van vanille. Dat is verreweg het grootste exportproduct van Madagaskar. Onder meer erosie en bosbranden maken de agrarische sector erg kwetsbaar.

Na het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1960 kreeg het land veel last van politieke en maatschappelijke onrust. Dit had ook invloed op de economie. Zo leidde een staatsgreep in 2009 ertoe dat veel landen hun economische hulp aan Madagaskar stopzetten. Hoewel die hulp nu grotendeel is hervat, blijft het land gevoelig voor politieke onrust. Desondanks groeit de economie van Madagaskar jaarlijks gestaag.

Recente economische ontwikkelingen

Met de coronacrisis kwam er een einde aan de stabiele economische groei die Madagaskar jarenlang kende. De coronacrisis zorgde voor een krimp van 7% in 2020, maar de economie veerde terug in 2021 en in 2022.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in Madagaskar? Bekijk dan ook de analyse van de Wereldbank.

Handel Nederland - Madagaskar

Voor Nederland staat Madagaskar op nummer 141 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2020). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Madagaskar: € 28,0 miljoen, vergelijkbaar met de exportwaarde naar landen als Rwanda en Niger.

Meer weten? De volgende bronnen bieden meer handelscijfers van Madagaskar:

Handelsrelatie EU-Madagaskar

Madagaskar valt onder het 'Everything But Arms'-stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op Access2Markets. Bent u nog niet bekend met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan hoe u Access2Markets kunt gebruiken.

"Ik leg ondernemers uit: Hier liggen kansen, maar wees je ook bewust van die andere manier van zakendoen."

Bekijk onze 7 tips over zakendoen in Afrika

Renate Douwes
Business Development Coach

Zakelijke kansen in Madagaskar

Hoewel het land uitdagingen kent, heeft Madagaskar ook zeker wat te bieden voor buitenlandse ondernemers. Bijvoorbeeld in de toeristische sector. Dit is de sterkst groeiende markt in Madagaskar, onder meer door de ongerepte natuur en nationale parken. Daarnaast stimuleert de overheid zakendoen met het buitenland, onder meer door het land financieel aantrekkelijker te maken.

Vragen? Neem contact met ons op

Heeft u vragen over het zakendoen in Madagaskar? Of zoekt u zakenpartners in Madagaskar? Neem dan contact op met onze landenadviseurs voor Madagaskar. Zij vertellen u graag meer over de sectoren en helpen u aan de wet- en regelgeving te voldoen.

Ondernemen in Madagaskar

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Madagaskar. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Madagaskar staat op plaats 161 in de Ease of Doing Business (2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hulp bij financiering

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Madagaskar mogelijk zijn.

Exportregels voor Madagaskar

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Voor tijdelijke invoer in Madagaskar een ATA-carnet gebruiken. Met dit carnet beperkt u oponthoud en administratieve rompslomp aan de grens.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-usegoederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp van de ambassade

De ambassade in Dar es Salaam (Tanzania) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen over Madagaskar. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Daar vindt u ook het reisadvies voor Madagaskar.

Meer weten?

Vragen over ondernemen in Madagaskar?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

Bent u tevreden over deze pagina?