Kennisplein kritieke grondstoffen
Werkt u in uw onderneming met kritieke grondstoffen? Ze zijn nu nog beschikbaar, maar zijn ze dat overmorgen ook nog? Op het Kennisplein kritieke grondstoffen vindt u meer informatie over kritieke grondstoffen. U leest ook wat u kunt doen om er minder afhankelijk van te zijn.
Wat u kunt doen

Hergebruik en innovatie
In de circulaire economie gebruikt u kritieke grondstoffen opnieuw. Door te innoveren gaat dit steeds beter. Zo is er minder invoer van kritieke grondstoffen nodig. We bieden kennis, financiering en een netwerk als u circulair en innovatief gaat ondernemen.

Internationale ketens
Door in het buitenland met andere bedrijven samen te werken, verkleint u het risico op gebrek aan of hoge kosten voor kritieke grondstoffen. Internationaal is ook meer mogelijk voor verwerking (raffinage) en het spreiden van risico’s (diversificatie). Over zulke kansen hebben we nuttige informatie op een rij gezet.

Kennis vergroten
Hoe meer ondernemers weten over kritieke grondstoffen hoe beter. Daarom zetten we in op kennisdeling en bewustwording. Een hulpmiddel hierbij is onze Grondstoffenscanner. Deze is nog in ontwikkeling. De Grondstoffenscanner laat u zien welke materialen in producten zitten.
Deze regelingen helpen u verder
Ga naar onze pagina over financiële ondersteuning bij innovatie en circulaire projecten. Hier ziet u een overzicht van onze subsidies, leningen, belastingvoordeel en opdrachten voor maatschappelijke uitdagingen.
Bewust omgaan met kritieke grondstoffen
Kritieke grondstoffen zijn belangrijk voor onze economie en maatschappij. Het zijn natuurlijke metalen en mineralen waarvan we niet zeker weten of ze ook in de toekomst voldoende beschikbaar of betaalbaar zijn.
We gebruiken als samenleving steeds meer kritieke grondstoffen. Dat komt vooral door de energietransitie, maar ook omdat onder meer onze gezondheidszorg en defensie afhankelijk zijn van deze grondstoffen. Zoals lithium voor batterijen en wolfraam en neodymium in high tech apparaten. In de toekomst zal de vraag steeds verder toenemen, ook vanuit het bedrijfsleven. Leveringszekerheid blijft belangrijk. Bijvoorbeeld voor de productie van windmolens en zonnepanelen, maar ook voor de productie van elektrische apparaten.
Van de meeste kritieke grondstoffen zit er genoeg in de aardkorst. Wel is hiervan weinig in omloop. Een deel van de oplossing is het hergebruiken van grondstoffen, bijvoorbeeld door ze uit afgedankte elektronische apparaten te halen.
De Europese Commissie heeft op dit moment 34 metalen en mineralen aangemerkt als kritieke grondstoffen. Bekijk welke dit zijn op consilium.europa.eu.
Critical Raw Materials Act (CRMA)
Met de Critical Raw Materials Act (CRMA) oftwel de Europese grondstoffenverordening wil de Europese Unie zorgen voor een veilige en duurzame aanvoer van kritieke grondstoffen voor de Europese industrie. De EU werkt hierom ook aan strategische projecten. U kunt die nalezen op europa.eu. Het doel is ook aanzienlijk minder afhankelijk worden van de invoer van deze grondstoffen uit één land. Lees meer hierover op de website van de Europese Commissie.
Nederlands Materialen Observatorium
Bij het Nederlands Materialen Observatorium (NMO) van onderzoeksorganisatie TNO kunt u terecht voor informatie en advies over de aanvoer en beschikbaarheid van kritieke grondstoffen. Door hier beter inzicht in te geven helpt het NMO bedrijven en beleidsmakers in te spelen op risico’s. Ook helpt het kwetsbaarheden kleiner maken in hun toeleveringsketens. Het NMO werkt hiervoor samen met de (rijks)overheid, bedrijven en kennisinstellingen, in binnen- en buitenland. Bekijk meer op nederlandsmaterialenobservatorium.nl.
Kennis delen
Het Nederlandse bedrijfsleven is onmisbaar als leverancier van informatie binnen dit samenwerkingsverband. Werkt uw bedrijf met kritieke grondstoffen en heeft u te maken met veranderingen in leveringszekerheid? Voor meer informatie, advies en/of het delen van uw kennis kunt u contact opnemen met het NMO.
Meer weten?
Vragen over kritieke grondstoffen of de grondstoffenscanner?
Onze adviseurs helpen u graag verder. Stuur het ingevulde contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.
- Ministerie van Economische Zaken