Ongeslachtelijke voortplanting

Gepubliceerd op:
15 augustus 2023

Invasieve exoten zijn planten of dieren die we niet in onze natuur willen hebben. Ze kunnen schadelijk zijn voor andere soorten. Een van de regels is dat een soort zich niet mag voortplanten. Sommige planten en dieren kunnen zich ongeslachtelijk voortplanten. De marmerkreeft is hier een voorbeeld van. Voor deze soorten gelden extra regels.

Soorten en opname op Unielijst

Alle soorten planten en dieren die op de Unielijst staan, zijn invasieve exoten. Deze dierlijke invasieve exoten van de Unielijst planten zich ongeslachtelijk voort of kunnen van geslacht wisselen:

  • Marmerkreeft
  • Dwergvuurmier
  • Afrikaanse kleinklauwkikker

Dit zijn de regels

Houdt u een invasieve exoot die zich ongeslachtelijk voortplant als huisdier? Om te voorkomen dat het dier de natuur beschadigt, moet u zich aan deze regels houden:

  • Laat het dier niet ontsnappen.
  • Houd het dier in een gesloten omgeving.
  • Laat het dier zich niet verspreiden in de natuur.

Vernietig eitjes en larven

Heeft uw invasieve exoot jongen, eitjes of larven gekregen? Deze mag u niet houden, weggeven, verkopen of zomaar weggooien. U moet ze vernietigen. Zorg ervoor dat u dit op tijd doet, zodat ze niet uitgroeien. Het moederdier mag u wel houden.

Laat u de jongen toch uitgroeien? En krijgt u een controle van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)? Dan moet u de jongen doden. Of de NVWA kan de dieren meenemen. U krijgt ze dan niet meer terug.

Meer weten?

Wilt u weten wat u moet doen wanneer u een invasieve exoot houdt? Bekijk dan Mijn plant of dier is een invasieve exoot.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?