Mijn plant of dier is een invasieve exoot

Laatst gecontroleerd op:
7 mei 2024
Gepubliceerd op:
15 februari 2022

Houdt u een invasieve exoot, bijvoorbeeld als huisdier of tuinplant? Invasieve exoten zijn schadelijk voor de Nederlandse natuur. Er gelden daarom regels voor het houden van deze dieren en planten.

De dieren die de Europese Unie (EU) ziet als invasieve exoot staan op de Unielijst. Staat uw dier of plant op deze lijst? Bekijk dan wat u moet doen.

Regels voor dieren

Had u het dier al als huisdier voordat het op de Unielijst kwam? Dan mag u het dier houden tot deze overlijdt. Was het dier drachtig voordat het op de Unielijst kwam? Dan mag u de jongen ook houden. Houd het dier in een gesloten omgeving. Zorg ervoor dat het dier niet kan ontsnappen of zich kan voortplanten. U mag het dier niet verkopen, loslaten of vrijlaten in de natuur.

Voorbeelden van diersoorten op de Unielijst

Bewaar stukken waarmee u kunt laten zien dat u het dier al had voor het op de Unielijst kwam. Voorbeelden hiervan zijn:

  • een aankoopbewijs
  • een chip of pootring
  • foto's van het dier met een datum op de foto
  • een rekening van de dierenarts
  • een dierenpaspoort
  • een overdrachtsverklaring

Wanneer mag u het dier niet houden?

U mag het dier niet houden als:

  • het verwekt of geboren is nadat het op de Unielijst is gezet;
  • u niet voldoet aan de overgangsregels;
  • u het in de natuur gevonden heeft. Is het dier ziek of gewond? Laat het dan met rust en bel de dierenambulance. Meer informatie vindt u op Gevonden dierlijke invasieve exoten.

Mag u het dier niet houden? Laat het niet vrij in de natuur, want daar kan het schade aanrichten aan Nederlandse dieren en planten. Breng het naar een opvangcentrum voor invasieve exoten. Neem van tevoren contact op met het opvangcentrum en bespreek of dit kan. Misschien is opvang niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat de opvang geen vrije plaatsen meer heeft. Helaas moet u het dier dan laten inslapen. Bel hiervoor uw dierenarts.

Wat als u zelf niet meer voor het dier kunt zorgen?

Laat het dier nooit vrij in de natuur. Dat is slecht voor de natuur en slecht voor het dierenwelzijn. Kunt u niet meer voor het dier zorgen? En valt het dier nog onder de overgangsregels? Dan mag u het overdragen aan een houder die er wel voor kan zorgen. Hieraan mag u geen geld verdienen. U geeft ook de administratie mee. Hiermee kan de nieuwe houder laten zien dat hij of zij het dier legaal houdt.

Ook moet de nieuwe houder zich aan de regels voor invasieve exoten houden. Het dier moet in een gesloten omgeving gehouden worden. Het mag zich niet kunnen verspreiden of voortplanten.

Kunt u geen houder vinden? Breng het dier naar een opvangcentrum met een geldig maatwerkvoorschrift. Zoekt u een opvangcentrum bij u in de buurt? Bekijk Overzicht opvangcentra voor dieren en invasieve exoten.

Ongeslachtelijke voortplanting bij dieren

Sommige diersoorten planten zich voor zonder partner. Een voorbeeld hiervan is de marmerkreeft. Voor diersoorten met ongeslachtelijke voortplanting gelden extra regels. Bekijk hiervoor Ongeslachtelijke voortplanting.

Regels voor planten

Heeft u een plantensoort in uw tuin of in uw vijver die op de Unielijst komt? U mag de plant in uw tuin of vijver laten staan. Zorg er wel voor de plant zich niet kan verspreiden.

Overzicht van plantensoorten die op de Unielijst staan

Planten weggooien

Wilt u af van de plant? Gooi hem in de afvalbak voor restafval. Gooi het nooit op een composthoop of in de afvalbak voor plantaardig afval. Sommige invasieve planten kunnen namelijk groeien uit levende plantdelen, zoals stukken van een plantenwortel. Dit kan ook in een composthoop of afvalbak voor plantaardig afval gebeuren. Door de plant juist bij het restafval te gooien, zorgt u ervoor dat deze zich niet verspreidt.

Niet verkopen of weggeven

Verkoop geen stekjes van invasieve planten. Geef ze ook niet weg. Stekken of weggeven zien wij als verspreiding van de plant. Verspreiden van invasieve exoten mag niet. U beschadigt hiermee de natuur en bent hierdoor ook in overtreding.

Kopen

Bent u geïnteresseerd in het kopen van de planten? En komt een van de planten waar u in wilt handelen op de Unielijst te staan? Een winkel of groothandel mag de voorraad hiervan nog een jaar verkopen. U kunt de plant dus nog een jaar kopen in bijvoorbeeld tuincentra. Zet u de plant in uw tuin? Zorg er dan voor dat de plant zich niet kan vermenigvuldigen of verspreiden.  

Het houden van een invasieve plant kan risico’s meebrengen voor uw tuin of voor soorten in de natuur. Denk daarom goed na voor u een invasieve soort in uw tuin of vijver zet.

Geen invasieve exoot? Let toch op

Is uw plant of dier geen invasieve exoot, maar wilt u deze (of een deel hiervan) toch verhandelen? Bekijk eerst of dit mag. Veel soorten vallen onder de bescherming van Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES). Dit betekent dat u deze soorten niet zomaar mag verhandelen. Lees verder op Dit is CITES.

Meer informatie

Meer weten over de regels voor invasieve exoten? Kijk dan op Algemene regels invasieve exoten.

In opdracht van:
  • Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Bent u tevreden over deze pagina?