Zakendoen in Ghana

Gepubliceerd op:
1 juni 2022

Ghana is een economische grootmacht in West-Afrika. Het land maakt een lange periode van economische groei door en heeft een grote markt van 31,4 miljoen miljoen inwoners (2021). Daarnaast behoort Ghana tot de top 3 van Afrikaanse landen als het gaat om vrijheid van meningsuiting en vrije media. Waar liggen als Nederlands ondernemer de kansen voor u in Ghana? Wat moet u weten over dit land? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Ghana.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over exporteren naar Ghana? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Samen met het diplomatieke netwerk in dit land kunnen wij u helpen om van uw export naar Ghana een succes te maken.

Inwoners van Ghana

Als u zaken wilt doen in Ghana, is het goed om de achtergrond van het land te kennen. Ghana heeft dezelfde naam als een Afrikaans Rijk dat floreerde tot de 13e eeuw en in het westen van Soedan lag. Tot 1957 heette het gebied van Ghana 'Goudkust', omdat het land vooral bekend stond om handel in goud. Daarnaast vond er tot begin 18e eeuw ook veel slavenhandel plaats.

In 1874 maakten de Britten een Britse kolonie van de Goudkust. De cacaoproductie zorgde voor economische voorspoed. In 1956 werd Ghana onafhankelijk en in 1960 een republiek. Het land kreeg in de jaren 60, 70 en 80 te maken met militaire coups. Sinds 1992 zijn er vreedzame machtsoverdrachten na verkiezingen geweest.

Ghana is een presidentiële republiek heeft ongeveer 31,4 miljoen miljoen inwoners (2021). De meest bekende stad is Accra, een stad met ruim 5 miljoen inwoners (agglomeratie, bron Ghana Statistical Service). De officiële taal is Engels, maar er zijn ook diverse dialecten.

In Ghana kun je op basis van taal meer dan 75 etnische groepen onderscheiden. De grootste groepen zijn de Akan (waaronder Anyi, Asante, Baule, Fante en Guang), Mole-Dagbani, Ewe, Ga-Adangme en Gurma. Meer dan de helft van de bevolking is christen. Ongeveer een vijfde is moslim. Een klein deel hoort bij de traditionele inheemse religies.

Economie van Ghana

De economie van Ghana boekt al jaren groeicijfers (afgezien van een dip in 2013 en 2014 en de coronacrisis in 2020). In de periode 2017 – 2019 groeide de economie met maar liefst 7% per jaar. Ondanks de impact van de coronacrisis blijft de economie stabiel. Landbouw, industrie en diensten zorgen voor de grootste groei.

Het land importeert de meeste producten uit China, Nigeria en de Verenigde Staten en exporteert de meeste producten naar Zwitserland, India en China. De wereldwijde prijsstijgingen anno 2022(?) treffen de import van Ghana. De belangrijkste exportproducten van Ghana zijn goud, ruwe olie, cacaobonen en cacaopasta.

Ghana is aangesloten bij de Economic Community of West African States (ECOWAS).

Recente economische ontwikkelingen

De coronacrisis heeft een grote impact op de handel en het dagelijks leven in Ghana. In Ghana heeft de coronacrisis hard toegeslagen. Toch zijn de economische gevolgen minder heftig dan bij andere grote Afrikaanse landen, zoals Nigeria en Zuid-Afrika. Door gunstige cacaoprijzen en goudprijzen, en een spoedig herstel van de maakindustrie en de bouwsector in Ghana, kan de economische situatie van Ghana zich herstellen.

Agroberichten, de website van de landbouwraad, heeft de gevolgen van de coronacrisis voor de cacaosector in Ghana in kaart gebracht. Lees de (Engelstalige) artikelen:

Lees de analyse van de African Development Bank van de Wereldbank (maart 2021) op pagina 155.

Meer weten over de recente economische ontwikkelingen in heel Afrika? Bekijk dan ook het rapport Africa's Pulse van de Wereldbank (april 2022).

Handel Nederland - Ghana

Voor Nederland staat Ghana op nummer 55 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (voorlopige cijfers 2021), vergelijkbaar met de exportwaarde naar Kroatië en Indonesië. In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Ghana € 888,0 miljoenmiljoen. Bekijk het rapport Handelscijfers Nederland en Ghana voor een overzicht van de import- en exportcijfers hieronder.

Handelsakkoord EU-Ghana

De EU heeft sinds december 2016 een akkoord met Ghana: het Economic Partnership Agreement (EPA). Bekijk de informatie op de website van de EU. Dit akkoord biedt kansen voor exporteurs uit de EU en uit Ghana. Bekijk onze tabel over handelsakkoorden om te weten welke bewijsstukken u mag gebruiken om gebruik te maken van dit handelsakkoord.

Wilt u meer weten over het land Ghana, zoals het bruto nationaal product, economische groei of andere demografische gegevens? Bekijk dan ons factsheet Ghana.

Zakelijke kansen in Ghana

Water

Met een groeiende bevolking, toenemende verstedelijking en groeiende economie staat Ghana voor veel uitdagingen op het gebied van water. Dat levert kansen op voor Nederlandse ondernemers. Denk aan zaken als consultancy, dienstverlening,  projectontwikkeling, distributie en verkoop.

Lees het marktrapport 'Business Opportunities for Water and Sanitation in Ghana' (onder de video) voor meer informatie over deze kansen.

Ghana WASH Window

Kijk bij het programma Ghana WASH Window voor meer informatie over publiek-private projecten op het gebied van water en hygiëne. Het programma Ghana WASH Window (GWW) ondersteunt publiek-private initiatieven op het gebied van water, sanitatie en hygiëne (WASH) en waterbeheer in Ghana.

ORIO-programma

Bekijk de video hieronder over een ORIO-programma in Noordoost-Ghana, waarbij meer dan 400.000 mensen toegang tot schoon drinkwater krijgen. Dit programma wordt nu uitgevoerd door Invest International.

VIA Waterfonds: innovatieve oplossingen voor waterproblemen

Het programma VIA Water richt zich op het vinden van innovatieve oplossingen voor waterproblemen in steden in 7 Afrikaanse landen: Benin, Ghana, Kenia, Mali, Mozambique, Rwanda en Zuid-Soedan. Daarnaast kan het VIA Waterfonds kleinschalige innovaties financieren (tot maximaal € 200.000).

Landbouw

In Ghana neemt de bevolkingsgroei toe, maar ook de kennis van gezonde voeding. Daardoor stijgt de vraag naar gezonde kant-en-klaarmaaltijden en verwerkte producten. Slechts 5% van het in Ghana geproduceerde voedsel wordt lokaal verwerkt. Er liggen kansen voor de voedselverwerkingsindustrie om bij te dragen aan meer voedselzekerheid, duurzame banen en het tegengaan van voedselverspilling.

Het rapport 'Ghana Food Manufacturing Study' analyseert 4 voedselverwerkingsketens (tilapia, pluimvee, tomaat en mango) en gaat in op de ontwikkelingen in de sectoren. Het laat ook de beperkingen en de mogelijkheden zien. Daarnaast bevat dit rapport een aantal uitgewerkte businesscases.

Pluimvee

Ook in de pluimveesector liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers. Lees het 'Poultry Report Ghana' uit 2019 voor meer informatie over deze kansen.

Lees het praktijkverhaal Hoe een documentairemaker sapmaker werd en zorgde voor leefbaar loon. Of bekijk de video hieronder.

Journalist en documentairemaker Lars Gierveld ging naar Ghana, maakte een documentaire en werd ondernemer. Hij lette daarbij uitdrukkelijk op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO).

Afvalverwerking en circulaire economie

In Ghana liggen er kansen voor Nederlandse ondernemers met kennis van afvalverwerking en recycling. Het gaat vooral om kansen voor Nederlandse leveranciers van afvalbeheertechnologie en -diensten. Die kunnen bijvoorbeeld van betekenis zijn voor Agbogbloshie, de grote e-waste-afvalberg in Ghana. Daarnaast liggen er ook kansen voor ondernemers in de circulaire economie.

Lees onderstaande marktrapporten voor meer informatie over deze onderwerpen.

Andere kansrijke sectoren in Ghana

In Ghana liggen er ook kansen in de mijnbouwsector. Daarnaast is de olie- en gassector sterk in opkomst, evenals de duurzame energie. Ook de gezondheidszorg biedt kansen.

Ondernemen in Ghana

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Ghana. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Ghana staat op plaats 118 in de Ease of Doing Business (2020).

Investeren in Ghana

Ghana Investment Promotion Centre heeft op zijn site veel informatie over investeren. Daar leest u ook informatie over de cultuur, de infrastructuur en de belastingen van Ghana. De website biedt ook meer informatie over hoe je een bedrijf moet registreren in Ghana (zie Invest in Ghana / Doing Business in Ghana / Starting a business).

De Ghana Free Zones Authority biedt meer informatie over het vestigen in een speciale economische zone. Op dit moment zijn er 4 export processing zones:

  • Ashanti Technology Park
  • Tema
  • Secondi
  • Shama

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Ghana

Vakbonden zijn goed georganiseerd en bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Vrouwen integreren in Ghana redelijk tot goed op de arbeidsmarkt. Toch is er nog winst te behalen op MVO-gebied. Nederland werkt samen met Ghana aan duurzame economische ontwikkeling. Lees hier meer over in de factsheet 'Nederland en Ghana' op Rijksoverheid.nl.

Milieubescherming

Nieuwe ondernemingen en activiteiten in Ghana moeten zich melden bij het Environmental Protection Agency (EPA). Deze instantie controleert de bedrijfsplannen en verstrekt milieuvergunningen. Ook zijn ondernemers verplicht om maandelijks milieugegevens en jaarlijks een milieuverslag bij het EPA aan te leveren.

Corruptiebestrijding

Het land doet het vergeleken met andere West-Afrikaanse landen goed met corruptiebestrijding. De Ghanese overheid heeft op veel gebieden vooruitgang geboekt. Corruptie bij de douane en verkeerspolitie is bijvoorbeeld sterk afgenomen. In de Corruption Perception Index 2021 van Transparency International staat Ghana op plaats 73 van de 180 landen.

Handige websites voor IMVO

  • In de OESO-richtlijnen leest u wat de Nederlandse overheid verwacht van bedrijven die internationaal ondernemen op het gebied van MVO.
  • De International Labour Standards helpt om arbeidsomstandigheden in de informele sector te vergelijken met andere landen.
  • Wilt u weten wat de MVO-risico's zijn in uw sector in een land? Doe dan de MVO Risicochecker van MVO Nederland.
  • MVO Nederland biedt uitgebreide informatie over MVO.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Ghana mogelijk zijn.

Exportregels voor Ghana

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk producten in? Met een ATA-carnet is de afhandeling bij de douane een stuk eenvoudiger. Kijk op de website van de Kamer van Koophandel óf en voor welke producten u een ATA-carnet kunt gebruiken.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Accra staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers ter plekke kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten.

Meer weten?

Meer weten?

  • Kijk bij World Integrated Trade Solution (een initiatief van de Wereldbank en UNCTAD) voor statistieken over Ghana.
  • Lees de economische analyse over Ghana op de website van de Wereldbank.
  • Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) biedt statistieken over onze handel met Ghana.
  • Bekijk de Do’s-and-dont’s van zakendoen in Ghana.
  • Bij de Europese Commissie vindt u informatie over de handel met West-Afrika.
  • Kijk wat handelsakkoorden en handelsbelemmeringen voor uw handel kunnen betekenen
  • De Netherlands-African Business Council heeft een profielpagina over Ghana.
  • Op de website van de Ghanese Kamer van Koophandel vindt u diverse informatie over zakendoen in Ghana.
  • Bent u nog aan het oriënteren? Probeer dan de Exportwijzer.
In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?