Flexwonen

Laatst gecontroleerd op:
25 oktober 2024
Gepubliceerd op:
27 januari 2021

Wilt u aan de slag met flexwonen? Wij helpen u op weg met specifieke kennis en expertise vanuit het Expertteam Woningbouw of via de Versnellingskamers Flexwonen.

Wat is flexwonen?

Prettig en betaalbaar wonen moet voor iedereen beschikbaar zijn en soms ook met spoed. Denk daarbij aan studenten, flexwerkers of arbeidsmigranten, uitstromers uit de opvang of aan iemand die net gescheiden is. Maar flexwonen kan ook uitkomst bieden voor gezinnen die hun huis verkochten en nog niet over een nieuwe woning beschikken.

Flexwonen zorgt voor snelle woonoplossingen en ontwikkelt zich naast het reguliere huren en kopen tot een opkomend nieuw onderdeel van de woningmarkt. Flexwoningen zijn kleine woningen die verplaatsbaar, stapelbaar, schakelbaar of splitsbaar zijn. Daarnaast heeft één van de volgende aspecten een tijdelijk karakter:

  • de woning zelf
  • de bewoning (door het gebruik van tijdelijke huurcontracten) of
  • de locatie

Stimuleringsmaatregelen flexwonen

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) wil de ontwikkeling van flexwonen stimuleren. Niet in de plaats van permanente nieuwbouw, maar als aanvulling op de bestaande woningvoorraad. Met deze woningen kan de woningvoorraad namelijk relatief snel worden uitgebreid, omdat ze vaak geheel of gedeeltelijk in de fabriek worden gemaakt. De bouwtijd is daardoor korter. Bovendien brengt bouwen in een fabriek minder bouwafval en overlast met zich mee. Ook kunnen er locaties en gebouwen worden benut die in eerste instantie geen woonbestemming hebben. Dit is zeker een voordeel in gebieden waar de druk op de woningmarkt hoog is. Locaties die pas over een aantal jaren permanent ontwikkeld worden, zijn hiervoor ook goed te gebruiken. In anticipeer- en krimpgebieden kan flexwonen juist een tijdelijke piek in de woningbehoefte opvangen. Op deze manier voorkomt flexwonen leegstand of een grote sloopopgave.

Om de ontwikkeling van flexwoningen te stimuleren, formuleerde de minister van BZK de Stimuleringsmaatregelen Flexwonen, zie de Kamerbrief.

Om deze doelen te bereiken, zijn er 2 regelingen ontwikkeld:

Flexwoningen bouwen in uw gemeente

Onder de Omgevingswet mogen gemeenten afwijken van eerdere bestemmingsplannen zonder tijdslimiet voor de tijdelijke vergunning. Dus ook voor flexibele, verplaatsbare woningbouw. Ook mogen zij afwijken van het omgevingsplan met een omgevingsvergunning voor een zogenaamde ‘buitenplanse omgevingsactiviteit’. Dit vereist een standaardprocedure met een doorlooptijd van 8 weken, of een uitgebreidere procedure.

Handreiking inrichting openbare ruimte

Verplaatsbare woningen vragen om een andere omgang met de openbare ruimte. Het standaard handboek dat de gemeente hanteert bij openbare ruimte, is vooral gericht op blijvende woningbouw. Voor woonprojecten die tijdelijk zijn, kan het verstandig zijn om anders te ontwerpen, andere materialen te kiezen en tweedehandse of verplaatsbare elementen in te kopen. Deze handreiking helpt initiatiefnemers en gemeenten om passende keuzes te maken over tijdelijke woonprojecten. Download de Handreiking Inrichting Openbare Ruimte Flexwoningen.

Versnellingskamer Flexwonen

Verschillende partijen moeten samenwerken om meer flexwoningen te realiseren  Daarvoor stimuleert het expertteam woningbouw van RVO het oprichten van Versnellingskamers Flexwonen. Een versnellingskamer is bedoeld om de samenwerking tussen gemeenten, corporaties en andere partijen te stimuleren.

In een versnellingskamer werken betrokken partijen samen stap voor stap naar een haalbaar en gedragen flexwonenconcept toe. Centrale vragen daarbij zijn:

  • Welke voordelen heeft flexwonen voor uw gemeente of regio?
  • Welke doelgroepen hebben baat bij flexwonen?
  • Welke locaties komen in aanmerking?
  • Welke flexwoonconcepten zouden er op de gekozen locaties ontwikkeld kunnen worden?
  • Wat is daar voor nodig?
  • Welke aandachtspunten en randvoorwaarden zijn daarbij van belang? Denk hierbij bijvoorbeeld aan vragen rondom de ontwikkelstrategie, de ruimtelijke procedure, de business case, participatie en tijdelijke huurcontracten.
  • Wat zijn de concrete vervolgstappen om de flexwoningen te realiseren?

Afhankelijk van de unieke situatie verschilt de exacte aanpak per versnellingskamer. Iedere versnellingskamer is hierdoor lokaal maatwerk.

Een versnellingskamer kan fysiek of digitaal plaatsvinden. Lees de onderstaande Routekaart Flexwonen voor meer achtergrondinformatie over flexwonen.

Informatiebijeenkomsten Gelderse Woonmaand

Samen met branchevereniging Aedes, belangenorganisatie VNG, het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en kennisorganisatie Platform31 organiseren we een serie informatiebijeenkomsten over flexwonen. Bekijk hieronder de data en thema's. Op 22, 29 en 31 oktober worden er live webinars opgenomen in Wageningen, tijdens de Gelderse Woonmaand. 

Wilt u langskomen bij één van de evenementen in Wageningen waar ook experts aanwezig zijn? Meld u dan aan op de website van Twynstra Gudde.

Aanmelden Gelderse Woonmaand

Aanmelden voor online webinars

Wilt u online deelnemen aan een webinar van de Gelderse Woonmaand? Gebruik dan de aanmeldlinks hieronder, bij het webinar van uw keuze. 

  • dinsdag 22 oktober 2024 10:00 - 10:45
    Dit evenement is voorbij - Netcongestie en flexwoningbouw (live tijdens de Gelderse woonmaand/Straatje Erbij in Wageningen)
  • dinsdag 29 oktober 2024 11:00 - 11:45
    Webinar Flexkoop: verplaatsbare koopwoningen op een tijdelijke locatie (live tijdens de Gelderse woonmaand/Straatje Erbij in Wageningen)
  • donderdag 31 oktober 2024 10:00 - 11:00
    Flexwoningen...maar waar dan? Het vinden van goede locaties (live tijdens de Gelderse woonmaand/Straatje Erbij in Wageningen)
  • donderdag 28 november 2024
    Het interne proces: hoe krijg je collega's in de meewerkstand, binnen de gemeente of corporatie?
  • donderdag 12 december 2024
    De businesscase van flexwonen. Hoe kom je tot een haalbare en acceptabele business case?

Praktijkverhaal gemeente Eindhoven

Gemeente Eindhoven werkte samen met het Expertteam Woningbouw om in korte tijd bijna 700 betaalbare woningen te bouwen voor mensen die dat nodig hebben. In de video ziet u hoe dit project verliep.

Woningbouw in de praktijk 

Wilt u meer ervaringen horen over woningbouw? Lees een selectie van praktijkverhalen van gemeenten.

Bekijk praktijkverhalen van gemeenten

Expertteam Woningbouw

In het Expertteam Woningbouw zitten experts met praktijkervaring in de ontwikkeling van Flexwonen. Denk daarbij aan specifieke juridische of financiële kennis over flexwonen. Werkt u aan een flexwonenproject en loopt u tegen vragen of dilemma’s aan? Neem dan contact op voor een gratis adviesgesprek. Het Expertteam Woningbouw biedt u ook langdurige begeleiding bij flexwonenprojecten.

Maandelijks vragenuur Flexwonen

Heeft u vragen over Flexwonen? We organiseren elke maand een online vragenuur over dit onderwerp. Dit vragenuur is voor medewerkers van gemeenten en woningcorporaties die flexwoonprojecten ontwikkelen. In het vragenuur spreekt u met de adviseurs en experts van het Expertteam Woningbouw.

Vragen over Flexwonen? 

Benieuwd of het Expertteam Woningbouw uw gemeente of provincie kan helpen? Kijk dan op de pagina Expertteam Woningbouw of mail naar woningbouw@rvo.nl

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?