Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een Europese richtlijn en onderdeel van de European Green Deal. De CSRD zorgt bij bedrijven voor transparantie door het rapporteren over duurzaamheidsthema’s. Dit maakt de impact van activiteiten door bedrijven op natuur en maatschappij zichtbaar en leidt tot een betere kwaliteit van duurzaamheidsinformatie.
De CSRD verplicht bedrijven inzicht te geven in de impact van hun bedrijfsactiviteiten. Hieronder vallen onder andere het due diligence-proces binnen het bedrijf, zoals het in kaart brengen van de negatieve gevolgen voor mens, milieu en klimaat. Er wordt gekeken naar de eigen bedrijfsactiviteiten, maar ook naar de activiteiten van ketenpartners in de hele waardeketen.
Wat houdt de CSRD in?
De CSRD schrijft voor dat uw bedrijf in het bestuursverslag rapporteert over duurzaamheidskwesties, zoals de gevolgen van uw bedrijfsactiviteiten voor mens, milieu en klimaat.
De kern van CSRD is dubbele materialiteit, dat wil zeggen dat u vanuit 2 invalshoeken of perspectieven kijkt:
- Impact materialiteit: impact op de omgeving door de onderneming. Bijvoorbeeld de invloed van uw productie op mens en omgeving.
- Financiële materialiteit: impact van de omgeving op de onderneming. Bijvoorbeeld de invloed van klimaatverandering op uw bedrijfsmodel.
Wanneer uw bedrijf dit in kaart heeft gebracht, rapporteert u over de werkelijke en potentiële impact, risico’s en kansen voor maatschappij en milieu. Dit doet u voor de korte, middellange en lange termijn.
Het verslag moet voldoen aan de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Voor bedrijven die buiten de reikwijdte van de CSRD vallen wordt er een vrijwillige rapportage standaard ontwikkeld, de VSME.
U kunt hier de richtlijn CSRD inzien.
Voor wie is de CSRD bedoeld?
De CSRD verplicht bedrijven, gefaseerd van de zeer grote bedrijven tot het (beursgenoteerd) MKB, om te rapporteren over duurzaamheidskwesties.
Let op: het kan zijn dat uw bedrijf niet onder deze verplichting valt. Maar is uw bedrijf wél een ketenpartner van bedrijven die onder de CSRD vallen? Bedrijven die onder de CSRD vallen moeten, op grond van hun rapportageverplichting, ook verantwoording afleggen over wat hun ketenpartners doen. Dus mogelijk ook over wat úw bedrijf doet. Zij kunnen daarom bepaalde data bij u opvragen. Het gaat dan onder andere om:
- uw eigen due diligence-proces en de uitkomsten daarvan;
- uw eigen activiteiten en die van bedrijven in uw waardeketen.
Houdt u daarom rekening met vragen of verwachtingen van deze bedrijven en bereidt u zich hierop goed voor.
Hoe bereidt u zich goed voor op de CSRD?
U bent goed voorbereid op het naleven van de CSRD door het OESO 6-stappenmodel te volgen.
De CSRD is direct gelinkt aan stap 5 van dit due diligence-proces: het transparant communiceren over uw Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) -beleid en -uitvoering. U communiceert over uw beleid, risico’s, acties, kansen en resultaten op het gebied van maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen.
Om u hierbij te ondersteunen vindt u op onze pagina met trainingen en tools onder andere een due diligence training waarbij u per stap van het due diligence-proces informatie en voorbeelden krijgt. Maar ook de handleiding ESRS Navigator helpt u op weg op de juiste manier te rapporteren. Ook interessant voor u zijn webinars over due diligence en MVO, die u kunt terugkijken.
Wanneer gaat de wet in?
- De CSRD is op 5 januari 2023 in werking getreden.
- De Rijksoverheid werkt aan de Wet Implementatie Richtlijn Duurzaamheidsrapportering om de CSRD in Nederland te implementeren. Deze wet zal naar verwachting in 2025 in werking treden.
- De Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants roept ondernemingen en accountants op om nu al zoveel mogelijk te handelen volgens de voorgestelde implementatiewetgeving.
- Grote bedrijven moeten vanaf 1 januari 2028 de nieuwe rapportageverplichtingen naleven over boekjaren vanaf 1 januari 2027, als zij voldoen aan minimaal 2 van de 3 criteria: (1) netto omzet van meer dan € 50 miljoen, (2) balanstotaal groter dan € 25 miljoen, (3) meer dan 250 werknemers.
- Voor beursgenoteerde MKB-bedrijven gelden de rapportageverplichtingen vanaf 2029 over boekjaren vanaf 1 januari 2028.
- Later moeten ook andere bedrijven aan de CSRD gaan voldoen.
Omnibusvoorstel
Op 26 februari 2025 heeft de Europese Commissie het Omnibusvoorstel gepresenteerd. De Europese Commissie wil hiermee de regeldruk op het Europese bedrijfsleven verlagen, door enkele Europese duurzaamheidswetten te vereenvoudigen. Het voorstel bevat onder meer vereenvoudigingen van de CSRD.
Wie is de toezichthouder?
In Nederland is de Autoriteit Financiële Markten (AFM) toezichthouder voor rapportageplichtige beursgenoteerde ondernemingen.
Wilt u meer informatie?
Er is online veel informatie beschikbaar over de CSRD. Wij hebben een aantal interessante links voor u op een rij gezet.
Voor antwoord op veelgestelde vragen:
Voor extra informatie:
Meer weten over de CSRD?
Internationaal MVO-beleid maakt de wereld én uw onderneming toekomstbestendig. De adviseurs van het MVO-steunpunt helpen u met advies op maat voor uw bedrijf.
Wilt u meer weten over de CSRD? Onze CSRD-expert staat voor u klaar.
- Ministerie van Economische Zaken