Kennisplein reparatie
Het belang van repareren neemt toe, want grondstoffen worden schaarser en duurder. Nieuwe regels uit de Europese Unie maken het makkelijker voor klanten om producten te (laten) repareren. Dit heeft gevolgen voor ondernemers in de maakindustrie en elektronica. Lees hier meer over het Recht op Reparatie en de gevolgen voor uw bedrijf.
Wat is het Recht op Reparatie
De Richtlijn gemeenschappelijke regels voor het stimuleren van reparatie (Recht op Reparatie) is een Europese regel. Die maakt het makkelijker en aantrekkelijker voor klanten om kapotte producten te (laten) repareren in plaats van weg te gooien. Dit past binnen de overgang naar een circulaire economie. Daarin gebruiken we producten langer. We gaan gezond en zuiniger om met grondstoffen en winnen en verdelen deze eerlijk.
De regels van de Reparatierichtlijn gelden voor producten die in Europa reparatie-eisen hebben. Dit valt onder de Kaderverordening Ecodesign voor Duurzame Producten. U leest daarover meer op afvalcirculair.nl. Sommige producten moeten voldoen aan Ecodesign-eisen, zoals:
- Een reparatie-index die laat zien hoe goed een product te repareren is.
- Een verplichting om reserveonderdelen voor een bepaalde tijd beschikbaar te stellen, bijvoorbeeld voor smartphones en tablets.
- Een verplichting om reparatie-instructies en informatie over reparatiemogelijkheden te delen via een Digitaal Product Paspoort.
Nieuwe regelgeving rond reparatie zorgt voor veranderingen
Voor ondernemers betekent dit nieuwe regels over:
- de beschikbaarheid van reserveonderdelen;
- het delen van reparatie-instructies;
- de informatieplicht naar consumenten.
Meer weten? Lees meer over de Richtlijn voor reparatie op de webiste van het Europees parlement.

Voorbeeld uit de praktijk: Repair Cafés
In Nederland groeien het aantal Repair Cafés en circulaire initiatieven. In deze cafés werken vrijwilligers samen om kapotte spullen te repareren, zoals huishoudelijke apparaten, kleding en meubels. Dit laat zien dat er steeds meer vraag is naar reparatie mogelijkheden. Lees meer over de rol van Repair Cafés op Circulair Ambachtscentrum.
Repareren is belangrijk voor uw bedrijf
Door in te zetten op reparatie kan uw bedrijf:
- duurzamer ondernemen: reparatie zorgt ervoor dat we minder spullen weggooien en helpt mee aan de circulaire economie. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw imago;
- voldoen aan nieuwe regelgeving: de EU en Nederland sturen steeds sterker op circulair ondernemen. Door nu al actie te ondernemen, bent u goed voorbereid op de nieuwe wetgeving;
- nieuwe marktkansen gebruiken: de vraag naar reparatie groeit, ook door de wettelijke regels die er aan komen. Dit biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen en samenwerkingen.
Tijdlijn voor Richtlijn Recht op Reparatie
Met de komst van de nieuwe EU-regels moet uw bedrijf mogelijk aanpassingen doen. Bekijk hieronder de belangrijkste data en actiepunten.
Datum | Actie |
---|---|
13 juni 2024 | De EU-wetgeving Recht op reparatie is aangenomen. |
2024 - 2025 | De landen van de EU werken aan de nationale wetgeving. Begin met een impactanalyse voor uw bedrijf en volg de ontwikkelingen. Bereid uw strategie voor op de veranderingen. |
31 juli 2026 | Uiterlijk op deze datum moeten de landen van de EU de richtlijn toepassen in hun de nationale wetgeving. |
Vanaf 2026 | In de loop van 2026 gelden de nieuwe regels in Nederland en andere EU-landen. Zorg dat uw producten en processen voldoen aan de nieuwe eisen. Biedt reparatiemogelijkheden aan klanten en vertel ze daarover. |
Start nu met de voorbereiding, wacht niet tot de regelgeving ingaat.
Begin vandaag al met circulaire stappen en maak gebruik van de voordelen.
Wat kunt u nu doen?
- Onderzoek hoe goed uw producten te repareren zijn en hoe reparatie een rol kan spelen in uw bedrijfsstrategie en verdienmodel.
- Investeer en maak gebruik van subsidies en andere financiële ondersteuning om uw reparatieproces te verbeteren.
- Werk samen met ketenpartners om reparatie-oplossingen te ontwikkelen en een goed werkende reparatie-keten tot stand te brengen.
- Check goed of het soort product waaraan u werkt onder de Richtlijn valt en houd de ontwikkelingen de komende jaren in de gaten.
Reparatie als onderdeel van de circulaire economie
Reparatie van producten past binnen de R-ladder. Dat is een model dat laat zien hoe we eerlijker, gezond en zuiniger met producten en grondstoffen kunnen omgaan en welke strategieën daarbij horen. De R4-strategie, repareren, stuurt op het verlengen van de levensduur van producten door onderhoud en herstel. Dit zorgt ervoor dat grondstoffen langer in de keten blijven.
Zoals opgenomen in het Nationaal Programma Circulaire Economie (2023) wil de Rijksoverheid reparatie aanmoedigen. In dit programma zijn verschillende maatregelen opgenomen. Denk aan strengere Ecodesign-eisen voor producten, subsidies voor repaircafés en de ontwikkeling van het Nationaal Reparateursregister.
Het Nationaal Reparateursregister is een register van reparateurs samen met Techniek Nederland. Wilt u klanten laten zien dat u aan reparatie doet? Sluit u dan aan bij het Nationaal Reparateursregister en maak uw diensten vindbaar voor klanten.
Wilt u actief meewerken aan innovatie en samenwerking rondom circulaire consumptiegoederen? Sluit u aan bij het Transitieteam Circulaire Consumptiegoederen en denk mee over de reparatieketen van morgen.
Wilt u weten hoe reparatie in uw bedrijfsvoering past en welke andere circulaire strategieën er zijn? Lees meer over de R-ladder.
Financiering en subsidies voor reparatie
Bent u actief in de reparatiebranche? Of wilt u reparatie en hergebruik van producten aanmoedigen? Er zijn verschillende subsidies en financiële hulpmiddelen die u helpen om uw plannen uit te voeren. Hieronder vindt u een overzicht van geschikte regelingen:

Belastingvoordeel op investering voor duurzamer milieu
Met MIA/Vamil (Milieu-investeringsaftrek/ Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) kunt u belastingvoordelen gebruiken op investeringen die meewerken aan een duurzamer milieu. Voor reparatieprojecten zijn deze codes nuttig:
- Code 1300: Investeringen in reparatie-apparatuur.
- Code 1200, 1201 en 1301: Specifieke apparatuur en technologieën gericht op hergebruik en reparatie.

Financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling
De WBSO (Wet Bevordering speur- en ontwikkelingswerk)regeling biedt financiële steun voor onderzoek en ontwikkeling (R&D-projecten). Projecten die technologieën ontwikkelen voor repareerbare producten krijgen voorrang. Denk aan manieren om modulair te ontwerpen en aan makkelijk te vervangen onderdelen.

Subsidie voor circulaire innovatie
Werkt u samen aan een circulair product, proces of dienst buiten plastics of biobased? En richt uw project zich op bijvoorbeeld machines, batterijen, windturbines, gebouwen, meubels of elektronica? Vraag dan subsidie aan via EKOO: Circulaire Economie.
Lees meer over EKOO: Circulaire Economie
Zoekt u andere financiële ondersteuning? Ook deze subsidies kunnen u helpen:
De CIO-regeling helpt bedrijven circulaire processen op te schalen. Grote producenten kunnen deze subsidie gebruiken om reparatieprocessen te verbeteren.
Met deze projecten lost u logistieke problemen in de reparatieketen op. Denk aan het ophalen van kapotte producten of het verbeteren van samenwerking tussen bedrijven.
Agenda en Initiatieven
De Week van de Circulaire Economie
Van 17 tot en met 22 maart 2025 vond de Week van de Circulaire Economie plaats. Ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers kwamen samen. Ze lieten zien hoe producten eerlijker en duurzamer gemaakt kunnen worden en hoe hergebruik beter kan. Maar vooral was het een moment om elkaar te ontmoeten en samen te werken aan circulaire projecten. De Week van de Circulaire Economie is een jaarlijks evenement. In 2026 organiseren we de 11e editie. Blijf op de hoogte en lees meer over de Week van de Circulaire Economie.
E6-project
Het E6-project gaat over het verlengen van de levensduur van elektrische en elektronische apparaten. Het project helpt apparaten opnieuw te gebruiken, te repareren en op te knappen, in plaats van ze weg te gooien. Dit zorgt ervoor dat er minder elektronisch afval komt. Het project werkt samen met partners in Europa. Samen ontwikkelen ze nieuwe manieren om apparaten duurzamer te maken. Meer informatie vindt u op de projectpagina e6.nweurope.eu.
Ketendoorbraakproject 5: Lang Leve Elektronica coalitie
Elektrische en elektronische apparaten zorgen voor veel afval en tekort aan grondstoffen. Elk jaar komen er 5 keer zoveel nieuwe apparaten op de markt als er hergebruikt worden. De Lang Leve Elektronica coalitie versnelt de overgang naar een circulaire economie in deze sector. Onder andere door deelgebruik aan te moedigen en circulaire keuzes te stimuleren. Meer informatie over dit project vindt u op versnellingshuisce.nl.