Waterstofnetwerk Oost-Nederland
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) en Hynetwork Services B.V. (Hynetwork) willen een bestaande aardgasleiding ombouwen naar een leiding voor het transport van waterstofgas. Dit houdt in dat bestaande leidingen door kleine aanpassingen bruikbaar wordt gemaakt voor het transport van waterstofgas. Het Waterstofnetwerk Oost-Nederland maakt onderdeel uit van het landelijk waterstofnetwerk van Hynetwork, dat Waterstofnetwerk Nederland wordt genoemd. Dit netwerk verbindt de vijf industrieclusters in Nederland met elkaar, met een voorziene waterstofopslag in Zuidwending (provincie Groningen) en met het buitenland.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.hynetwork.nl.
Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).
Projectfase
In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Stand van zaken
Van vrijdag 7 maart tot en met donderdag 17 april 2025 lag het Voornemen en voorstel voor participatie ter inzage. In die periode was het mogelijk om een reactie in te dienen. De reacties op het Voornemen worden betrokken bij het opstellen van de concept-NRD. De reacties op het voorstel voor participatie worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken.
Het Voornemen en voorstel voor participatie kunt u hieronder vinden.
(Online) informatiebijeenkomsten
Webinar
Het webinar vond plaats op woensdag 19 maart 2025. U kunt het webinar terugkijken.
Fysieke inloopbijeenkomsten
Het ministerie van KGG heeft samen met Hynetwork in maart 2025 meerdere fysieke inloopbijeenkomsten georganiseerd.
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Wat speelt er verder in uw regio?
Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.
MIEK project
Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).