Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK)

Laatst gecontroleerd op:
9 april 2025
Gepubliceerd op:
12 februari 2025

Om ons voor te bereiden op het toekomstig energiesysteem moeten we onze energie-infrastructuur op land en zee uitbreiden. Nieuwe hoogspanningsmasten, elektriciteitskabels en buisleidingen voor waterstof, warmte en CO2 komen erbij. Grote energieprojecten vragen zorgvuldige planning en inzet van schaarse middelen. Het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK) helpt hierbij door ver vooruit te plannen, beter te prioriteren en knelpunten op te lossen.

Voor wie?

Het programma MIEK ondersteunt alle sectoren in hun energievraag: van industrie tot mobiliteit en woningbouw. In het programma werkt de Rijksoverheid samen met bedrijven, medeoverheden, netbeheerders en kennisinstituten aan het toekomstig energiesysteem. Daarbij is het MIEK een instrument is om sneller en efficiënter tot een compleet en goed werkend energiesysteem te komen.  

Stand van zaken

U kon tot 31 maart 2025 projecten aandragen voor het nationale MIEK. 

De routes om projecten aan te dragen leest u hier. Als u een project aandraagt, kunt u het projectfiche (samenvatting) gebruiken onder Downloads.

Jaarplanning MIEK

Waar werkt het programma aan?

Om te zorgen dat de benodigde energie-infrastructuur er op tijd ligt werkt het MIEK aan: 

Oplossen van knelpunten

Het MIEK onderzoekt mogelijkheden om belemmeringen weg te nemen, zoals het sneller doorlopen van procedures, oplossingen voor wet- en regelgeving, ruimtelijke aspecten of financiële instrumenten. Zo kunnen overheden die te maken hebben met een tekort aan financiële en personele capaciteit in aanmerking komen voor een expertpool ter ondersteuning. 

Voorrang geven aan projecten met prioriteit

Omdat er schaarste is aan tijd, capaciteit en materialen is het nodig om keuzes te maken welke projecten prioriteit krijgen. Projecten kunt u hiervoor aandragen bij het MIEK. Projecten met een MIEK-status krijgen vervolgens prioriteit in de planning en investeringsplannen bij netbeheerders (in het geval van elektriciteit) en extra ondersteuning in de realisatie. Een MIEK-status wil zeggen dat het project beoordeeld en goedgekeurd is voor het MIEK-programma en daardoor in aanmerking komt voor versnelling van het project.  

Vooruit plannen

Het kan zijn dat niet alle grote projecten al in beeld zijn bij netbeheerders of ministerie. Het gaat dan om projecten die nog niet zijn opgenomen in bestaande plannen (investeringsplannen netbedrijven) en waarbij ook nog niet is begonnen met de voorbereiding. Deze projecten kunnen ook belangrijk zijn om in 2050 een volwaardig duurzaam energiesysteem te hebben. Het MIEK identificeert en agendeert deze projecten zodat de voorbereiding tijdig start.

Nationaal en provinciaal MIEK

Het selecteren van MIEK-projecten gebeurt op nationaal en regionaal niveau. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei selecteert nationale energieprojecten voor het nationale MIEK. Sinds 2023 maken alle provincies elk een eigen provinciaal MIEK om de belangrijkste regionale projecten in de betreffende provincie te selecteren.

Nationale MIEK-projecten

Binnen het nationale MIEK zijn nu deze projecten opgenomen: 

Projecten aandragen 

Het programma kent een jaarlijkse cyclus. Elk jaar kunt u projecten aandragen via verschillende routes. Lees hieronder meer over het proces.

Nationale MIEK

U kunt energie-infrastructuurprojecten via 3 routes aandragen bij het nationale MIEK:

  • Via de Cluster Energie Strategieën (CES’en): Energie-infrastructuurprojecten voor de verduurzaming van de industrieclusters levert u aan via de CES’en.
     
  • Opschaling uit een provinciale MIEK (pMIEK): regionale energie-infrastructuurprojecten die worden geïdentificeerd in een provinciaal MIEK komen mogelijk ook in aanmerking voor het nationaal MIEK. Bijvoorbeeld door de schaalgrootte van het project of als de Rijksoverheid een prominente rol kan spelen in versnelling van het project. 
     
  • In verkenning: via de systeemroute. Een nieuw te verkennen route voor projecten die noodzakelijk zijn voor de werking van een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem, maar niet naar voren komen vanuit een specifieke vraag naar energie. 

Provinciale MIEK

Wilt u een project aandragen op provinciaal schaalniveau? Dan kunt u contact opnemen met uw provincie om aan te sluiten bij het proces voor het provinciaal MIEK. U leest op de website van Interprovinciaal Overleg meer over dit integraal programmeren. 

Hoe worden projecten gekozen en opgenomen in het MIEK?

Nationale MIEK

Voor projecten die industriële bedrijven of andere partijen indienen voor het nationale MIEK, stellen de betrokken partijen een projectfiche op. In deze samenvatting staat waarom dit project belangrijk is en wat de hulpvraag is aan het nationale MIEK. Het programma beoordeelt de projectfiches met het MIEK-afwegingskader. Met deze beoordeling stelt de minister van Klimaat en Groene Groei het nationale MIEK vast. Dit gebeurt na overleg met netbeheerders, decentrale overheden en collega-bewindspersonen.

Provinciale MIEK

De Gedeputeerde Staten van de desbetreffende provincie stelt uiteindelijk de provinciale MIEK vast.

Downloads

Contact

Meer weten over het MIEK? Neem contact op met miek@minezk.nl.

In opdracht van:
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
Bent u tevreden over deze pagina?