Aramis

Laatst gecontroleerd op:
26 juni 2024
Gepubliceerd op:
18 november 2021

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft van Aramis (bestaande uit de initiatiefnemers: EBN, Gasunie, Shell en TotalEnergies), en Eni Energy Netherlands (L10CCS), CO2next (bestaande uit Vopak, Gasunie, Shell en TotalEnergies) en Porthos (bestaande uit Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN) een verzoek ontvangen voor het realiseren van een grootschalige CO2-transportinfrastructuur die opslag van CO2 in lege gasvelden op zee mogelijk maakt.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.aramis-ccs.com.

Projectinformatie

Het Aramis initiatief is een Carbon Capture and Storage project (CCS-project), waarbij het gaat om CO2- afvang, transport en opslag. Het Aramis initiatief richt zich op het realiseren van een nieuwe infrastructuur voor transport van CO2 vanaf de afvang op land naar platforms op zee. Daar wordt de CO2 in lege gasvelden van Shell (K14), TotalEnergies (L04) en Eni Energy Netherlands (L10CCS), diep in de ondergrond, opgeslagen. De infrastructuur kan in de toekomst verder worden uitgebreid voor nieuwe CO2-leveranciers (industrie waar CO2 wordt afgevangen) zodat meer lege gasvelden op zee kunnen worden aangesloten.

Door de aanleg van een CO2 -transport infrastructuur in combinatie met de opslag in de diepe ondergrond van de Noordzee, wordt bijgedragen aan de reductie van broeikasgas zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord en in de Klimaatwet. De afvang en opslag van CO2 (Carbon Capture and Storage, CCS) is een noodzakelijke klimaatmaatregel om aan de doelstellingen van het klimaatakkoord en de Klimaatwet te kunnen voldoen.

Projectprocedure

Om het Aramis inititatief mogelijk te maken zijn vergunningen nodig en moet het initiatief ruimtelijk worden ingepast. Voor de ruimtelijke inpassing wordt een projectprocedure doorlopen. Deze procedure loopt parallel aan het vergunningen proces. Een aantal onderdelen van het Aramis initiatief passen nu niet binnen het omgevingsplan van gemeente Rotterdam. Het omgevingsplan moet daarop worden aangepast. Deze projectprocedure is gestart.

Projectfase

In onderstaande afbeelding ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Tijdlijn fase 5 - Aramis

Stand van zaken

De minister voor Klimaat en Energie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben onlangs voor dit project een voorbereidingsbesluit genomen. Het voorbereidingsbesluit is op vrijdag 14 juni 2024 gepubliceerd in de Staatscourant.

Met een voorbereidingsbesluit wordt tot het moment van publiceren van het projectbesluit, voorkomen dat ontwikkelingen plaatsvinden in het gebied die de aanleg van het project belemmeren of onmogelijk maken. Als het bevoegd gezag een vergunningaanvraag ontvangt voor bouw- en andere werkzaamheden in dit gebied, moeten zij rekening houden met het voorbereidingsbesluit. Het voorbereidingsbesluit treedt in werking op 14 juni 2024.

Het is niet mogelijk om tegen het voorbereidingsbesluit bezwaar te maken of in beroep te gaan. Dit volgt uit artikel 8:5, eerste lid, in samenhang met artikel 7:1, eerste lid, en onderdeel C, subonderdeel 2 van de bijlage bij de Algemene wet bestuursrecht.

Vervolgstappen

Voor het Aramis initiatief zijn veel vergunningen nodig. Deze worden op verschillende momenten aangevraagd. De eerste 6 vergunningaanvragen zijn begin februari 2024 ingediend, samen met het milieueffectrapport (MER). In het MER zijn de milieueffecten van het Aramis initiatief in beeld gebracht. De informatie in het MER wordt betrokken bij de besluitvorming over de vergunningaanvragen.

Zowel voor het projectbesluit als de vergunningen wordt een ontwerp besluit opgesteld. Deze liggen naar verwachting vanaf september 6 weken ter inzage. Iedereen kan op de ontwerpbesluiten reageren. Ook worden er tijdens de terinzagelegging één of meerdere inloopbijeenkomsten georganiseerd.

Na de terinzagelegging worden de reacties verwerkt en de worden de definitieve vergunningen opgesteld. Tegen de definitieve vergunningen kan beroep worden ingediend.

Actualisatie participatieplan

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en Aramis vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop EZK en Aramis participatie inzetten, staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project opnieuw vastgesteld voor de komende periode. 

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de website van de Rijksoverheid: Grote energieprojecten voor duurzame energie.

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?