Aramis

Laatst gecontroleerd op:
25 april 2025
Gepubliceerd op:
18 november 2021

Het Aramis initiatief omvat een grootschalige transportinfrastructuur voor opslag van CO2 in lege gasvelden onder de Noordzee. Door CO2 permanent op te slaan, wordt voorkomen dat deze in de atmosfeer terechtkomt, waardoor het geen bijdrage levert aan klimaatverandering. Het kabinet stimuleert CO2-opslag, omdat er op korte termijn voor de industrie nog onvoldoende CO2-vrije alternatieven beschikbaar zijn.

Wilt u in bezwaar gaan tegen de besluiten van fase 3?

Van vrijdag 25 april tot en met donderdag 5 juni 2025 kunt u in bezwaar gaan tegen de besluiten van fase 3 van dit project. In bezwaar gaan kan via onderstaande knop.

Digitaal bezwaarformulier (fase 3)

Let op! Tegen de besluiten uit fase 1 en/of fase 2 kunt u in beroep gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dit kan digitaal of per post. U leest hierover meer onder 'Nu ter inzage' op deze pagina.

Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.

Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van de initiatiefnemer: www.aramis-ccs.com.

Algemene informatie over Bureau Energieprojecten vindt u op onze ‘homepage’ Bureau Energieprojecten. Let op! Het tabblad Home verwijst naar de homepage van de RVO website (waarvan Bureau Energieprojecten een onderdeel is).

Projectinformatie

Het Aramis initiatief bestaat uit verschillende onderdelen: 

  • Een terminal op de Maasvlakte voor vloeibare CO2 afkomstig van schepen. Dit is het CO2next project, dat wordt gerealiseerd door Vopak, Gasunie, Shell en TotalEnergies.
  • Een compressorstation op de Maasvlakte om CO2 onder de juiste druk te kunnen transporteren naar de lege gasvelden. Hiervoor wordt samengewerkt met project Porthos. Beide (Aramis en Porthos) gaan gebruik maken van het compressorstation. Het compressorstation wordt gerealiseerd door havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN.
  • Een zee-leiding vanaf de Maasvlakte naar een distributieplatform op zee. Dit heet het Aramis project, dat wordt gerealiseerd door EBN, Gasunie, Shell en TotalEnergies.
  • Platforms op zee om de CO2 in de lege gasvelden van Shell (project K14), TotalEnergies (project L04) en Eni (project L10CCS) op te slaan. 

Door deze zogenoemde Carbon Capture and Storage (CCS) wordt bijgedragen aan de reductie van broeikasgas zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord en in de Klimaatwet.

Projectprocedure

Om het Aramis inititatief mogelijk te maken zijn vergunningen nodig en moet het initiatief ruimtelijk worden ingepast. Voor de ruimtelijke inpassing wordt een projectprocedure doorlopen. Deze procedure loopt parallel aan het vergunningenproces. Een aantal onderdelen van het Aramis initiatief passen nu niet binnen het omgevingsplan van gemeente Rotterdam. Het omgevingsplan moet daarop worden aangepast.

Projectfase

In onderstaande tijdlijn ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.

Stand van zaken

Van vrijdag 25 april tot en met donderdag 5 juni 2025 liggen de besluiten van fase 3 ter inzage. U kunt bezwaar indienen tegen de besluiten van fase 3 via de onderstaande link.

Vanaf zaterdag 26 april tot en met vrijdag 6 juni 2025 kunt u bij de Raad van State in beroep gaan tegen de besluiten van fase 1 en 2.

In diverse huis-aan-huisbladen is een advertentie geplaatst. In de Staatscourant van donderdag 24 april 2025 is voor alle 3 fases een kennisgeving geplaatst:

De besluiten zijn op donderdag 24 april 2025 bekendgemaakt door de minister van Klimaat en Groene Groei (KGG).

Nu ter inzage

Op dit moment liggen de besluiten ter inzage.

Actualisatie participatieplan

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) en Aramis vinden participatie erg belangrijk. De manier waarop participatie wordt ingezet, staat beschreven in het participatieplan. Dit plan wordt bij elke fase van het project opnieuw vastgesteld voor de komende periode. 

Informatiepagina jaaroverzicht

Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2024) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.

Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.

Voorgeschiedenis

Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.

Wat speelt er verder in uw regio?

Wilt u weten of en wat voor energieprojecten van nationaal belang er verder spelen in uw regio? Bekijk dan de digitale projectenkaart.

MIEK project

Dit project valt onder het Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK). In dit programma staan energieprojecten die een belangrijke basis vormen voor de energie-infrastructuur op de lange termijn. De overheid wil deze samen met betrokken partijen zo snel mogelijk realiseren. Meer informatie over het MIEK vindt u op de pagina: Meerjarenprogramma Infrastructuur Energie en Klimaat (MIEK).

Contact Bureau Energieprojecten

Bel (070) 379 89 79
bureauenergieprojecten@minezk.nl

Bent u tevreden over deze pagina?