A6 Zon Lelystad - Dronten
Het project A6 Zon Lelystad - Dronten onderzoekt de mogelijkheid om zonne-energie op te wekken langs de A6. Dit project is een grote samenwerking tussen het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), gemeente Lelystad, gemeente Dronten, provincie Flevoland, waterschap Zuiderzeeland, netbeheerder Liander, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het doel van het project is het creëren van mogelijkheden om zonne-energie op te wekken langs de A6 in de zij- en middenbermen en/of op- en afritten van de A6 en op de IJsselmeerdijk, tussen aansluiting 8 Almere-Oostvaarders tot aan de Ketelbrug. Uit de verkenning blijkt dat het potentieel opgesteld vermogen van dit project circa 55-75 MW bedraagt.
Op deze pagina vindt u informatie over de procedure van dit project. U leest welke stappen nodig zijn voordat de bouw/aanleg van het project kan starten.
Wilt u meer informatie over de inhoud van dit project, bezoek dan de website van diverse partijen: Zuiderzeeland, Energie op Rijksvastgoed of websites van de gemeente Lelystad en Dronten.
Projectfase
In onderstaande afbeelding ziet u de fase waarin het project zich op dit moment bevindt.
Stand van zaken
De concept-NRD heeft van 7 juni tot en met 18 juli 2024 ter inzage gelegen. Er zijn binnen de reactietermijn 26 reacties ontvangen. De Commissie voor de millieueffectrapportage (Commissie mer) heeft op 16 september 2024 een advies uitgebracht op de concept-NRD en concept-VKA.
De concept-NRD is een eerste opzet voor een onderzoeksplan. Hierin staat welke milieueffecten het projectteam onderzoekt, hoe men dat wil doen en tot in welk detail. Zo krijgt het milieu een volwaardige plaats in de besluitvorming over energieprojecten. Op deze conceptversie kon iedereen reageren.
In het concept-VKA staat het principe-ontwerp voor het zonnelint. Ook staan hierin 3 varianten die er zijn op het concept Voorkeursalternatief. Op deze conceptversie kon iedereen reageren.
Mede op basis van de reacties en het advies van de Commissie mer stelt de minister van Klimaat en Groene Groei eind dit jaar de definitieve NRD en het definitieve VKA vast. Deze vaststelling maakt duidelijk welke varianten worden afgewogen en hoe verdere onderzoeken worden uitgevoerd voor het milieueffectrapport (MER).
Informatiepagina jaaroverzicht
Het jaaroverzicht met grote energieprojecten geeft inzicht in hoe het ministerie van Klimaat en Groene Groei (voorheen EZK) hier als coördinerend ministerie mee omgaat. Het volledige, meest recente jaaroverzicht (2023) staat op de pagina: Bureau Energieprojecten: jaaroverzicht projecten.
Hieronder vindt u de informatie over dit specifieke project.
Voorgeschiedenis
Hieronder vindt u meer informatie over de voorgeschiedenis van dit project.
Van 17 november tot en met 28 december 2023 lag het Voornemen en voorstel voor participatie voor dit project ter inzage. In die periode was het mogelijk een reactie te geven op het Voornemen en voorstel voor participatie. De reacties zijn samengevoegd in de inspraakbundel en worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. Er zijn in totaal 19 reacties binnengekomen. De reacties worden betrokken bij het opstellen van de concept-NRD. De antwoorden op de reacties kunt u lezen in de reactienota.
Hieronder vindt u de reactienota, het Voornemen en voorstel voor participatie en de inspraakbundel.