Financiering en subsidies duurzame bedrijventerreinen

Gepubliceerd op:
26 mei 2021

Voor bedrijventerreinen die aan de slag willen met verduurzaming, bestaan verschillende financieringsmogelijkheden. Vaak begint het bij lokale financiële kansen. Van daaruit is het mogelijk dat er een structurele basis ontstaat voor het bekostigen van verduurzamingsmaatregelen.

Op deze pagina vindt u een aantal concrete voorbeelden uit de praktijk.

Ondernemersfonds

Een ondernemersfonds is een voorziening in een gemeente waarin deelnemende ondernemers opslag betalen over de onroerendezaakbelasting (OZB). Deze opslag dient als een gezamenlijke portemonnee. Bedrijven kunnen daarmee in hun eigen omgeving, het zogenaamde trekkingsgebied, collectieve initiatieven, projecten en investeringen financieren. De gemeente houdt in de gaten dat het geld aan collectieve projecten wordt besteed. Een voordeel van een ondernemersfonds is dat het bedrijventerrein langdurige financiering kan krijgen, doordat ondernemers het geld zelf inleggen. Check bij uw gemeente of zij beschikt over een ondernemersfonds.

Bedrijven Investeringszone (BIZ)

Een BIZ is een afgebakend gebied zoals een winkelstraat of bedrijventerrein, waar ondernemers samen investeren in de kwaliteit van hun bedrijfsomgeving. De ondernemers in de BIZ stellen gezamenlijk een BIZ-plan op. De gemeente beoordeelt het plan en stelt een heffing in, die zij in de vorm van een subsidie aan de BIZ teruggeeft. Zo betalen alle ondernemers mee aan het plan. De activiteiten van een BIZ zijn aanvullend op de taken van de gemeente en gaan vaak over onderhoud, veiligheid en netheid. Vanuit een BIZ kan ook verduurzaming worden opgepakt. Net als bij een Ondernemersfonds, is er sprake van een verplichte bijdrage voor aangesloten bedrijven. De afspraken gelden voor 5 jaar, wat vraagt om extra aandacht voor de continuïteit van de samenwerking. Het geld dat de ondernemers samen beschikbaar stellen, mag alleen gebruikt worden voor activiteiten die opgenomen zijn in het BIZ-plan.

Bedrijventerrein Schiebroek in Rotterdam is een BIZ op weg naar een energiepositief terrein

Ondernemersvereniging

Vaak verenigen bedrijven op een bedrijventerrein zich in een ondernemersvereniging. Vanuit deze vereniging kunnen zij initiatieven voor verduurzaming nemen. Een bedrijf kan ook zelf een idee of initiatief aan de vereniging voorleggen. De financiering van de verduurzaming is eventueel mogelijk via de gemeente of provincie. De vereniging kan zich ook aansluiten bij lopende initiatieven zoals Bepositief (BE+). Is uw vereniging actief met verduurzaming? Informeer dan bij uw gemeente of provincie naar ondersteuningsmogelijkheden.

Externe subsidie

Soms is een subsidie de trigger om aan de slag te gaan met verduurzaming. Bedrijven(terreinen) kunnen dan aanhaken bij de financiering die door de gemeente, provincie of andere organisatie geïnitieerd wordt.

Stichting Breda Energie is opgericht door de gemeente Breda en andere partijen samen om energie te besparen en op te wekken

Breed gemeentelijk of provinciaal initiatief

Sommige gemeenten of provincies hebben een (extra) ambitieuze duurzaamheidsdoelstelling. Zij bieden bedrijven(terreinen) dan aan om zich aan te sluiten bij die ambitie. Hoe meer bedrijven zich aansluiten bij een initiatief, hoe meer de effectiviteit ervan groeit. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden en initiatieven.

Groningen Werkt Slim: hierbij werken bedrijvenverenigingen, gemeente en provincie samen om in 2035 CO2-neutraal te zijn

Meer informatie

  • Stichting CLOK: richt zich op het versterken van de lokale en regionale economie en houdt zich onder meer bezig met het verbinden van gemeenten en partnerorganisaties op bedrijventerreinen. De stichting biedt bijvoorbeeld ondersteuning bij het opstarten van een ondernemersfonds of een BIZ. CLOK is ook ondertekenaar van het Convenant Duurzame Bedrijventerreinen, dat geïnitieerd is door Stichting Bepositief (BE+): BE+ ondersteunt bedrijventerreinen met kennisdeling en -ontwikkeling
  • Collectieve financiering (ESCo) en de bijbehorende snelstartgids Hoe begin ik een ESCo?
  • Stichting BespaarGarant: is een gezamenlijk initiatief van brancheorganisaties. Zij bieden een standaardmethode om gebouwen te verduurzamen met een technische prestatiegarantie en slimme financiering uit lagere energiekosten.
  • Handleiding Aanpak collectieve verduurzaming bedrijventerreinen: in deze handleiding van Energie Collectief Utrechtse Bedrijven staat praktische informatie over het opzetten van een collectief en de financiering ervan
  • Regionale energiefondsen: in Nederland bestaan sinds 2012 regionale energiefondsen die een belangrijke rol spelen bij de versnelling van de energietransitie

Subsidies

  • Energie-investeringsaftrek (EIA): fiscale regeling waarbij een bedrijf een deel van de investeringen in energiebesparende maatregelen mag aftrekken van de winst. Let op: er moet wel winst gemaakt worden. Dit mag ook over meerdere jaren gerekend zijn, binnen een marge van besparingen per geïnvesteerde euro. De investeringen moeten een bepaalde besparing opleveren, dus rendabel zijn, maar niet een zodanige besparing dat de investering zichzelf (zonder EIA) volledig terugverdient. De inzet van EIA wordt bepaald op basis van een energielijst met concrete toepassingen of een CO2-reductieplan.
  • Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE): subsidie voor concrete toepassingen voor zowel particulieren als bedrijven, op basis van een apparatenlijst
  • Stimulering duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++): subsidie voor het opwekken van duurzame energie, uitgekeerd per opgewekte kWh. SDE++ is met name interessant bij gebruik van zonnepanelen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de hoeveelheid zonnepanelen.
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil): met de MIA profiteert een bedrijf van een investeringsaftrek tot 36% van het investeringsbedrag. Met de Vamil kan de afschrijving van de maatregelen naar voren gehaald worden, wat belastingvoordeel oplevert.
  • Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI): subsidie bedoeld voor bewezen innovatieve maatregelen met hoge investeringskosten en daardoor een langere terugverdientijd. Let op: MKB’ers hebben voordeel bij de VEKI-beoordeling en worden met voorrang behandeld.
  • Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+): bedoeld voor innovatieve pilotprojecten voor het verminderen van energiegebruik of CO2-uitstoot en voor het investeren in hernieuwbare energiebronnen en/of de circulaire economie
  • Subsidies energie-innovatie Topsector Energie: subsidies voor ondernemers, wetenschappers en kennisinstellingen, bedoeld om de haalbaarheid te kunnen onderzoeken van toekomstige mogelijkheden om een verduurzamingsproject op te starten.
  • WBSO: fiscale regeling voor research en development: fiscale innovatieregeling voor bedrijven (incl. starters en zelfstandigen) die ontwikkelings- en/of onderzoeksprojecten uitvoeren en hun kosten voor Research & Development (R&D) willen verlagen

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?