Gesloten voor aanvragen

Publieke samenvattingen SBIR oproep Duurzame isolatiejassen voor de zorg fase 1

Laatst gecontroleerd op:
16 juli 2021
Gepubliceerd op:
26 februari 2021

Er zijn 5 projecten geselecteerd voor het uitvoeren van een haalbaarheidsstudie (fase 1) na de SBIR oproep Duurzame isolatiejassen voor de zorg. Dit zijn de publieke samenvattingen van deze projecten.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) maakte medio juli 2021 de 3 winnaars bekend die een opdracht krijgen voor fase 2.

By-wire.net - Caring Clothing Tech (CCT)

Caring Clothing Tech (CCT) laat een totaal andere aanpak voor het ontwikkelen, maken en (her)gebruiken van isolatiekleding zien dan gebruikelijk. De haalbaarheidsstudie onderzoekt of polyester EcoAcquazero materialen en lokale productieprocessen geschikt zijn als duurzaam alternatief voor de wegwerp-isolatiejassen die nu in de zorg worden gebruikt.

Het doel van deze haalbaarheidsstudie is het (door)ontwikkelen van prototypes. Deze zijn door een herhaald ontwerpproces getest en geanalyseerd op:

  • veiligheid
  • fysiek en sociaal draagcomfort
  • duurzaamheid
  • uitstraling

Het eindproduct van CCT is een totaalpakket dat bestaat uit 2 isolatiejassen en een speciaal ontworpen tas. Deze tas reinigt de kleding en doodt de mogelijk aanwezige virusdeeltjes door UV-C straling.

Dolfing Druten B.V. - Biobased medisch schort

Dolfing Druten B.V. doet een haalbaarheidsonderzoek naar de ontwikkeling van een nieuw herbruikbaar biobased medisch schort (BMS). Zo'n type medisch schort is nieuw voor Dolfing Druten en de rest van de medische wereld in Nederland.

Met dit haalbaarheidsonderzoek wil het bedrijf de technische en financiële haalbaarheid voor de ontwikkeling van dit schort in kaart brengen. Dit onderzoek zal de basis vormen voor het besluit om het BMS al dan niet daadwerkelijk te ontwikkelen.

DS Sustainable Entrepreneurs B.V. - Circulaire en hoogwaardige isolatiejassen met leveringszekerheid voor de zorg

DS Sustainable Entrepreneurs B.V. onderzoekt in dit project de technische en economische haalbaarheid van veilige, herbruikbare en hoogwaardige isolatiejassen. Ook moeten deze isolatiejassen gegarandeerd leverbaar zijn voor de zorg. De volgende aspecten spelen mee om de leveringszekerheid en duurzaamheid van de isolatiejassen te garanderen:

  • de productie van de garen, stoffen en isolatiejassen
  • het reinigingsproces
  • de gebruiker (zorginstelling)
  • de inzameling
  • de recycling van de isolatiejassen

Dit gebeurt binnen een West-Europese samenwerking met Nederland als basis. Hierdoor hebben zorginstellingen geen afval meer van wegwerpjassen. Daarnaast zijn ze verzekerd van persoonlijke beschermingsmiddelen, ook op crisismomenten.

Van Dijk Holland B.V. - Duurzame isolatiejassen voor de zorg

De coronapandemie heeft duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar de leveringszekerheid van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM's) in Nederland is. Door deze volledig in Nederland en de EU te produceren is de leveringszekerheid gegarandeerd. Van het weven tot het op industrieel niveau produceren en afwerken.

In tijden van crisis kan de weefcapaciteit en de industriële productiecapaciteit op korte termijn worden opgeschaald. Dit kan door uitbreiding van arbeidsuren en inzet van machines die normaal voor andere producten worden gebruikt.

Het draagcomfort is een belangrijk punt van de hoogwaardige herbruikbare isolatiejassen. Daarnaast worden ze geproduceerd zonder giftige stoffen als fluorcarbon en PFOS. Dit in tegenstelling tot de isolatiejassen die nu op de markt zijn. De jassen zijn daarmee hoogwaardig, duurzaam, comfortabel en volledig recyclebaar.

Eindhoven Engine - Herbruikbare ProH-I isolatiejas

Eindhoven Engine ontwikkelt samen met TNO en TU Eindhoven een duurzame en vaak herbruikbare medische isolatiejas. Deze jas wordt gemaakt van de materialen PET en een milieuvriendelijke wax. Deze innovatieve materialen worden in Nederland en de EU geproduceerd. De materialen zorgen voor een veel beter draagcomfort door een hoge rekbaarheid en scheurvastheid.

Met deze isolatiejas wil Eindhoven Engine 6 ton CO2 besparen per 1 miljoen jassen. Als er alleen ProH-isolatiejassen worden gebruikt tijdens crisissituaties, levert dit een besparing van 0,2% op het totale plastic afval in Nederland. Daarnaast stimuleert het bedrijf met ProH-isolatiejassen de productie van beschermende kleding in Europa.

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?