Gesloten voor aanvragen

Publieke samenvattingen SBIR oproep Duurzame isolatiejassen voor de zorg fase 2

Laatst gecontroleerd op:
16 juli 2021
Gepubliceerd op:
13 juli 2021

3 van de 5 ondernemers uit fase 1 zijn geselecteerd voor fase 2. Zij gaan hun innovaties die bijdragen aan een duurzame isolatiejas verder uitwerken voor de SBIR Duurzame isolatiejassen voor de zorg. Met de oproep willen de opdrachtgevers stimuleren dat bedrijven producten en diensten voor de overheid ontwikkelen om duurzame alternatieven te vinden voor isolatiejassen met leveringszekerheid voor Nederland.

Ondernemers By-wire.net, DS Sustainable Entrepreneurs en Eindhoven Engine begonnen eind januari 2021 met een haalbaarheidsonderzoek. Zij wisten deze succesvol af te ronden. Met een budget van maximaal € 294.473 gaan ze het komende half jaar hun innovatie verder ontwikkelen.

Binnen de SBIR beoordeelt een externe commissie de projecten op mogelijke impact, technologische haalbaarheid en economisch perspectief. Bij de SBIR Duurzame isolatiejassen voor de zorg zijn de projecten daarnaast gekozen op de bijdrage aan:

  • duurzaamheid
  • leveringszekerheid
  • veiligheid
  • draagcomfort

Hieronder vindt u de publieke samenvattingen van deze projecten.

Caring Clothing Tech (CCT) van By-wire.net

Caring Clothing Tech [CCT] draait om de ontwikkeling, productie, reiniging en recycling van herbruikbare isolatiekleding. Het project onderzoekt:

  • de mogelijkheid om ander materiaal te gebruiken;
  • UV-C reiniging; en
  • lokale productieprocessen als duurzaam alternatief voor de normale wegwerp-isolatiejassen in de zorg.

In fase 2 wil het bedrijf een ontwerp doorontwikkelen zodat het voldoet aan de hoge kwaliteitseisen op het gebied van veiligheid, draagcomfort, duurzaamheid en uitstraling. Daarnaast werkt het bedrijf een bedrijfsstrategie uit om UV-C reiniging te financieren en faciliteren.

Het eindproduct van CCT is een herbruikbare en gepersonaliseerde isolatiejas. En daarnaast een speciaal ontworpen reinigingsapparaat dat de kleding desinfecteert met UV-C straling.

Circulaire en hoogwaardige isolatiejassen met leveringszekerheid voor de zorg van DS Sustainable Entrepreneurs B.V.

DS Sustainable Entrepreneurs zal in fase 2 veilige, circulaire en hoogwaardige isolatiejassen met leveringszekerheid voor de zorg ontwikkelen en testen in de praktijk.

De volgende aspecten spelen mee om de leveringszekerheid en duurzaamheid van de isolatiejassen te garanderen:

  • de productie van de garen, stoffen en isolatiejassen
  • het reinigingsproces
  • de gebruiker (zorginstelling)
  • de inzameling
  • de recycling van de isolatiejassen

Dit gebeurt binnen een West-Europese samenwerking met Nederland als basis. Hierdoor hebben zorginstellingen geen afval meer van wegwerpjassen. Daarnaast zijn ze verzekerd van persoonlijke beschermingsmiddelen, ook op crisismomenten.

Herbruikbare ProH-I isolatiejas van Eindhoven Engine

Eindhoven Engine is een multidisciplinair samenwerkingsverband. Onderzoekers en studenten van de TU Eindhoven, Fontys en TNO werken samen met medewerkers van de bedrijven HAVEP, Cleanlease en Cure om kennis te vertalen naar marktrijpe innovatie.

Eindhoven Engine focust zich op de ontwikkeling van duurzame medische isolatiejassen die meervoudig gebruikt kunnen worden: de ProH I-jas. Samen met HAVEP en TNO heeft Eindhoven Engine een prototype van de ProH-I jas ontwikkeld. In fase 2 ontwikkelen ze deze jas door, waarbij ze opvolgende prototypes maken. Ook worden de jassen in in de praktijk uitgetest. Daarnaast brengen ze deze op de markt via economisch schaalbare en flexibele productiecapaciteit in Nederland en/of Europa.

Deze nieuw ontwikkelde herbruikbare isolatiejas is gemaakt van een rekbaar gebreid PET materiaal met een innovatief membraan. In de haalbaarheidsfase van het project is deze isolatiejas naar voren gekomen als meest veelbelovend als het gaat om:

  • technische haalbaarheid
  • business case
  • duurzaamheid
  • draagbaarheid

Vragen over SBIR?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?