Meer geld voor woningisolatie kwetsbare huishoudens

Gepubliceerd op:
18 juli 2024

Gemeenten kunnen extra budget aanvragen voor een doe-het-zelfaanpak voor woningisolatie. Dit gaat vanuit de 2e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SPUK LAI). Sinds 1 juli is hiervoor € 25,5 miljoen beschikbaar.

Er is geen maximumbedrag meer aan de bijdrage per woning. In totaal is er in 2024 een budget van ruim € 674 miljoen voor de SPUK LAI.

Doe-het-zelfaanpak

De voorwaarden voor een doe-het-zelfaanpak zijn versoepeld. Zo kunnen gemeenten de verduurzaming versnellen van nog nauwelijks geïsoleerde woningen van kwetsbare huishoudens. Het extra budget dat beschikbaar is sinds 1 juli is speciaal voor doe-het-zelfmaatregelen. Een belangrijke voorwaarde om dit aan te vragen is wel dat gemeenten vooral woningen aanpakken (80%) met een WOZ-waarde onder het gemeentelijk gemiddelde. De aanpak kan gelden voor woningeigenaren en voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s).

Betere voorwaarden VvE’s

De lokale aanpak helpt VvE’s en eigenaren van een koopwoning met een lage WOZ-waarde te verduurzamen. Op 1 juli is de SPUK LAI voor VvE’s op meer punten verbeterd. Zo komen alle appartementen in een woongebouw nu al in aanmerking voor lokale aanpak als 2 bouwdelen in het gebouw slecht geïsoleerd zijn. Een bouwdeel is bijvoorbeeld een gevel, dak of vloer.

99% van de gemeenten doet mee

337 van de 342 Nederlandse gemeenten vroegen in de 1e ronde van SPUK LAI een bijdrage aan. Dat is 99% van de gemeenten. Gemeenten geven hun lokale aanpak zelf vorm. Bijvoorbeeld via begeleiding voor inwoners. Of door extra subsidie te geven bovenop de landelijk beschikbare subsidies. Nog een mogelijkheid is een doe-het-zelf-aanpak aanmoedigen, zoals met vouchers voor isolatiemateriaal.

Vervolg Lokale Aanpak Isolatie

In de huidige 2e ronde kunnen gemeenten aanvragen tot 31 oktober. In 2025 volgt een 3e aanvraagronde. Verdeeld over alle jaren is er € 1,5 miljard beschikbaar. Hiermee kunnen gemeenten voor 2030 zo’n 750.000 slecht geïsoleerde woningen aanpakken. Gemeenten kunnen meerdere keren een bijdrage aanvragen om woningen te verduurzamen. De SPUK LAI is onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma.

Meer weten? 

Specifieke Uitkering (SPUK) Lokale Aanpak Isolatie
 

In samenwerking met:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?