Veilige Veste - Leeuwarden

Laatst gecontroleerd op:
24 mei 2016
Gepubliceerd op:
1 maart 2016

In negen maanden tijd is het voormalige politiebureau in Leeuwaren veranderd in een meidenopvanghuis. Met een opvallende gevel en met een opvallende energieprestatie. Het glanzend witte gebouw ziet er gloednieuw uit, maar is in werkelijkheid een compleet gerenoveerd politiebureau uit 1975 van Vegter architecten.

Beschrijving

Technische aspecten en Uitvoering

De gevel op de begane grond bestaat uit houten panelen en grote ramen, waardoor het lijkt of het gebouw zweeft. De begane grond bestaat uit 1600 m2 kantoren, ontmoetingsruimten en behandelruimten. De 48 bewoners wonen op de verdiepingen; verspreid over zes woongroepen. De tweede verdieping is gebouwd om een enorme patio; een tuin voor de meisjes waar ze buiten kunnen zijn zonder gevaar te lopen. Met hout en brons is een scherp contrast gecreëerd met de koele buitenkant.

Specifieke problemen en oplossingen

Het gebouw moet voldoende veiligheid bieden voor de doelgroep. Hiermee is in het ontwerp rekening gehouden.

Energie en duurzaamheid

Het renovatieproject is op passiefhuisniveau gebracht. Probleem van het bestaande gebouw was dat de betonconstructie vol met koudebruggen zat. Dat is opgelost door het gebouw volledig in te pakken. De schil is rondom ingepakt tot Rc-waardes van 10,0. De vloer is gespoten met 27 cm isolatie, het dak is geïsoleerd en de gevels zijn bekleed met hsb-elementen, gevuld met cellulose vanwege de vochtregulerende eigenschappen. De elementen zijn zorgvuldig afgeplakt op de betonconstructie. Vervolgens is er een voorzetwand voor hsb en beton langs geplaatst. Dat voorkomt luchtlekken bij het indraaien van schroeven en het onttrekt de afgeplakte naden aan het zicht. In de hsb-elementen zijn Duitse passiefhuiskozijnen geplaatst, met drievoudig glas. Het pand is voorzien van buitenzonwering, van warmteterugwinning uit ventilatielucht en van zonneboilers voor warm tapwater.

Kenmerken

Bent u tevreden over deze pagina?